Reforma judiciară şi integrarea romilor, sprijinite cu bani de la SEE şi Norvegia

România va beneficia de granturi în valoare de 306 milioane euro de la Spaţiul Economic European (SEE) şi Norvegia pentru finanţarea unor programe precum reforma judiciară şi penitenciară, violenţa domestică, crima organizată, traficul de persoane, politica de coeziune, mediu şi integrarea romilor.

144 afișări
Imaginea articolului Reforma judiciară şi integrarea romilor, sprijinite cu bani de la SEE şi Norvegia

Reforma judiciară şi integrarea romilor, sprijinite cu bani de la SEE şi Norvegia (Imagine: Shutterstock)

Granturile EEA (European Economic Area-Acord pentru Spaţiul Economic European semnat de Norvegia, Islanda şi Liechtestein) şi norvegiene au fost lansate, vineri, la Palatul Victoria, prin semnarea a patru programe, la eveniment participând ministrul norvegian al Justiţiei şi Securităţii Publice, Grete Faremo, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Banii sunt alocaţi pentru perioada 2013-2016 şi vor finanţa programe şi proiecte din 21 de domenii, printre care justiţie şi afaceri interne, protecţia mediului, cercetare, sănătate, cultură, societate civilă şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale pentru populaţia roma.

"Îmbunătăţirea situaţiei populaţiei rome din România este una dintre priorităţile acestor granturi şi ţările europene au responsabilitatea prevenirii excluderii sociale şi discriminării romilor. Granturile sunt orientate către ţările cu un număr însemnat de romi: România, Bulgaria, Cehia, Ungaria şi Slovacia. În acest context, dorim să cooperăm cu România şi am convenit alocarea a minimum 10% din totalul fondurilor alocate unor programe relevante pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor", a spus ministrul norvegian al Justiţiei, Grete Faremo.

La rândul său, ministrul Teodorovici a arătat că suma substanţială a finanţărilor acordate prin intermediul granturilor SEE şi norvegiene pentru această perioadă înseamnă un sprijin puternic pentru România în scopul implementării de proiecte în domenii precum justiţia, protecţia mediului - energie, societate civilă, cercetare, cultură.

Conform cadrului instituţional convenit, Ministerul Justiţiei va finanţa din aceste fonduri implementarea noilor coduri juridice. Totodată, programele norvegiene vor reprezenta un sprijin important pentru eficientizarea activităţii serviciilor de probaţiune şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, prin derularea de proiecte care privesc, printre altele, renovarea şi dotarea unei aripi a Penitenciarului pentru minori şi tineri Bacău sau înfiinţarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla. De asemenea, finanţările vor fi folosite pentru reintegrarea socială a deţinuţilor, combaterea violenţei domestice, susţinerea cooperării dintre poliţia din România şi Norvegia în lupta împotriva grupurilor criminale organizate şi a traficului de persoane.

Pentru perioada de finanţare de până în 2012, România a beneficiat de aproape 100 milioane de euro pentru proiecte în domenii cheie precum protecţia mediului, producţia sustenabilă, sănătate şi îngrijirea copilului, moştenirea culturală şi pentru ONG-uri. Un număr de 65 de proiecte specifice şi peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbţie ajungând la 85%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici