Roşia Montană Gold Corporation: Din câte ştim noi, tehnologia noastră este mai bună decât cea folosită în Suedia

Tehnologia pe care Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) intenţionează s-o folosească pentru exploatarea cu cianuri din Munţii Apuseni este mai bună decât cea folosită în Suedia şi invocată de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat preşedintele companiei, Dragoş Tănase.

420 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană Gold Corporation: Din câte ştim noi, tehnologia noastră este mai bună decât cea folosită în Suedia

Roşia Montană Gold Corporation: Din câte ştim noi, tehnologia noastră este mai bună decât cea folosită în Suedia (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

Într-un interviu acordat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Tănase a fost întrebat cum a primit compania pe care o conduce solicitarea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de a folosi o tehnologie care să reducă şi mai mult concentraţia de cianură din apa folosită în procesul de exploatare a aurului.

"Din câte ştim noi, şi noi încercăm să aflăm detaliile acelei tehnologii, dar din informaţiile preliminare pe care le avem la momentul de faţă, tehnologia noastră este mai bună decât tehnologia suedezilor. Nu vrem să ne antepronunţăm, studiem şi noi tehnologia, dar nu va fi o problemă, vom găsi o soluţie împreună cu inginerii noştri să venim cu best practice pe cianură", a declarat Dragoş Tănase în interviul acordat MEDIAFAX.

Roşia Montană Gold Corporation a propus, prin studiul de impact pentru proiectul minier, o concentraţie de cianuri în lacul de acumulare de cel mult 5 ppm, jumătate din maximul admis la nivel european, însă Ministerul Mediului nu a fost de acord cu propunerea, cerând investitorului să o revizuiască. "Investitorul a propus o concentraţie de cianuri de 5 ppm. Este la jumătate faţă de maximul admis, conform aşa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate că este la jumătate, eu nu am fost de acord, aşa că le-am cerut s-o scadă. O să vedem la ce variantă ajungem", a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a mai spus că a cerut scăderea concentraţiei maxime de cianuri după ce, aflat în Suedia, a vizitat o exploatare minieră similară cu cea propusă la Roşia Montană. "Am văzut acolo instalaţii care reduceau şi mai mult această concentraţie, le-am cerut să le transpună şi ei", a spus Borbely. Ministrul a adăugat că a cerut omologului său suedez detalii despre sistemul folosit la acea exploatare, pentru a vedea exact în ce constă această tehnologie.

Tănase a afirmat că, aşa cum şi ministrul Borbely declara, RMGC a propus o concentraţie de cinci-şapte miligrame de cianură la litrul de apă, însă referirea viza maximul folosit, nu media.

"Studiem această problemă. Noi credem că tehnologia noastră este cea mai bună practică la nivel european şi mondial. Noi într-adevăr am propus un maxim de cianură între cinci şi şapte miligrame pe litru. Important de spus este că vorbim de procesul de detoxifiere a cianurii. Foarte important de înţeles este că în iazul de decantare concentraţia de cianuri libere va fi zero, iar prin degradare naturală, în final, în apa din iaz va fi undeva la unu-doi la sută concentraţie maximă de cianură. Chiar şi când vorbim de cinci-şapte miligrame pe litru noi vorbim de maxim. În cea mai mare parte a timpului, noi vom deversa în iaz undeva la trei miligrame pe litru, deci testele noastre tehnologice au arătat între unu şi trei miligrame pe litru. Asta avem în testele tehnologice. Restudiem problema asta, înţeleg de la colegii noştri că media va fi undeva la trei miligrame pe litru şi doar maximul va fi la cinci-şapte. Acum căutăm o soluţie să vedem dacă putem să reducem acest cinci-şapte miligrame pe litru, acest maxim", a spus Dragoş Tănase.

Tănase a ţinut să precizeze, în interviul acordat MEDIAFAX, că potrivit auditurilor tehnice pe care compania le-a făcut "cu firme specializate", RMGC foloseşte cele mai bune practici la "marea majoritate" a proceselor tehnologice.

"Suntem best practice la marea majoritate a capitolelor tehnologice. Sunt convins că şi în aici vom găsi o soluţie astfel încât mina de la Roşia Montană să dea un nivel de siguranţă şi un nivel de robusteţe a proiectului astfel încât să nu existe absolut niciun fel de problemă din punct de vedere al mediului. Această mină vă garantez că va fi cea mai sigură din lume din punct de vedere al mediului", a mai declarat Dragoş Tănase.

Agenţia MEDIAFAX va difuza integral interviul cu Dragoş Tănase miercuri, 24 august.

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici