Romii au păreri împărţite despre legea ”antiţigănism”

  • Romeo Tiberiade: Aş vrea un proiect şi pentru evrei, italieni, bruneţi, scunzi sau înalţi
  • Daniel Rădulescu: Am făcut recomandarea să fie termenul ”antiţigănism”
  • Margareta Herţanu: Dacă spui ”antiţigănism” oamenii vor spune ”vai, iar ţiganii!”
  • Izabela Tiberiade: Legea antiţigănism este un proiect de care aveam nevoie
2249 afișări
Imaginea articolului Romii au păreri împărţite despre legea ”antiţigănism”

Romii au păreri împărţite despre legea ”antiţigănism”

A fost aprobată o nouă lege care pedepseşte aspru practicile şi atitudinile discriminatorii la adresa romilor. Numele este, însă, ciudat - "Legea antiţigănism". Am stat de vorbă cu câţiva dintre cei pentru care a fost creată.

Romeo Tiberiade este unul dintre romii din Craiova care a reuşit în viaţă. El a absolvit Facultatea de Drept, este preşedintele Partidei Romilor din Dolj şi, de curând, a devenit consilier judeţean. Romeo spune că de când se ştie s-a lovit de atitudinea rasistă, dar a învăţat să ignore. Crede că era nevoie de o lege, dar nu doar pentru a-i apăra pe romi.

„Se spune antiţigănism. Putea să se denumească şi altfel. Putea să se facă un proiect care să fie pentru discriminare, pentru că aici, din punctul meu de vedere, să nu fie un proiect doar pentru ţigani. Aş vrea să fie un proiect şi pentru evrei, şi pentru italieni, şi pentru cei care sunt bruneţi, scunzi sau înalţi, sau slabi”, susţine Romeo Tiberiade, preşedintele Partidei romilor Dolj.

„Era nevoie de ceva, nu trebuia să fie atât de punctuală. Pentru că iarăşi toată lumea va fi cu ochii pe romi şi iarăşi va fi un vad foarte neplăcut”, consideră Margareta Herţanu, psiholog, Asociaţia Pro Roma.

„Din păcate, în România, în anul 2021, suntem încă în situaţia din anii 90, când în continuare atitudinile astea antirome se soldează cu victime omeneşti. Important este că în istoria noastră, pentru prima dată, se sancţionează cu închisoarea, este o chestiune penală, o atitudine antiromă”, spune Daniel Rădulescu, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Izabela a absolvit şi ea facultatea de drept la Malmo, în Suedia, unde s-a specializat în Drepturile Omului. A ales această facultate tocmai pentru că ani de zile a simţit discriminarea, dar numai în România.

 „Un proiect de care aveam nevoie. Nu neapărat noi, cei care reprezentăm comunitatea romilor, ci noi ca întreagă naţiune. România are nevoie de o direcţie, în sensul acesta, de a verifica comportamentul împotriva romilor”, este de părere Izabela Tiberiade.

Legea vrea să sancţioneze penal vinovaţii care vor incendia casele romilor hotărâţi să-şi facă singuri dreptate. Dar şi cazuri cum a fost cel de la Zalău, când o femeie de etnie romă a fost bătută şi apoi înjurată de operatoarea de la 112, de la care aştepta să vină salvarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici