Rechizitoriul DNA în dosarul lui Miron Mitrea: Lucrări de construcţii de peste 520.000 lei, primite de Mitrea de la Irina Jianu

Miron Mitrea ar fi cerut Irinei Jianu ca firmele acesteia să facă lucrări de construcţii în valoare de peste 520.000 de lei la casa mamei lui, din Ilfov, pentru a o numi şef al ISC, iar pe arhitectul şef al oraşului Voluntari l-ar fi determinat să falsifice autorizaţia de construcţie, potrivit DNA.

569 afișări
Imaginea articolului Rechizitoriul DNA în dosarul lui Miron Mitrea: Lucrări de construcţii de peste 520.000 lei, primite de Mitrea de la Irina Jianu

Miron Mitrea (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată joi, într-un comunicat de presă, că Miron Tudor Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, va fi judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 5.200.000.000 de lei vechi (520.000 de lei noi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii îl mai acuză pe Mitrea că, în 2006, l-ar fi determinat pe Nicolae Popescu, arhitect al oraşului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizaţia de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru construcţia aceluiaşi imobil.

"Înscrisul falsificat i-a fost încredinţat ulterior inculpatului Miron Tudor Mitrea, care l-a folosit în faţa organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracţiunea de corupţie reţinută în sarcina sa", au mai notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii o acuză pe Irina Paula Jianu că în perioada 2001-2006 i-ar fi determinat pe administratorii şi pe unii angajaţi ai celor patru firme să nu înregistreze în contabilitate sau să facă înregistrări inexacte, pentru a ascunde cheltuielile pentru executarea lucrărilor de construcţie şi amenajare făcute la imobilul mamei lui Mitrea. De asemenea, Jianu i-ar fi determinat să falsifice documente contabile (situaţii de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanţe de încasare, dispoziţii de încasare şi facturi fiscale) şi să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.

"La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului Miron Tudor Mitrea, inculpata Irina Paula Jianu a dat dispoziţie administratorilor SC Vertcon SA şi SC Conimpuls SA să şteargă înregistrările din evidenţa contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate şi să distrugă toate documentele financiare şi tehnice", susţin procurorii.

În schimbul bunurilor primite, Miron Mitrea, în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o şi menţinut-o pe Irina Paula Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi inspector general de stat în cadrul ISC, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor soluţia dosarul fostului ministru Miron Mitrea, în prezent deputat PSD.

Dosarul lui Miron Mitrea a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie şi a primit termen la 4 martie 2014. Ulterior, la cererea DNA, primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

Cei trei au mai fost trimişi în judecată o dată, în aceeaşi cauză, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

În 16 octombrie, Miron Mitrea declara, la ieşirea de la DNA, că dosarul a rămas "exact la fel" ca atunci când a fost restituit de judecătorii instanţei supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. Mitrea preciza că ancheta în acest caz a fost începută în 2005 şi nu este finalizată nici în prezent.

În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, în dosarul privind fapte de corupţie.

În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie decisese restituirea dosarului lui Miron Mitrea, atunci senator PSD, la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la Completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

Miron Mitrea, Irina Paula Jianu şi Nicolae Popescu au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, pentru aceleaşi fapte ca cele reţinute şi în rechizitoriul trimis instanţei supreme în octombrie.

Procurorii au reţinut în rechizitoriul trimis instnaţei în 2009 că, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 de lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al ISC. Procurorii anticorupţie precizau că această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass la imobilul din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici