REPORTAJ: Milioane de lei cheltuiţi de primării pentru panseluţe, palmieri sau arţari globulari - FOTO

Multe administraţii locale cheltuiesc milioane de lei anual pentru florile şi plantele exotice din parcuri şi sensuri giratorii. Anul trecut, Primăria Ploieşti a plătit peste 2,6 milioane de lei. O sumă similară au dat şi edilii din Timişoara sau Buzău, unele plante fiind aduse din străinătate.

3706 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Milioane de lei cheltuiţi de primării pentru panseluţe, palmieri sau arţari globulari - FOTO

REPORTAJ: Milioane de lei cheltuiţi de primării pentru panseluţe, palmieri sau arţari globulari (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Autorităţile din Ploieşti au plătit, anul trecut, pentru florile şi arbuştii plantaţi pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar în primele trei luni ale acestui an firma care se ocupă de spaţiile verzi din oraş a încasat peste 880.000 de lei. Şi la Buzău administraţia locală a cumpărat sute de mii de fire de flori sau arbuşti, alocând 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi.

Unii edili s-au gândit ca, pe lângă banalele panseluţe, să cumpere şi tot soiul de plante exotice. La Drobeta Turnu Severin, Primăria investeşte anual aproximativ 100.000 de euro în achiziţia de flori şi arbori ornamentali exotici pentru spaţiile verzi, unii dintre arbuşti uscându-se întrucât nu s-au adaptat la climă şi fiind înlocuiţi, în timp ce la Timişoara autorităţile au cumpărat palmieri cu 146 de euro bucata. De copaci ornamentali pe străzi se vor bucura şi vasluienii, Primăria având un buget de 310.000 de lei pentru panseluţe şi arbuşti cumpăraţi din Cehia şi Ungaria, iar locuitorii din Sibiu, de tei aduşi din Olanda sau meri ornamentali.

Prezentăm o situaţie din oraşe în care primarii au făcut astfel de investiţii, "nu de dragul de a planta flori, ci ca să fie frumos, aşa cum este peste tot în lumea civilizată", după cum spunea un edil local:

Alba Iulia - peste 5 milioane de lei pe an pentru întreţinerea spaţiilor verzi

Primăria Alba Iulia alocă peste 5 milioane de lei pe an pentru întreţinerea spaţiilor verzi, suma fiind împărţită între trei firme care au câştigat licitaţia pentru aceste servicii, în prezent în oraş plantându-se de la simple panseluţe până la ienuperi şi chiar palmieri.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune că oraşul este împărţit în trei loturi care au fost scoase la licitaţie şi adjudecate de firmele SC Salprest SRL Alba Iulia, care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din "oraşul de jos", valoarea contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei cu TVA pe an, Luxor LTD SRL, care se ocupă de cartierul Cetate, valoarea contractului fiind puţin peste 1,4 milioane de lei cu TVA pe an, şi SC Sport Turism SRL, care întreţine spaţiile verzi din zona istorică a oraşului, pentru un contract de 2,3 milioane de lei cu TVA pe an.

Serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi, care includ atât întreţinerea, cât şi plantarea de flori, arbori şi arbuşti, au fost licitate pentru următorii patru ani.

"Acestea sunt sumele aprobate pentru un an. Contractele-cadru sunt semnate pe patru ani. Practic, plăţile se fac etapizat, în funcţie de comenzile emise de primărie. Acesta este plafonul maxim, niciodată nu avem obligaţia de a-l atinge", spune Coşer.

În prezent, se desfăşoară lucrări în tot municipiul, fiind plantaţi flori, arbori şi arbuşti ornamentali din specii precum ienuperi orizontali, prunus pitic sau cotoneaster.

O apariţie neobişnuită în Alba Iulia este un palmier aşezat în ghiveci într-un sens giratoriu care face accesul în Cetatea Alba Carolina.

Mihai Coşer spune că este singurul palmier care va fi în Alba Iulia şi este, de fapt, o donaţie primită de la firma care întreţine spaţiile verzi din cetatea istorică.

"Este vorba despre un singur palmier. A fost dat gratuit, sponsorizare, de către firma care întreţine interiorul cetăţii. În rest nu se plantează decât material dendrologic aclimatizat, specific acestei zone", explică el.

Arad - 7,5 milioane de lei cheltuiţi de primărie pentru spaţiile verzi

Primăria Arad va cheltui, în acest an, 7,5 milioane de lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, compuse în mare parte din gazon, arbori şi arbuşti. Bugetul este cu 12 la sută mai mare decât în 2013, când au fost alocaţi 6,7 milioane de lei, dar s-au cheltuit doar 4,6 milioane de lei.

În Arad au fost inventariate spaţii verzi care se întind pe o suprafaţă de peste 1.250.000 de metri pătraţi, oraşul fiind împărţit în cinci sectoare la încheierea contractelor de servicii, câştigate de patru firme specializate: SC Green City Andliv SRL, SC Gospodărirea Comunală SA (sub autoritatea Primăriei), SC Rogera SRL şi asociaţia SC Universul Verde & Ottoni Vivali Italianurseries SRL (contract pentru două sectoare).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, fiecare sector a fost licitat separat.

În ultimii ani, strategia municipalităţii a fost de a se planta gazon, fiind tot mai rare rondourile cu flori, în care de regulă se plantează trandafiri.

Conform bugetului aprobat, în acest an ar urma să fie amenajate spaţii verzi noi în cartiere, pe o suprafaţă de aproximativ 26.000 de metri pătraţi.

Municipalitatea oferă posibilitatea asociaţiilor de locatari sau proprietari să solicite amenajarea gratuită de spaţii verzi, Primăria angajându-se să asigure atât materialul săditor, cât şi lucrările, dar cu condiţia ca asociaţiile să îşi asume în scris răspunderea că vor îngriji aceste spaţii cel puţin cinci ani.

"Anul trecut am aflat despre această posibilitate şi am adresat o cerere Serviciului edilitar al Primăriei, care a venit, a măsurat terenul, a făcut un proiect, iar apoi ne-a plantat 20 de tufe de trandafiri, zece copaci, gard viu şi gazon", spune preşedintele Asociaţiei de proprietari Bloc B20 din Calea Aurel Vlaicu, Paula Bulzan.

În 2013, din 64 de blocuri care au adresat astfel de solicitări Primăriei, 25 au beneficiat de amenajarea spaţiilor verzi, proiectul continuând în 2014.

Primăria Arad este condusă de democrat-liberalul Gheorghe Falcă, aflat la al treilea mandat, în timp ce viceprimarii sunt de la UDMR şi PPDD, respectiv Bognar Levente şi Cătălin Ţiţirigă.

Bacău - 20.000 de panseluţe, cumpărate cu 18.000 de lei; autorităţile spun că nu au dat bani mulţi pe alte flori pentru că primăria are sere

Peste 20.000 de panseluţe, care au costat 18.000 de lei, au fost plantate în această primăvară la Bacău, autorităţile locale susţinând că nu s-au cheltuit prea mulţi bani de la buget pentru flori sau arbori, în condiţiile în care primăria are propria pepinieră de 11 hectare.

Primăria Bacău nu a cheltuit prea mulţi bani de la buget în această primăvară pe florile de sezon sau arbuşti ornamentali, susţin autorităţile locale, în condiţiile în care pe spaţiile verzi din municipiu s-au folosit aceiaşi bulbi de zambile şi narcise din anii anteriori. De asemenea, nici cei 700 de arbori şi 30.000 de fire de gard viu nu le-ar fi costat nimic pe autorităţile băcăuane, pe motiv că ar fi fost produşi în propriile pepiniere.

"Singurii bani cheltuiţi de la buget, 18.000 de lei, au fost pe 20.000 de fire de panseluţe, la care se adaugă, evident, salariile angajaţilor de la Secţia Spaţii Verzi. De vreo nouă ani avem propria pepinieră, care se întinde pe o suprafaţă de 11 hectare, unde producem tot materialul săditor şi puieţii de copaci pe care apoi îi plantăm în oraş. Crizantemele, care vor fi plantate la vară în oraş, sunt tot aici produse, în serele secţiei", afirmă purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, Ionuţ Tomescu.

Totuşi, autorităţile băcăuane vor mai scoate bani de la buget în luna mai, atunci când vor fi cumpărate alte flori de sezon, însă nu au putut preciza ce sume vor fi cheltuite, susţinând că acest lucru depinde de piaţă şi de necesarul de plante.

Municipiul Bacău e condus de primarul Romeo Stavarache (PNL), secondat de viceprimarii Mihai Şuştac (PNL) şi Vasile Tescaru (PNL).

Bistriţa - Primăria cheltuieşte peste 360.000 de lei pentru sere şi plantarea de flori şi arbuşti

Primăria Bistriţa cheltuieşte, anul acesta, peste 360.000 de lei pentru producerea şi plantarea de flori şi arbuşti, suma fiind prevăzută în bugetul Direcţiei de Servicii Publice la capitolul "spaţii verzi". Astfel, Consiliul Local Bistriţa a alocat peste 115.000 de lei pentru producerea şi plantarea în oraş de plante anuale, cum sunt petuniile şi begoniile, bienale - garofiţe şi panseluţe şi plante curgătoare - muşcate, în total 216.100 de bucăţi. Totodată, din bugetul local s-au alocat 248.620 de lei pentru plantare de arbori, arbuşti şi trandafiri, în total 4.370 de bucăţi.

Plantele sunt cultivate în serele municipiului Bistriţa tot timpul anului şi plantate de muncitori ai Primăriei. Ei întreţin aceste zone, înlocuind periodic plantele din rondouri aflate în zone publice, în sensuri giratorii sau cele din ghivece atârnate pe stâlpi de electricitate. Tot ei asigură şi serviciile de cosire a ierbii şi udă florile în fiecare dimineaţă.

Bugetul total pentru materiale şi prestări servicii în domeniul spaţiilor verzi este de peste 440.000 de lei.

Primăria Bistriţa este condusă de Ovidiu Creţu (PSD) şi viceprimarii George Avram (PSD) şi Ioan Peteleu (PNL).

Braşov - Primăria are un buget de 1,5 milioane lei pentru flori şi plante ornamentale

În acest an, Primăria Braşov a alocat un buget de 1,5 milioane lei pentru flori şi spaţii verzi, urmând ca în luna mai să fie organizată o licitaţie pentru amenajarea spaţiilor verzi.

"Pentru anul în curs, pe achiziţie de material dendrologic, unde intră puieţi, gard viu şi flori, avem un buget de 1,5 milioane lei, dar asta nu înseamnă că vor fi cheltuită toată această sumă. În prezent, suntem în procedura de licitaţie pentru amanajarea spaţiilor verzi, care se va desfăşura în cursul lunii mai", spune Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov.

Firma care va câştiga licitaţia pentru amenajarea spaţiilor verzi va semna cu municipalitatea un contract-cadru pe o perioadă de patru ani. Până în prezent, a existat un contract de concesiune cu o firmă, însă acesta a expirat şi este nevoie de organizarea unei noi licitaţii.

Pe lângă sumele care vor fi cheltuite pentru amenajarea rodurilor de flori din parcuri sau sensuri giratorii, municipalitatea are la dispoziţie 200.000 de fire de gard viu şi aproximativ 1.500 de puieţi de pomi din diverse specii, care urmează să fie plantaţi în parcuri şi pe arterele din oraş.

Buzău - 67.000 de fire de flori plantate în tot oraşul; 8,6 milioane lei- bugetul pentru îngrijirea spaţiilor verzi

La Buzău au fost plantate, în această primăvară, 67.000 de fire de flori în întreg oraşul, pentru acest an primăria alocând din buget 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi, însă angajaţii societăţii care se ocupă de întreţinerea acestora se plâng că în unele zone aranjamentele florale sunt distruse de maidanezi.

Primăria Buzău a înfiinţat, în urmă cu mai bine de zece ani, o societate comercială care are ca obiect de activitate întreţinerea spaţiilor verzi şi a drumurilor din municipiul Buzău. Societatea Urbis Serv SRL primeşte anual de la Primăria Buzău, acţionarul majoritar, un buget în care trebuie să se încadreze, iar lucrările sunt decontate prin facturi, astfel că, de exemplu, în anul 2013 suma decontată a fost 10,14 milioane de lei, deşi bugetul alocat a fost mai mare.

În 2014, Primăria Buzău a alocat din buget 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi.

Societatea Urbis Serv are în îngrijire 210 hectare de spaţii verzi, în această suprafaţă fiind incluse parcurile Marghiloman, Crâng şi Tineretului, care totalizează circa 77 de hectare. Restul suprafeţei o reprezintă ronduri, scuaruri şi alte părculeţe de cartier. Potrivit directorului societăţii, Petre Burada, Urbis Serv se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi, de la sădirea florilor în parcuri, ronduri şi scuaruri, şi până la întreţinerea gazonului şi igienizarea zonelor verzi.

Potrivit lui Burada, în 2013 în municipiul Buzău au fost plantate 300.000 de fire de flori, din care aproape jumătate în ronduri. Burada a precizat că din aceste flori aproximativ 60.000 au fost cumpărate şi aclimatizate în serele proprii, fiind plantate în toamna lui 2013. Restul sunt flori produse în serele proprii din seminţe cumpărate de pe piaţa liberă.

Urbis Serv estimează că în acest an vor fi plantate în jur de 200.000 de flori, dat fiind că şi bugetul alocat este mai mic, dar şi pentru că societatea a făcut reduceri masive de personal în ultimii ani. În plus, o parte din florile plantate în toamna lui 2013 au înflorit acum.

De la venirea primăverii, în municipiul Buzău au fost plantate 67.000 de fire de flori, urmând ca până la finalul sezonului să fie sădite alte 3.000 de fire.

Angajaţii de la Urbis Serv se plâng însă că munca le este îngreunată de haitele de câini maidanezi care distrug răsadurile. În multe parcuri din Buzău, câinii se plimbă în voie şi distrug aranjamentele florale realizate din bani publici.

Primaria Buzău este condusă, din 1996, de Constantin Boşcodeală (PSD) şi viceprimarii social-democraţi Fănică Bârlă şi Sebastian Radu.

Cluj-Napoca - Municipalitatea va cheltui aproape 130.000 de lei pentru florile din sensuri giratorii şi scuaruri

Primăria Cluj-Napoca va cheltui în acest an aproape 130.000 de lei pentru florile ornamentale care vor fi plantate în special în sensurile giratorii, scuaruri, în ghivecele aşezate în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte străzi din zona centrală.

Angajaţii Regiei Autonome a Domeniului Public au început deja plantarea unor flori în luna martie, operaţiune care va continua până în toamnă, în funcţie de specii şi perioada optimă de plantare.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, afirmă că plantarea florilor are loc în baza unui acord-cadru încheiat în anul 2013 cu trei firme care livrează flori.

"Primăria a organizat în anul 2013 o licitaţie publică în baza căreia a încheiat un acord-cadru pe patru ani cu trei firme care livrează diverse specii de flori municipalităţii, acestea fiind plantate pe domeniul public de angajaţii RADP. Acordul-cadru ne permite să comandăm doar florile pe care dorim să le consumăm, în cantităţile dorite, în funcţie de nevoi, fiind stabilite cantităţile exacte de care avem nevoie, astfel încât spaţiile verzi şi de promenadă din oraş să fie atractive tot timpul anului. Plătim exact câte flori avem nevoie pe un anumit amplasament, nu vrem să aruncăm banii clujenilor pe fereastră", spune Buzatu.

Ea adaugă că speciile de flori plantate în Cluj-Napoca au fost recomandate de specialişti şi sunt adaptate la clima oraşului, fiind atât flori perene, cât şi unele care se înlocuiesc după câteva luni sau un sezon.

În acest an se vor planta peste 142.000 de flori - petunii, salvie, begonii şi altele, cu o valoare totală de 128.995,21 lei cu TVA.

Furnizorii de flori sunt firmele Paul Flowers, Serflor şi Sod Silva Group, care au câştigat licitaţia şi au semnat în 2013 acordul-cadru cu Primăria.

În paralel, Primăria Cluj-Napoca a iniţiat, anul trecut, o campanie de adoptare a spaţiilor verzi de către diverse firme care se obligă să le întreţină cel puţin trei ani şi să le amenajeze cu flori. Astfel, Primăria nu mai investeşte în aceste spaţii verzi sau sensuri giratorii, în condiţiile în care îngrijirea acestora cade în sarcina firmelor respective.

Constanţa - Primăria vrea să cumpere prin licitaţie 100.000 de flori, alocând un buget de 500.000 de lei

Primăria condusă de Radu Mazăre vrea să cumpere 100.000 de fire de flori pentru spaţiile verzi din Constanţa şi din Mamaia, alocând 500.000 de lei pentru acestea, însă la licitaţia organizată în această săptămână nu s-a prezentat nimeni.

Directorul executiv al Direcţiei Gospodărire Comunală din Primăria Constanţa, Aurora Traşcă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în 9 aprilie a fost organizată licitaţie pentru achiziţionarea răsadurilor de flori, dar că nu s-a prezentat nimeni şi speră ca aceasta să fie reluată cât mai curând.

"Avem o licitaţie pentru 500.000 de lei, care era programată în 9 aprilie, dar nu s-a prezentat nimeni. Sper ca în câteva zile să fie programată o nouă licitaţie şi să se prezinte cineva pentru că avem nevoie de răsaduri de flori. Noi speram ca până în 15 aprilie să ne apucăm de plantat. Nu este o problemă nici dacă le plantăm la sfârşitul lunii aprilie, totul este să vină cineva la licitaţie", spune Aurora Traşcă.

Ea a explicat că la această licitaţie vor fi achiziţionate atât flori de primăvară, cât şi pentru toamnă, iar în cazul în care nu se va prezenta nimeni la licitaţie, aceasta s-ar putea ţine şi mai târziu pentru cumpărarea florilor de toamnă.

"Dacă nu pot să obţin acum florile pentru etapa asta, merg pentru următoare, cea din toamnă. Dar nu vom mai achiziţiona de 500.000 de lei, ci probabil de 200.000 de lei sau cât ne va costa”, spune directorul executiv al Direcţiei Gospodărire Comunală.

Primăria vrea pentru această perioadă răsaduri de petunie, dalie şi salvie, care ar urma să fie plantate în sensurile giratorii din Constanţa şi Mamaia, dar şi în zonele unde sunt amenajate spaţii verzi.

În cazul în care reprezentanţii Primăriei nu reuşesc să achiziţioneze florile pentru că nu vine nimeni la licitaţie, atunci ei intenţionează să cumpere prin achiziţie directă alte soiuri de plante, dar nu răsaduri, pe care să le planteze în giratorii.

Aurora Traşcă susţine că în anii trecuţi Primăria nu a cumpărat răsaduri de flori deoarece nu au fost alocate fonduri, iar cele care au fost totuşi plantate în Constanţa şi Mamaia au reprezentat sponsorizări, fiind achiziţionate de agenţi economici.

"În anii trecuţi nu a fost nimic alocat pentru răsaduri de flori. Ceea ce am pus prin oraş a fost prin sponsorizările agenţilor economici care au vrut să aibă flori în faţa unităţilor şi noi i-am ajutat cu plantatul, atât în Constanţa, cât şi în Mamaia", a adăugat Traşcă.

Deva - Primăria dă peste 120.000 de lei pe lalele, trandafiri, panseluţe şi muşcate

În bugetul pe 2014 al Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală al Primăriei Deva a fost alocată suma de 122.500 de lei pentru cumpărarea a 5.000 de trandafiri, 4.000 de bulbi de lalele, 3.000 de muşcate şi 25.000 de panseluţe.

Sensurile giratorii şi zonele verzi din Deva sunt, în schimb, pline de panseluţe, singurele flori achiziţionate până acum de Primărie.

"Pentru 5.000 de trandafiri a fost alocată suma de 30.000 de lei, pentru 4.000 de bulbi de lalele - 6.000 de lei, pentru 3.000 de muşcate - 24.000 de lei, iar pentru 25.000 de panseluţe - 62.500 de lei. În schimb, a fost cheltuită suma de 49.600 de lei, inclusiv TVA, cu care au fost cumpărate 20.000 de panseluţe. Achiziţia s-a făcut prin notificare de atribuire la cumpărarea directă pe SEAP. Au fost plantate 18.170 de panseluţe până acum", spune Laura Chinci, consilier la Cabinetul primarului din Deva.

Ea afirmă că anul acesta au fost achiziţionate mai puţine panseluţe decât anul trecut, când Primăria a cumpărat şi a plantat 26.200 de astfel de flori, în valoare de 52.400 lei, adăugând că investiţia în cumpărarea de flori este "importantă pentru înfrumuseţarea oraşului".

Primăria Deva este condusă de Petru Mărginean (PC) şi de viceprimarii Marius Surgent (PNL) şi Ovidiu Moş (PSD).

Drobeta Turnu Severin - Trandafiri şi arbori ornamentali de peste 100.000 de euro anual

Primăria Drobeta Turnu Severin investeşte anual aproximativ 100.000 de euro în achiziţia de flori şi arbori ornamentali exotici pentru spaţiile verzi, unii dintre arbuşti uscându-se întrucât nu s-au adaptat la climă şi au fost înlocuiţi.

La începutul anului 2012, Primăria Drobeta Turnu Severin a cheltuit aproximativ 160.000 de euro pentru arţari globulari, trandafiri şi platani care au fost plantaţi în zona de promenadă Crişan, în parcările dintre blocuri şi de-a lungul mai multor trotuare din municipiu.

La mai puţin de şase luni de la plantare, în zona de promenadă Crişan mulţi arbori ornamentali s-au uscat, iar în toamna 2012 au fost înlocuiţi. Cei aproximativ 2.000 de arbori plantaţi în primăvara 2012 au fost aduşi din Italia şi au costat 160.000 de euro.

De altfel, în urma unui control al Curţii de Conturi la o astfel de achiziţie din anul 2012 au fost descoperite nereguli, stabilindu-se că municipalitatea a achitat arbori ornamentali la preţuri supraevaluate, de aproximativ 300 lei bucata, prejudiciul fiind de 288.000 lei.

Ulterior, în noiembrie 2013, Primăria Drobeta Turnu Severin a atribuit, prin licitaţie, un contract în valoare de aproximativ 120.000 de euro către o firmă din municipiu pentru achiziţia de plante ornamentale care urmau să fie plantate în două tranşe - prima în noiembrie 2013, iar cealaltă în martie 2014.

Astfel, potrivit anunţului licitaţiei publicat de Primăria Drobeta Turnu Severin, valoarea contractului pentru "Achiziţia de arbori şi arbuşti ornamentali pentru continuarea programului de reabilitare şi înfrumuseţare a zonelor verzi din municipiu" a fost de 527.648 lei, din cele patru firme care s-au prezentat câştigătoare fiind SC Flora Sercom din Drobeta Turnu Severin, cu oferta de 513.343 de lei.

În baza contractului, jumătate din totalul de 936 de platani, arţari şi alte plante ornamentale au fost plantate în toamna 2013, iar celalată se plantează acum. În caietul de sarcini, reprezentanţii Primăriei Drobeta Turnu Severin au arătat că "extinderea suprafeţelor de spaţii verzi, completarea fondului vegetal existent, abordarea noilor concepţii arhitecturale peisagere constitute priorităţi ale municipalităţii pentru anul 2013 şi 2014".

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe (PDL), nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii despre investiţiile în arbori ornamentali şi flori, în timp ce, contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, viceprimarul Romulus Vîlcu, fost liberal, exclus din partid, şi city-managerul oraşului, Nicolae Paponiu, au refuzat să ofere informaţii.

Hunedoara - Angajaţii Primăriei "cosmetizează" florile plantate anul trecut din sponsorizări

În timp ce alţii plantează panseluţe, reprezentanţii Primăriei Hunedoara "cosmetizează" florile plantate în toamna anului trecut, din sponsorizări, susţinând că nu au alocat niciun leu pentru a cumpăra flori.

"Pentru anul 2014 nu a fost alocată nicio sumă de bani din bugetul local al Hunedoarei pentru achiziţionare de flori. În momentul de faţă, în municipiul Hunedoara se cosmetizează panseluţele plantate în toamna anului trecut. La nivelul Primăriei municipiului Hunedoara există două contracte de sponsorizare încheiate în anul 2013, care au ca obiect punerea la dispoziţie a florilor în scopul susţinerii activităţii de amenajare peisagistică", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Silke Oprean.

Potrivit acesteia, una dintre firme, SC Micro Mega Hd SA, a sponsorizat cu flori în valoare de 40.271 lei, iar celalată firmă, SC Recom SID SA, cu 93.200 de lei.

Anul trecut, în zonele verzi, parcurile şi giratoriile din Hunedoara s-au plantat, pe lângă panseluţe, begonii şi flori de grădină.

Hunedoara îl are ca primar pe Viorel Arion (PDL), viceprimar fiind Dan Bobouţanu (PSD).

Ploieşti: Plantele de pe domeniul public au costat, anul trecut, peste 2,6 milioane lei fără TVA

Autorităţile din Ploieşti au plătit, anul trecut, pentru florile, arborii şi arbuştii plantaţi pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar în primele trei luni ale acestui an firma care se ocupă de spaţiile verzi din oraş a încasat peste 880.000 de lei pentru florile plantate în ronduri, scuaruri, parcuri şi în ghivecele de pe stâlpi.

La Ploieşti, de înfrumuseţarea domeniului public de ocupă societatea comercială Servicii de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti SRL, care aparţine Consiliului Local. Firma a fost înfiinţată prin hotărâre a Consiliului Local în octombrie 2010, când a preluat activitatea, sediile şi angajaţii fostei Administraţii a Domeniului Public şi Privat Ploieşti, structură care se afla în subordinea Primăriei Ploieşti. SGU Ploieşti are peste 700 de angajaţi şi deţine, într-un cartier de la periferia oraşului, o seră şi două pepiniere în care este produs materialul sădit pe domeniul municipiului.

Bugetul SC SGU Ploieşti este aprobat prin vot al Consiliului Local Ploieşti. Anul trecut, societatea a avut venituri de peste 25,7 milioane lei şi cheltuieli totale de peste 25,1 milioane lei.

Pentru acest an, Consiliul Local Ploieşti a aprobat pentru SGU un buget mai mare decât cel de anul trecut, veniturile firmei fiind estimate la 27,7 milioane lei, iar cheltuielile la aproape 27,3 milioane lei. Principalul partener de afaceri al SC SGU Ploieşti SRL este administraţia locală, care plăteşte pentru întreţinerea spaţiilor verzi ale municipiului, costurile pentru plantarea florilor şi arborilor ridicându-se la câteva milioane de lei anual.

Astfel, potrivit datelor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de către reprezentanţii SC SGU Ploieşti, în cursul anului trecut această societate a încasat 1.384.394 fără TVA pentru flori, la care se adaugă 1.280.936 fără TVA pentru arborii şi arbuştii proveniţi din serele SGU şi plantaţi în oraş.

În primul trimestru al acestui an, angajaţii SGU au continuat să lucreze la spaţiile verzi din Ploieşti, astfel încât valoarea florilor, arborilor şi arbuştilor plantaşi de la 1 ianuarie şi până la 1 martie este de peste 880.000 de lei. Astfel, la Ploieşti s-au plantat în primele trei luni ale anului flori în valoare de 114.829 lei fără TVA şi arbori şi arbuşti pentru care SGU a încasat de la bugetul local 765.759 lei fără TVA.

Conform raportului societăţii, anul trecut, pe domeniul public al municipalităţii SGU a sădit peste 650.000 de flori, aproape 23.000 de arbuşti, peste 14.000 de metri liniari de gard viu, peste 2.900 de arbori foioşi şi răşinoşi, peste 7.500 de trandafiri şi a plantat peste 34.000 de metri pătraţi de gazon. Potrivit aceleiaşi surse, tot anul trecut la Ploieşti au fost doborâţi peste 1.900 de arbori degradaţi, au fost toaletaţi 1.500 de pomi şi au fost tăiaţi în vederea regenerării aproape 2.900 de copaci.

Administratorii SGU Ploieşti nu s-au orientat către specii exotice, ci au ales specii româneşti, de la frasin şi mesteacăn la gura leului şi trandafir, speciile fiind alese în funcţie de climă şi de gradul de poluare.

Municipiul Ploieşti îi are ca primar pe Iulian Bădescu (PSD) şi ca viceprimari pe Iulian Teodorescu (PNL) şi Raul Petrescu (PP-DD).

Râmnicu Vâlcea - Flori livrate din sere de către firma Consiliului Local

La Râmnicu Vâlcea, firma care se ocupă de spaţiile verzi este Pieţe Prest SA, care aparţine Consiliului Local şi care se ocupă atât de amenajarea acestor spaţii, cât şi de producţia florilor, societatea având o seră care furnizează cea mai mare parte a arbuştilor şi florilor plantate în Râmnicu Vâlcea.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii Pieţe Prest SA, înfiinţată în anul 2010, este aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, iar tarifele pentru activităţile prestate sunt fixe.

Pentru acest an, Pieţe Prest are un buget care prevede venituri estimate la 10.141.500 lei şi cheltuieli de 10.132.290 lei. Anul trecut, societatea a avut venituri totale de 10.407.490 lei şi cheltuieli de 10.337.167 lei. Cea mai mare parte a veniturilor acestei firme provine, conform bugetului, "din producţia vândută", respectiv din vânzarea produselor, în condiţiile în care firma deţine şi sere de plante şi din servicii prestate. În ceea ce priveşte cheltuielile, cele mai multe, în cuantum de peste 6,4 milioane lei anual, sunt cheltuieli cu personalul.

Tarifele practicate de Pieţe Prest sunt aprobate printr-o hotărâre a Consiliului Loca Râmnicu Vâlcea adoptată în anul 2010. Spre exemplu, pentru activitatea de "plivire a buruienilor în peluze” societatea încasează 17 lei plus TVA pentru o sută de metri pătraţi, pentru semănarea a 100 de metri pătraţi de gazon preţul este de 109 lei, plus TVA, pentru săparea manuală a unei gropi pentru plantat arbori şi arbuşti se percep 16 lei plus TVA, iar stropirea suprafeţelor cu furtunul de la cisternă costă 75 de lei fără TVA pentru 100 de metri pătraţi. Tăierea "de corecţie” a unui trandafir costă 47 de bani, iar administrarea unei tone de îngrăşăminte chimice complexe costă peste 20.000 de lei, conform tarifelor aprobate prin HCL şi publicate pe site-ul societăţii.

Preţurile pentru plantarea unui metru liniar de gard viu pornesc de la 2,31 lei şi ajung la peste 4 lei în funcţie de plantă, iar tarifele pentru plantarea florilor diferă şi ele. Spre exemplu, plantarea a 100 de flori cu înălţimea de până în 15 centimetri costă 17,91 lei plus TVA, iar pentru plantarea a 100 de flori în jardiniere şi vase decorative tariful ajunge la aproape 27 de lei, la care se adaugă TVA.

Pieţe Prest are, de asemenea, tarife pentru combaterea dăunătorilor, preţurile variind de la un leu pentru 10 metri pătraţi de flori stropite cu soluţie anti-dăunători până la 118 lei plus TVA pentru stropirea manuală a 100 de plante.

Conform datelor furnizate de Primăria Râmnicu Vâlcea, anul trecut Pieţe Prest SA a semănat 2.000 de metri pătraţi de gazon, a plantat în sensurile giratorii, pe marginea drumurilor, în jardiniere sau în ghivece amplasate pe stâlpi peste 120.000 de flori, a plantat aproape 3.000 de arbuşti, respectiv ienupăr, molid, buxus, thuja şi trandafiri, a plantat peste 1.140 de arbori şi peste 1.500 de metri liniari de gard viu.

Societatea postează pe site-ul propriu, săptămânal, un "raport de lucru" în care sunt specificate activităţile prestate săptămânal, pe sectoare de activitate. Spre exemplu, în prima săptămână a lunii aprilie angajaţii firmei au "tăiat şi doborât" 163 de arbori, au făcut lucrări de "dezgropat şi tăieri corecţie trandafiri" pentru 1.510 fire, au montat 40 de jardiniere şi au tăiat 170 de metri pătraţi de gard viu.

Municipiul Râmnicu Vâlcea este condus de primarul interimar Gigi Matei (PSD), care a preluat atribuţiile primarului Emilian Frâncu la sfârşitul lunii martie, după ce Frâncu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. La conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, primarul interimar Gigi Matei este secondat de viceprimarul Eduard Vîrlan (PNL).

Sfântu Gheorghe - Peste 300.000 de flori şi arbuşti produşi în serele oraşului, plantaţi în diferite zone

Anual, la Sfântu Gheorghe sunt plantate sute de mii de flori, iar răsadurile sunt aduse de la serele Grădinăriei municipale, care aparţin de Primărie.

În acest an angajaţii de la Grădinăria oraşului plantează circa 300.000 de răsaduri de flori, printre care lalele, brânduşe, muşcate, panseluţe sau cineraria, dar în sere se produc răsaduri şi pentru instituţiile subordonate Primăriei şi pentru asociaţiile de locatari.

La acestea se adaugă sute de arbuşti şi pomi, dar în serele oraşului se produc şi flori în ghiveci, care sunt aşezate pe stâlpii de iluminat. În acest an, în diferite zone ale oraşului sunt amplasate pe stâlpi aproximativ 1.700 de ghivece cu muşcate, angajaţii de la Grădinăria oraşului trebuind să facă faţă şi cererilor venite din partea asociaţiilor de proprietari, care doresc să înfrumuseţeze spaţiul din jurul blocurilor. Asociaţiile de locatari pot solicita flori, seminţe, arbuşti şi ierburi pentru spaţiile verzi din faţa blocurilor.

Potrivit Primăriei Sfântu Gheorghe, bugetul anual al Grădinăriei se ridică la circa un milion de lei, bani din care se asigură plata celor 24 de salariaţi, întreţinerea spaţiilor verzi, dar şi materialul săditor care nu se poate produce la Grădinărie.

Primăria Sfântu Gheorghe este condusă de Antal Arpad (UDMR) şi viceprimarii Sztakics Eva şi Tischler Ferenc, ambii de la UDMR.

Sibiu - Aproape 130.000 de lei, daţi de primărie pentru tei din Olanda, meri ornamentali şi panseluţe

În această primăvară, echipele Serviciului de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi din Primăria Sibiu plantează peste 200 de arbori pe străzi şi în parcuri. Astfel, Primăria a cumpărat 200 de tei din Olanda, cu 95.000 de lei, urmând să fie plantaţi pe străzi reabilitate şi modernizate anii trecuţi.

"Teii au fost cumpăraţi direct din Olanda, iar valoarea contractului include transportul acestora până în România. De asemenea, sunt tei cu vârsta de opt ani, care au deja coroana formată şi pot fi plantaţi direct în oraş. Teii mai mici, care nu au coroana formată, ar trebui ţinuţi în sere până să devină suficient de puternici pentru a fi plantaţi", spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

De asemenea, pentru "o pată de culoare în peisaj", vor fi alese 15 locuri unde vor fi plantaţi meri ornamentali roşii, iar în Parcul Sub Arini, cel mai mare din oraş, au fost plantaţi 12 pini care să completeze peisajul.

Totodată, în Sibiu se plantează 25.000 de panseluţe, achiziţionate printr-un contract de 34.000 de lei.

Acestea sunt singurele plante achiziţionate în această primăvară, completând achiziţiile făcute în toamna anului trecut.

În toamnă, serviciul de resort al Primăriei Sibiu a plantat în parcuri şi pe străzi peste 450 de arbori - tei, arţari, platani, stejari, sălcii, glădiţe, dar şi mai mult de 130.000 de flori - crizanteme, panseluţe, lalele şi aproximativ o sută de mii de plante bienale şi perene, atât în parcuri, cât şi în cele 38 de sensuri giratorii din oraş.

Tot în toamnă, Primăria Sibiu a montat peste o mie de metri pătraţi de gazon pe unul dintre bulevardele centrale, dar şi în patru sensuri giratorii create anul trecut. După ce vremea se va încălzi, pe stâlpii din oraş vor fi atârnate cele peste două mii de ghivece cu muşcate care înfrumuseţează oraşul în sezonul cald şi care sunt păstrate în sere pe timpul iernii.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, în total, Serviciul Public de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi îngrijeşte peste 200.000 de flori, 40.000 de fire de arbuşti, kilometri de gard viu, dar şi arborii din parcuri, sensuri giratorii şi de pe aliniamentele stradale.

Primăria Sibiu este condusă de Klaus Iohannis (PNL), alături de viceprimarii Virgil Popa (PNL) şi Astrid Fodor (FDGR).

Suceava - Flori din sera primăriei; costuri anuale de aproximativ 150.000 de euro

Primăria Suceava îşi asigură din sera proprie florile care sunt plantate în parcuri sau pe străzi, costurile anuale cu această activitate fiind estimate la 150.000 de euro, potrivit primarului PDL Ion Lungu.

"Ne facem singuri şi bulbi şi seminţele necesare", explică primarul.

El spune că în această primăvară sunt plantate aproximativ 300.000 de fire de flori, produse în serele proprii, iar pe parcursul anului unele dintre ele vor fi înlocuite.

Târgu Mureş - Arbori şi arbuşti cumpăraţi cu 195.000 de lei; se vor planta 220.000 de flori din serele municipalităţii

În bugetul pe acest an al Primăriei Târgu Mureş sunt prevăzuţi 195.000 de lei pentru cumpărare de arbori şi arbuşti ornamentali, licitaţia urmând să fie anunţată, în timp ce din serele din subordinea municipalităţii vor fi plantate 220.000 de fire de flori, în sensurile giratorii, zone verzi şi de agrement, dar şi la asociaţii de proprietari, grădiniţe şi şcoli.

Doru Moca, directorul Administraţiei Serelor şi a Spaţiilor Verzi din subordinea Primăriei Târgu Mureş, spune că serele, care funcţionează din anii '80, produc flori - panseluţe, trandafiri, trandafiri altoiţi pe trunchi, arbuşti, buxus - în cantitate suficientă pentru oraş, astfel că doar arbuştii şi arborii trebuie cumpăraţi.

"În toamnă am plantat 645 de arbori şi peste 2.500 de arbuşti, pe aliniamente şi zone verzi reabilitate şi circa 180.000 de flori bienale şi perene - panseluţe, dalii, nu-mă-uita, pe care le vedeţi acum în sensurile giratorii şi nu numai. Am continuat în această primăvară, am plantat peste 150 de arbori ornamentali pe aliniamente, am mai dat la 35 de asociaţii de proprietari, grădiniţe şi şcoli cam 300, iar arbuşti - peste 1.500. Vom planta noi flori în a doua jumătate a lunii aprilie-începutul lunii mai, vor fi peste 220.000 de plante, pentru că vom face şi mozaicuri", spune Moca, arătând că în multe locuri s-au introdus în anii trecuţi sisteme de irigaţii.

Flori, arbori şi arbuşti ornamentali sunt plantaţi nu numai în sensurile giratorii, ci şi în zonele verzi şi de agrement, precum Cetatea Târgu Mureş, Platoul Corneşti, Complexul de Agrement şi Sport "Mureşul" ("Weekend"), Casa de Oaspeţi a Primăriei, Academia de Sport, Casa de Cultură "Mihai Eminescu", la Căminul de bătrâni şi centrul social "Rozmarin" din subordinea municipalităţii.

Anul trecut, a fost amenajată şi o "pajişte urbană", la urcarea dinspre Cetate spre Universitatea "Petru Maior". De asemenea, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, asociaţiile de proprietari, grădiniţele şi şcolile primesc plante, arbori şi arbuşti.

În 2013, din bugetul municipalităţii s-au alocat 380.000 de lei pentru arbori ornamentali şi arbuşti, îndeosebi în zona centrală, la gară şi la Platoul Corneşti. La Platou s-a înfiinţat de trei ani o pepinieră, pe un hectar, cu arbori şi arbuşti din fondul forestier de la Voivodeni al Romsilva, care produce arbuşti pentru oraş, dar arbori încă nu.

Moca spune că în bugetul pe acest an al Administraţiei Serelor şi a Spaţiilor Verzi sunt prevăzuţi 12,8 milioane de lei, care acoperă cheltuielile legate de plata personalului, producerea de flori, dar şi investiţii în achiziţia de utilaje - o camionetă pentru transportul resturilor vegetale şi un buldoexcavator pentru săparea gropilor de aliniament, eliminarea cioturilor.

Potrivit acestuia, anul trecut, bugetul instituţiei a fost de circa 10 milioane de lei.

La sere sunt 85 de angajaţi, atât pentru producţia de flori, cât şi pentru lucrări de amenajare şi întreţinere. De asemenea, se lucrează cu echipe de la Penitenciar, în baza unui protocol de colaborare, iar suma plătită e modică, circa 5.000 de lei în total luna trecută.

Primăria Târgu Mureş este condusă de Dorin Florea (PDL), alături de viceprimarii Peti Andras (UDMR) şi Ionela Ciotlăuş (PNL).

Timişoara - Peste 800.000 de lei, cheltuiţi pentru plantarea de arbori şi flori în primele luni ale acestui an

Aproape 40.000 de flori şi arbuşti au fost plantaţi la Timişoara în primul trimestru al acestui an, o parte fiind plante de anul trecut, păstrate în sere pe timpul sezonului rece, iar palmierii care au iscat controverse au fost şi ei repuşi pe Bulevardul I.C. Brătianu.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, în primul trimestru al acestui an au fost plantaţi peste 1.300 de arbori, aproape 37.000 de arbuşti şi gard viu şi peste 1.300 de trandafiri. Acestora li s-au adăugat flori achiziţionate anul trecut şi ţinute în sere peste iarnă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Alina Pintilie, afirmă că valoarea lucrărilor pentru primul trimestru al acestui an se ridică la 780.000 de lei, la care se adaugă TVA de 24 la sută, şi că alte flori vor fi plantate în luna mai.

În 2013, Primăria Timişoara a plantat peste 1.500 de arbori, circa 160.500 de arbuşti şi gard viu, peste 4.300 de trandafiri şi peste 453.000 de flori, valoarea acestora fiind de 1,8 milioane de lei, fără TVA.

"Arată foarte bine oraşul. Probabil molipsindu-se de la noi, de la municipalitate, mai multe firme au fost preocupate să acţioneze cam în aceeaşi notă. Au apărut diverse plante noi în oraş, la multe terase au apărut foarte multe flori. Pe mine asta mă bucură foarte mult. Zona centrală eu cred că arată superb, ar merita să vadă câţi mai mulţi cetăţeni ai României cum arată Timişoara de astăzi. Zona centrală, unde avem lalele, este o minunăţie", susţine primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

În Timişoara sunt plantaţi 40 de palmieri, pe spaţiul verde dintre benzile de circulaţie şi în sensul giratoriu de pe Bulevardul I.C. Brătianu. Palmierii au fost achiziţionaţi în anul 2013 de Primăria Timişoara, la preţul de 146 de euro bucata.

Angajaţii de la Horticultura S.A., societatea care se ocupă de îngrijirea spaţiilor verzi din oraş, au scos acum palmierii, pe care i-au ţinut în sere în timpul sezonului rece, şi i-au replantat pe Bulevardul I.C. Brătianu.

"Palmierii aduc un plus de frumuseţe zonei. Între timp, oamenii au circulat în lume mai atenţi la ce fac alţii şi au văzut că palmieri există şi în Paris, şi în Viena, şi în Munchen şi în mai multe locuri. Investiţia a fost una minoră, ce înseamnă peste 5.000 de euro pentru un oraş ca Timişoara?", adaugă Robu.

Nicolae Robu (PNL) este la primul mandat de primar al Timişoarei, viceprimari fiind Dan Diaconu (PNL) şi Traian Stoia (PSD).

Vaslui - Peste 310.000 de lei pentru flori şi plante ornamentale din Ungaria şi Cehia; una din achiziţii - un rhododendron de 774 euro

Peste 310.000 de lei sunt prevăzuţi în buget în acest an de Primăria Vaslui pentru achiziţia de flori, arbuşti şi copaci ornamentali, până acum autorităţile cheltuind 125.000 de lei, prin achiziţii directe de la firme din Ungaria şi Cehia, unele plante costând şi aproape 780 de euro bucata.

Conducerea Primăriei Vaslui spune că vrea să transforme oraşul într-unul al florilor, în spaţiile verzi din municipiu fiind plantate peste 82.000 de flori, arbuşti şi copaci ornamentali.

Pentru toate acestea, autorităţile vasluiene au prevăzut în buget suma totală de 310.000 de lei, din care până acum au cheltuit 125.000 de lei pe plante ornamentale, prin achiziţii directe de la firme din Ungaria şi Cehia. De fapt, cumpărăturile au fost făcute de societatea Goscom, la care Consiliul Local Vaslui este unic acţionar, în urma studierii de oferte pe piaţa naţională şi europeană.

Pe lângă banalii trandafiri, la 1,73 de euro bucata, autorităţile vasluiene au achiziţionate şi unele plante decorative foarte scumpe, cum ar fi un rhododendron care a costat 774,84 euro. Aceştia arbori ornamentali, ţinuţi în ghivece, vor putea fi admiraţi de vasluieni în Piaţa Civică, recent reabilitată printr-un proiect cu finanţare europeană, odată ce vremea se va încălzi.

Primarul Vasile Pavăl spune că investiţia nu a fost făcută "de dragul" de a planta flori, ci pentru ca oraşul să arate frumos.

"Nu putem spune că sunt sume mari cheltuite raportat la suprafaţa de parcuri şi alei din oraş. Nu am plantat acum flori de dragul de a planta, ci pentru ca municipiul să arate frumos, aşa cum este peste tot în lumea civilizată", afirmă primarul PSD Vasile Pavăl.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici