Ristea: Banii pentru Silviu Bian veneau de la angajaţi în plicuri, cu sumele trecute pe ele

Directorul executiv al Centrului de Formare Profesională a Personalului ANOFM, Cristache Ristea, a declarat marţi la Tribunalul Bucureşti că banii pentru Silviu Bian veneau de la angajaţi lunar în plicuri, pe care erau trecute sumele date, arătând că totul s-a făcut la cererea fostului şef al ANOFM.

514 afișări
Imaginea articolului Ristea: Banii pentru Silviu Bian veneau de la angajaţi în plicuri, cu sumele trecute pe ele

Ristea: Banii pentru Silviu Bian veneau de la angajaţi în plicuri, cu sumele trecute pe ele (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Tribunalul Bucureşti a reluat, marţi, dezbaterile în dosarul în care fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) Silviu Bian este judecat pentru luare de mită, iar Cristache Ristea, cel care l-a denunţat pe Bian, pentru complicitate la această infracţiune.

Cristache Ristea a povestit în detaliu, la Tribunalul Bucureşti, modul în care erau colectate sumele de bani date lui Silviu Bian.

Ristea a arătat în faţa instanţei că el a fost cel care le-a spus angajaţilor despre cererea lui Bian, la solicitarea fostului şef al ANOFM. El a precizat că le-a spus angajaţilor că trebuie să-i doneze lui Bian o bună parte din banii câştigaţi în cadrul proiectelor din fonduri europene.

"În noiembrie 2010 m-am întâlnit cu Silviu Bian pentru încadrarea în muncă a fostului său consilier Ioan Căliman, întâlnirea având loc la Râşnov. Tot atunci mi-a spus că îi datorez funcţia de director şi că el ştie câţi bani ia fiecare dintre cei care lucrează la proiecte, în parte. El mi-a mai spus atunci că din 300 de lei pe oră cât câştigau angajaţii care lucrau pe proiecte europene, ei merită doar 100 de lei pe oră şi că diferenţa de 200 de lei îi trebuie lui pentru campania electorală, iar acest lucru nu trebuie să îl ştie nici şeful lui de campanie Cosmin Clid. Pentru că nu a spus-o clar, am dedus că sarcina colectării banilor îmi revine mie. Am vorbit şi le-am explicat colegilor situaţia, iar ei au înţeles, ştiind că fără cofinanţare nu mergea proiectul. Sumele de bani veneau în plicuri de la angajaţi, pe care i-am rugat să scrie pe plicuri sumele pe care vor să le dea. Unul singur a refuzat o dată. Eu nu am forţat pe nimeni niciodată, motiv pentru care nici nu verificam sumele din plicuri, iar când Silviu Bian venea şi cerea banii, eu îi dădeam personal aceşti bani, puşi într-o pungă", a precizat Cristache Ristea.

E a mai arătat că Silviu Bian nu i-a cerut în mod expres bani, dar că iniţial, într-o discuţie, a făcut referire la proiectele în derulare, arătând că "execuţia trebuie să fie una aspecială" şi că el a înţeles că trebuie să îi ofere acestuia sumele de bani cerute.

"Apoi mi-a spus că este nevoie de sume mai mari, pentru că va candida la o funcţie de senator sau deputat. Eram prins între ciocan şi nicovală, între salariaţi şi Bian. Din decembrie 2010 şi până în iulie 2011 i-am dat lunar bani lui Bian, iar tranşele din septembrie şi octombrie s-au făcut cu ştiinţa DNA. Sumele erau cuprinse lunar între 70 de mii şi 100, 110, 120 de mii de lei. Eu am înţeles că este o chestiune pe viaţă şi pe moarte pentru cei ce contribuie sau nu contribuie la formarea acestor sume, după ce Bian mi-a spus odată: «Din aceste proiecte îmi trag seva». Pentru mine a fost o constrângere, fără discuţie, indiferent de situaţie, banii pentru mine nu au reprezentat o donaţie pentru campanie, aşa cum zice Silviu Bian", a mai arătat Cristache Ristea.

El a confirmat şi faptul că a primit un telefon de la Silviu Bian care i-ar fi spus că o sumă de 10.000 de lei trebuie să ajungă la Alexandra Maria Ţichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM. Potrivit lui Ristea, banii au fost colectaţi de la fostul consilier al lui Bian, Căliman, persoană care i-a şi remis Alexandrei Ţichindelean.

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian a recunoscut, marţi, la Tribunalul Bucureşti, că a primit două tranşe de bani, în septembrie şi în octombrie, de la Cristache Ristea, dar a precizat că sumele nu reprezentau o mită sau un folos necuvenit, ci "ajutor pentru campania electorală proprie".

Avocatul lui Silviu Bian a cerut instanţei să discute la termenul de marţi şi cererea de eliberare provizorie sub control judiciar a acestuia. Instanţa a admis cererea şi a rămas în pronunţare în cazul solicitării de eliberare din arest a lui Bian.

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie, pentru luare de mită în formă continuată. El este în arest din 16 octombrie, atunci fiind prins în flagrant în timp ce primea 82.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici