Rechizitoriul DNA: Dragomir şi Sandu au creat stări ciudate. Au desfiinţat contractele dintre jucători şi Craiova. Sechestru de 15.800.000 lei asupra bunurilor lui Sandu, Dragomir şi LPF

Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu au creat situaţii ciudate în ceea ce priveşte clubul "U" Craiova, unul dintre cazurile prezentate de DNA în rechizitoriul acestora fiind acela că, prin FRF şi LPF, cei doi au desfiinţat contractele jucătorilor cu clubul, fapt "de neacceptat într-un stat de drept".

807 afișări
Imaginea articolului Rechizitoriul DNA: Dragomir şi Sandu au creat stări ciudate. Au desfiinţat contractele dintre jucători şi Craiova. Sechestru de 15.800.000 lei asupra bunurilor lui Sandu, Dragomir şi LPF

Mircea Sandu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Reaua credinţă şi dorinţa manifestată de Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, reprezentanţii învinuitelor Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal, cu referire la excluderea provizorie a FOTBAL CLUB U CRAIOVA, se evidenţiază şi prin crearea unor stări ciudate în ceea ce priveşte clubul exclus", se arată în documentul citat.

Astfel, arată procurorii, jucătorii de fotbal ce aveau încheiate contracte civile cu FC "U" Craiova pentru prestarea activităţilor sportive de fotbal au apelat la Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor a Federaţiei Române de Fotbal, imediat după excluderea clubului sportiv, prin care au solicitat obligarea acestuia la unele drepturi băneşti şi constatarea încetării raporturilor contractuale.

Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor a FRF s-a desesizat prin admiterea excepţiei de necompetenţă, pentru că FC "U" Craiova nu mai deţine calitatea de club afiliat al Federaţiei Române de Fotbal din 20 iulie 2011, efect al hotărârii Comitetului Executiv, şi nu îi mai erau aplicabile prevederile statutare şi regulamentare ale FRF.

Procurorii mai notează că, deşi se face această constatare de către Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor, referitoare la aplicabilitatea reglementării sportive a Federaţiei Române de Fotbal, aceasta din urmă a aplicat reglementările sportive în ceea ce priveşte pierderea calităţii de jucător de fotbal al FC "U" Craiova şi legitimarea lor la alte cluburi sportive, ceea ce este curios. "Pentru unele situaţii nu se aplică reglementarea sportivă, întrucât clubul sportiv fusese exclus provizoriu, însă pentru alte situaţii se aplică de către Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal, reglementarea lor sportivă. Pe de altă parte, pe lângă acest aspect contradictoriu, apare situaţia de neacceptat într-un stat de drept, aceea a desfiinţării contractelor civile existente între FOTBAL CLUB U CRAIOVA şi jucătorii de fotbal de către terţe persoane, străine de aceste raporturi contractuale", spun anchetatorii.

Referitor la raporturile juridice dintre "U" Craiova şi jucătorii de fotbal, acestea s-au născut prin contract conform dispoziţiilor articolului 942 din Codul civil, potrivit căruia "contractul este acordul între două sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge între dânşii un raport juridic", mai precizează anchetatorii.

"Ca atare, naşterea, desfăşurarea şi stingerea raportului juridic aparţine exclusiv persoanelor care încheie acte juridice. Consimţământul părţilor este suveran şi nu poate fi limitat prin nimic, cu excepţia cazului de ordine publică, ceea ce nu este cazul în speţă", se mai arată în rechizitoriu.

În dosar, precizează procurorii, nu există probe din care să rezulte stări de fapt potrivit cărora între clubul de fotbal craiovean şi fotbalişti a existat manifestare de consimţământ în sensul de a stinge raportul juridic născut prin contractele încheiate sub aspectul activităţii sportive.

Pe de altă parte, arată DNA, nu există nici hotărâre judecătorească, la cererea părţilor, de a rezilia contractele respective.

"Dat fiind aceste stări de fapt şi de drept, nu era posibil ca aceste contracte civile încheiate între club şi fotbalişti să fie desfiinţate de către o persoană juridică prin reprezentanţii săi, în condiţiile în care nu există manifestare de voinţă a părţilor în acest sens ori hotărâre judecătorească", se mai arată în rechizitoriu.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova.

Sandu şi Dragomir sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru, s-a precizat într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată instituţiile conduse de cei doi, respectiv FRF şi LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club "U" Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

"Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanţii ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. La baza acuzaţiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acţiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acţiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federaţiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpaţi drept încălcare gravă a statutului. Deşi măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011", se mai arată în comunicatul DNA.

Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu "un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp".

În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club "U" Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

"Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei", mai precizează procurorii anticorupţie.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

DNA mai precizează că ceilalţi zece membri ai Comitetului Executiv al FRF au fost scoşi de sub urmărire penală, în condiţiile în care votul din şedinţa de excludere a Craiovei s-ar fi dat "numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Sandu şi Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă".

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 2 şi începe în 12 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici