Record negativ. Locuinţele din România au ajuns la cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani

Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe a ajuns anul trecut la minimul ultimilor 20 de ani, cu o valoare de 61,52 metri pătraţi, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

885 afișări
Imaginea articolului Record negativ. Locuinţele din România au ajuns la cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani

Faţă de anul precedent, scăderea este de 2%. Pentru a realiza media, s-a folosit suprafaţa totală locuibilă, raportată la numărul total de locuinţe livrate anual.

În ultimii douăzeci de ani, maximul a însemnat 76 de metri pătraţi pentru o locuinţă nou-livrată, medie înregistrată în anii 2010, 2011 şi 2013.

Reducerea treptată a suprafeţelor locuinţelor noi este pusă, în general, de specialiştii din domeniu pe seama faptului că dezvoltatorii, pentru a face locuinţe pe care să şi le permită mai multă lume, au eliminat sau au micşorat semnificativ zone precum debaraua sau cămara, ceea ce se vede, în final, în suprafaţa totală a locuinţei.

Ţinând cont că Legea Locuinţei prevede o suprafaţă utilă minimă de 66 de metri pătraţi pentru un apartament de trei camere şi de 37 mp sau 52 mp pentru o garsonieră, respectiv un apartament cu două camere, media din 2020 ar fi permis doar construirea de garsoniere şi apartamente cu două camere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici