Rectorul UMF Târgu Mureş: Declaraţiile lui Cătălin Baba legate de Cartă nu au niciun temei

Rectorul UMF din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, spune că declaraţiile fostului ministru al Educaţiei Cătălin Baba, referitoare la Carta universităţii, nu au niciun temei, întrucât Carta validată vineri de instanţă este "cea veche".

191 afișări
Imaginea articolului Rectorul UMF Târgu Mureş: Declaraţiile lui Cătălin Baba legate de Cartă nu au niciun temei

Rectorul UMF Târgu Mureş: Declaraţiile lui Cătălin Baba legate de Cartă nu au niciun temei

"Carta validată vineri în instanţă este cea veche, pe care nu s-a umblat sub nicio formă. Domnul Baba face referire la o hotărâre a Senatului universitar, de constituire a unei linii de studiu maghiare, în baza departamentelor existente. Aceasta nu e o prevedere inclusă în Carta universităţii. De altfel, în discuţiile ulterioare, am remarcat insistenţa ministerului să includem această hotărâre în Cartă. N-am făcut-o. Nouă ni s-a dat avizul pe Carta veche, cu două rezerve - introducerea prevederii privind multilingvismul şi a noii structuri în Cartă. Strategia noastră a fost tocmai să nu schimbăm niciun rând din Cartă", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Azamfirei.

Acesta a respins şi speculaţiile potrivit cărora alegerea sa nu ar fi validă.

"Eu am fost ales când Carta veche era adoptată. Oricum, rectorul nu e ales în baza Cartei, ci în baza unui referendum pe care universitatea l-a organizat", a spus Azamfirei.

Practic, potrivit acestuia, UMF adoptase Carta şi a depus-o la Ministerul Educaţiei în 13 decembrie 2011. Reprezentanţii universităţii au susţinut că aceasta este considerată, potrivit Legii educaţiei, aprobată tacit după termenul de 30 de zile în care nu s-a primit niciun răspuns din partea ministerului. Întrucât Ministerul Educaţiei susţinea că nu este aprobată Carta, s-a ajuns în Justiţie, unde a fost validată poziţia UMF. Ministerul Educaţiei trimisese o adresă UMF, în aprilie, în care arăta că avizează Carta, dar cu observaţii (respectiv constituirea unei linii de studiu maghiare - n.r.), însă cazul era deja în Justiţie.

Azamfirei a declarat, totodată, că noua Cartă la care face referire Cătălin Baba nu există şi că acesta ar vorbi despre o hotărâre a Senatului UMF legată de linia de studiu în limba maghiară, care nu a fost inclusă în Carta adoptată de universitate.

Fostul ministru Cătălin Baba a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş privind recunoaşterea de către Ministerul Educaţiei a Cartei Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) nu poate fi aplicată, întrucât face referire la un document care nu mai există.

"Carta universitară la care face referire decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu mai există. Nu se poate reveni la ceva care nu există", a explicat Cătălin Baba.

Altfel spus, potrivit lui Baba, UMF Târgu Mureş are în prezent, practic, o nouă Cartă, ulterioară celei care a făcut obiectul acţiunii în instanţă.

Cătălin Baba a precizat că Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului a avizat favorabil noua Cartă a UMF Targu Mureş în 3 aprilie, după ce documentul a fost aprobat în şedinţa Senatului Universitar din 15 martie, cu respectarea Legii educaţiei naţionale.

"În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei a validat alegerile prin emiterea ordinului de confirmare în funcţia de rector a domnului profesor universitar doctor Leonard Azamfirei. Conform articolului 211 din Legea educaţiei naţionale, confirmarea rectorului se poate face numai după avizarea favorabilă a Cartei care reglementează procedurile de alegere a rectorului", a spus fostul ministru.

Anterior acestei avizări, conducerea UMF din Târgu Mureş anunţa, în 22 februarie, că a cerut în instanţă recunoaşterea Cartei aşa cum a fost adoptată de Senatul UMF, considerând că aceasta a fost adoptată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile în care Ministerul Educaţiei putea transmite observaţii.

La 28 martie, când se afla la conducerea Ministerului Educaţiei, Cătălin Baba declara că UMF Târgu Mureş trebuie să redacteze urgent Carta Universitară, recunoaşterea rectorului ales fiind o problemă juridică ce urma să fie discutată "zilele următoare".

Baba a mai spus, tot atunci, că după aprobarea Hotărârii de Guvern privind înviinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie a UMF Târgu Mureş, instituţia trebuie să redacteze urgent Carta pentru instituţia multiculturală. El a precizat că, dacă ar lua drept model documentul Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj, acest lucru s-ar putea încheia în şase ore.

Pe de altă parte, decizia de vineri a instanţei ar putea afecta poziţia rectorului Leonard Azamfirei, susţin surse universitare.

"În condiţiile în care Leonard Azamfirei a fost confirmat având în vedere o cartă universitara asumată chiar de Senatul UMF Târgu Mureş, alta decât cea care a făcut obiectul litigiului, se naşte întrebarea dacă ordinul de confirmare în funcţia de rector mai este valabil? Chiar instanţa de judecată, la solicitarea UMF, validează o altă cartă universitară decât cea în baza căreia a fost confirmat Leonard Azamfirei. Mai mult, Ministerul Educaţiei va fi obligat să avizeze o cartă universitară fără Codul de etică, pentru că aceasta a fost o altă condiţie impusă de MECTS, potrivit Legii educaţiei naţionale", spun sursele citate.

Dată fiind situaţia actuală, afirmă aceleaşi surse, la UMF Târgu Mureş ar putea fi organizate alte alegeri.

Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuie să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei, a decis, vineri, Curtea de Apel Târgu Mureş, care a dat astfel dreptate conducerii UMF, în procesul în care a dat în judecată ministerul întrucât nu validase documentul adoptat de instituţie.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile de la comunicare.

Rectorul UMF din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că decizia instanţei privind Carta UMF nu are nicio legătură cu cea legată de suspendarea aplicării HG, însă ambele arată că acuzaţiile potrivit cărora conducerea universităţii nu respectă legea au fost fără obiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici