Risipa alimentară, sub lupa specialiştilor. Ce trebuie să faci ca mâncarea să nu mai ajungă la gunoi

  • Cercetători din patru universităţi internaţionale au început cel mai amplu studiu despre risipa alimentară
  • Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi
  • 5 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual în România
3010 afișări

Tu ştii ce trebuie să faci ca să nu risipeşti mâncarea? Cercetători din patru universităţi din România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare. Laura, de pildă, recunoaşte că aproape 40% din alimentele pe care le cumpără într-o lună ajung la gunoi. În timpul pandemiei tânăra a gătit foarte mult, dar acum după ce a început să meargă din nou la serviciu, spune că nu mai are timp să consume toate alimentele din frigider. 

„În pandemie am gătit foarte mult, dar odată ce am început serviciul nu m-am dezobişnuit din a cumpăra alimente, aşa că frigiderul meu este în continuare ticsit, crezând că o să gătesc, dar mai mult am comandat”, mărturiseşte Laura.

„Am brânzeturi, paste, care sunt expirate din luna a 5-a  şi din luna a 6-a pe care o să le arunc. Am ciorba de la mama care e deja de mai bine de două săptămâni pe care nu am apucat să o mănânc  şi o să o arunc. Cu siguranţă mai sunt şi alte alimente care vor ajunge la gunoi”, spune ea.

Specialiştii spun că primul pas pentru a evita risipa alimentară este să mergi la cumpărături cu o listă. În Europa, pe primul loc în clasamentul risipei alimentare este Anglia, iar România ocupă locul 9.

„Se urmăreşte studierea comportamentului populaţiei cu privire la lupta împotriva risipei alimentare în gospodării. Nu există suficientă educaţie în acest sens, adică prea puţină lume foloseşte o listă de cumăpărături, foarte puţină lume ştie că trebuie să îşi aranjeze alimentele în anumit fel pe rafturile frigiderului, nu citesc eticheta”, spune Prof. Dr. Cristina Pocol , coordonator proiect, USAMV Cluj.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici