„România Educată”: unde vor ajunge peste 3,6 miliarde de euro din PNRR? Momentul în care „digitalizarea e lovită de nulitate”

  • România va avea pentru educaţie 4 miliarde de euro din PNRR.
  • Peste 3,6 miliarde de euro se vor duce pentru "România Educată".
  • Banii vor fi investiţi în 50 de şcoli noi, neutre energetic. Ce părere au specialiştii?
474 afișări
Imaginea articolului „România Educată”: unde vor ajunge peste 3,6 miliarde de euro din PNRR? Momentul în care „digitalizarea e lovită de nulitate”

România va avea pentru educaţie 4 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dintre aceştia, peste 3,6 miliarde de euro se vor duce pentru "România Educată". Banii vor fi investiţi în 50 de şcoli noi, neutre energetic. Vor fi achiziţionate 2.000 de microbuze verzi pentru transportul elevilor şi 83 de mii de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier nou. Vor fi achiziţionate 1.150 de laboratoare smart pentru şcoli şi se vor construi 130 de creşe.

Pe hârtie sună bine, însă expertul în educaţie Marian Staş explică unde ar fi problema: „Nu reflectă aşa cum ar fi fost normal nevoia de mari transformări sistemice ale sistemului public al educaţiei. Ne vom putea pune la butonieră faptul că am modernizat, că am luat mii de table smart ... Am mai luat table smart. Dar în momentul în care facem digitalizare şi lucrăm cu aceleaşi planuri cadru comuniste, digitalizarea este lovită de nulitate. 

Dacă noi vom digitaliza, dar vom folosi aceeaşi programă învechită, care nu are nicio legătură cu studentul, apare o problemă fundamentală, punctează şi Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnică.

„Ca să folosim tehnologiile moderne, să dezvoltăm tehnologii moderne, este necesar ca fiecare cadru didactic să înţeleagă necesitatea acestor tehnologii
şi să înţeleagă tehnologiile, să le folosească”, subliniază Mihnea Costoiu.

Degeaba avem monitoare de ultimă generaţie în Universităţi dacă profesorii nu ştiu ce pot face cu ele.

„Sunt un model în societate pentru noi toţi, pentru foarte mulţi dintre noi ... Ar trebui, cel puţin, să fie. Este extrem de important să facem această instruire”, adaugă Mihnea Costoiu.

România educată: 3,6 miliarde de euro

  • 50 de şcoli noi, neutre energetic
  • 2.000 de microbuze verzi pentru transportul elevilor
  • 83.000 de săli de clasă dotate cu mobilier nou
  • 1.150 SMART Lab-uri achizitionate pentru şcoli şi licee
  • 130 de creşe
     
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici