Sălaj: Băiat de 12 ani pe care tatăl nu îl primeşte în casă, cercetat după ce a furat pentru a mânca

Un băiat de 12 ani din judeţul Sălaj, a cărui mamă a fost ucisă în urmă cu câţiva ani de tatăl copilului, este cercetat penal după ce a furat bani, bunuri şi alimente pentru a se hrăni, în condiţiile în care tatăl lui nu îl mai primeşte acasă.

281 afișări
Imaginea articolului Sălaj: Băiat de 12 ani pe care tatăl nu îl primeşte în casă, cercetat după ce a furat pentru a mânca

Sălaj: Băiat de 12 ani pe care tatăl nu îl primeşte în casă, cercetat după ce a furat pentru a mânca (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Copilul nu este primit în casă de către tatăl său şi, de foame, a furat alimente, însă, chiar de va fi găsit vinovat, nu va răspunde penal pentru fapta sa, întrucât are sub 14 ani.

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş, a declarat, joi, că băiatul de 12 ani este cercetat penal pentru furt.

"Un băiat de 12 ani, din Sânmihaiu Almaşului, e cercetat penal pentru furt din cauză că a furat alimente ca să aibă ce mânca. Este vorba de un copil provenit dintr-o familie cu probleme, în care tatăl şi-a ucis soţia cu ani în urmă şi a făcut închisoare pentru fapta sa. Bărbatul a ieşit din închisoare cu mai bine de un an în urmă şi, acuzând probleme de sănătate, nu îl primeşte în casă pe băiat. Lăsat în frig şi împins de foame, nici nu mi-e greu să înţeleg că băiatul a furat alimente ca să aibă ce mânca", a spus Violeta Milaş.

Ea a adăugat că băiatul, chiar dacă va fi găsit vinovat, nu va răspunde penal pentru fapta sa întrucât are sub 14 ani.

Violeta Milaş a spus că băiatul a fost dus în Centrul Social Jibou, iar Protecţia Copilului face deja demersuri ca tatăl să fie decăzut din drepturile părinteşti.

"Am ales Centrul Social din Jibou întrucât este cel mai aproape de localitatea din care provine băiatul. Am făcut, însă, demersuri ca tatăl să fie decăzut din drepturile părinteşti. Înţeleg că are probleme de sănătate şi că face dializă, însă nu pot înţelege că nu îşi primeşte copilul în casă şi că-l lasă să sufere de foame. Este inadmisibil", a spus Violeta Milaş.

Ea a menţionat că nu este prima dată când copilul ajunge într-un centru social.

"În perioada când tatăl îşi ispăşea pedeapsa pentru omor, băiatul a fost în grija noastră, într-un centru social, unde a rămas până în 2004, când a fost dat în plasament la bunici. Aceştia au îmbătrânit între timp, iar după ce tatăl copilului a ieşit din închisoare minorul a rămas cu el. Acum îl luăm iar în grija noastră, întrucât situaţia de acasă nu poate fi permisă", a afirmat Milaş.

În aceste zile, copilul va fi evaluat de asistenţii sociali şi de un psiholog, urmând să fie înscris la şcoală.

"Sper să nu aibă probleme şi să îl putem înscrie în învăţământul de zi şi nu în cel special. Oricum, cazul va fi monitorizat", a explicat Violeta Milaş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sălaj, Maria Cristea, a declarat că, deşi minorul nu răspunde penal pentru furtul comis, dosarul întocmit pe numele său va fi înaintat instanţei, care va decide măsuri educaţionale pentru copil.

"Aceste măsuri educaţionale ar putea fi mustrare, libertate supravegheată, internare într-un centru de reeducare sau internare într-un institut medico-educativ", a spus Maria Cristea.

Ea a explicat că situaţia copilului a ajuns în atenţia poliţiştilor din Sânmihaiu Almaşului în timp ce aceştia anchetau un furt dintr-o locuinţă, comis în noaptea de 4/5 ianuarie, stabilind că băiatul este autorul faptei. Din locuinţa respectivă, el a furat 2.690 de lei, sumă din care poliţiştii au recuperat 500 de lei.

În urma verificărilor, s-a constatat că, în noiembrie-decembrie 2012, copilul a furat dintr-un magazin din Sânmihaiu Almaşului bunuri de 4.800 de lei, prejudiciu din care a fost recuperată suma de 650 de lei. Tot în perioada respectivă, el a furat dintr-un autoturism bunuri în valoare de 200 de lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate, a declarat Maria Cristea.

Potrivit acesteia, legislaţia în vigoare prevede că minorii răspund penal pentru fapta comisă dacă au peste 14 ani, iar fapta a fost comisă cu discernământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici