REPORTAJ: O femeie de 100 de ani din Alba Iulia a votat pentru un preşedinte care "să pună ţara la loc" - FOTO

Elisabeta Joldea din Alba Iulia, care împlineşte 100 de ani, a mers la vot şi aşteaptă de la viitorul preşedinte "să fie om cinstit", să iubească românii şi "să pună ţara la loc", iar dacă nu va face asta "să se care". În acelaşi timp, ea spune că trebuie "să le fie ruşine" celor care nu votează.

1988 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: O femeie de 100 de ani din Alba Iulia a votat pentru un preşedinte care "să pună ţara la loc" - FOTO

REPORTAJ: O femeie de 100 de ani din Alba Iulia a votat pentru un preşedinte care "să pună ţara la loc"

Elisabeta Joldea, care în această lună va împlini 100 de ani, a mers încă de la prima oră la Secţia de votare numărul 1 din Alba Iulia, spunând că a vrut să îşi facă datoria faţă de ţară pentru că o iubeşte şi că vrea să ajute "să fie bine" în România.

"Eu întotdeauna prima vreau să fiu şi la biserică, şi la vot. Vreau să îmi fac datoria către ţară. Îmi iubesc ţara şi vreau să votez şi să ajut să fie bine în ţara noastră", afirmă bătrâna.

Femeia, purtând o pălărie maro şi îmbrăcată elegant, cu haine de "duminică", aşa cum îi place să spună despre ţinuta din ziua alegerilor, spune că şi-a îndemnat toţi membrii familiei, dar şi cunoscuţii şi vecinii să meargă la vot. Arătând spre doi bărbaţi care o însoţeau şi despre care spune că îi sunt rude, ea afirmă că şi aceştia au mers la vot la îndemnul ei şi apoi vor merge la biserică, pentru că aşa face "un bun român".

Întrebată dacă a lipsit vreodată de la vreun scrutin, femeia începe să îşi caute buletinul, spunând că vrea să arate dovada că mereu şi-a făcut "datoria" şi nu a lipsit niciodată.

"Vă arăt buletinul că totdeauna am fost la vot. De când mi-a dat voie să votez, eu am votat şi am fost mereu prima la vot. N-am lipsit niciodată (…) Într-un an, nu mai ştiu la ce alegeri, a fost zăpadă mare şi am mers singură pe urma unei maşini până la secţie şi tot am votat. Şi acum, în 25 mai, când am votat pentru parlamentarii europeni, am fost la vot şi voi merge la toate alegerile, cât voi trăi. E dreptul meu, dar şi obligaţia pe care o am pentru ţara mea", consideră femeia.

Întrebată ce aşteptări are de la viitorul preşedinte al României, Elisabeta Joldea rămane puţin pe gânduri, dar apoi spune categoric, agitând uşor mâna în aer, că vrea ca "şeful ţării" să fie un om cinstit, să iubească românii şi "să pună ţara la loc".

"Să fie un om cinstit, să ne iubească şi să pună ţara la loc. Dacă nu, fiuuuu (fluieră uşor - n.r.)…Să se care!", afirmă bătrâna.

Ea spune că are o părere destul de proastă despre politicienii de astăzi, considerând că, din păcate, ”România nu mai are oameni cumsecade, cum au fost Nicolae Titulescu sau Iuliu Maniu”.

"Eu sunt o femeie bătrână şi lucrez şi acum, la vârsta asta, ca să îmi asigur traiul, iar ei vin şi doar fură. Păi se poate asta, se poate să îşi bată joc de noi? Ne doare sufletul când vedem că noi îi votăm şi ei uită de noi. Nu avem oameni cumsecade. Am avut oameni cum erau Titulescu, Maniu şi mulţi alţii care au ţinut ţara. Şi aşa cum a fost atunci a fost mai bine şi mai linişte. Dar acum parcă au înnebunit", e de părere bătrâna.

Chiar dacă a votat pentru un viitor preşedinte al României, Elisabeta Joldea este monarhistă convinsă, spunând că regele ar fi mai bun decât un preşedinte deoarece cel puţin ar fi "un om dintr-o familie onorabilă".

"Care va fi preşedinte cel puţin trebuie să fie aşa cum trebuie. Dacă nu, cred că va fi foarte trist pentru ţărişoara noastră. A avut oameni mari ţara asta, a avut un rege. De ce nu poate fi din nou regele? Cel puţin atunci ştim sigur că am avea un om dintr-o familie onorabilă", afirmă bătrâna.

Întrebată ce părere are despre cei care nu votează, Elisabetea Joldea spune că "ar trebui să le fie ruşine" că sunt "leneşi şi puturoşi" şi nu îşi fac datoria faţă de ţară.

"Să le fie ruşine! Sunt leneşi şi puturoşi, că dacă ar iubi ţara n-ar lăsa să fie aşa cum e. Eu am dat un exemplu, nu numai în viaţă sau la vot, ci şi acasă. Eu sunt bătrână, dar mie îmi place să fie toate puse la punct, aşa bătrână cum sunt muncesc şi îmi pun locuinţa în ordine. Şi un preşedinte ar trebui să facă la fel, să muncească şi să pună ţara în ordine", explică bătrâna.

De altfel, în multe din secţiile de votare din Alba Iulia cei mai mulţi alegători care şi-au exercitat dreptul de vot în prima parte a zilei au fost vârstnici.

La secţia de votare din cartierul Lipoveni din municipiu, până la ora 13.00 votaseră aproape 15 la sută dintre alegători, majoritatea fiind persoane vârstnice, spun reprezentanţii secţiei.

"Eiiii, tinerii se trezesc mai târziu. Eu am mers la biserică şi acum am venit la vot. E obligaţie, eu cred", spune un pensionar în timp ce iese din secţia de votare, arătând buletinul plin cu autocolante, ca dovadă că a fost prezent la toate alegerile trecute.

La aceeaşi secţie a votat şi Alexandra Horvath din Alba Iulia, în vârstă de 72 de ani, care, deşi spune că nu mai are încredere în politicieni, a mers duminică la vot în speranţa că va primi o pensie mai mare.

"Să ne dea pensii mai bune. Pensia mea nu-mi ajunge. După aproape 30 de ani în Ardeleana (fostă fabrică de încălţăminte din Alba Iulia - n.r.) am 700 de lei pensie. Nu ajunge. Şi am încălzirea pe lemne, sunt singură, nu mai am soţ", povesteşte femeia.

Un alt pensionar se opreşte şi el şi spune că "alegerile astea vor aduce până la urmă ceva bun".

"Sunteţi de la presă? Vreau să vă spun un lucru: dacă nu votăm, nu putem cere să fie mai bine. Eu sunt sigur că alegerile astea vor aduce până la urmă ceva bun. Eu am încredere, dar nepotul meu, care e ca voi, mi-a zis azi: «Bunule, nu te mai duce, că te duci degeaba şi ies tot ăia care trebuie»", afirmă bărbatul.

Pensionarul, care a lucrat în învăţământ, spune că ar trebui să se facă "o cultură a votului" la tânăra generaţie, care nu înţelege importanţa acestuia şi mai ales faptul că este o "obligaţie în faţa ţării".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici