Prima pagină » Social » A fost destructurată o rețea de români care a comis furturi masive din bancomate în vestul Europei

A fost destructurată o rețea de români care a comis furturi masive din bancomate în vestul Europei

O amplă oprerațiune a polițiștilor români și britanici a dus la destructurarea unei rețele de infractori din România care acționa în vestul Europei. Membrii grupării ar fi furat din bancomate, în jur de 580 000 de euro. Banii îi investeau în case și produse de lux.
A fost destructurată o rețea de români care a comis furturi masive din bancomate în vestul Europei
Sursa foto: Photo: Paul Zinken/dpa

Un grup criminal extrem de bine organizat, implicat în fraude la scară largă în Europa de Vest, a fost destructurat într-o operațiune coordonată de autoritățile din România și Marea Britanie.

Gruparea călătorise din România în mai multe țări din Europa de Vest, în principal în Regatul Unit, și retrăsese sume mari de bani de la bancomate. Ulterior, aceștia spălau veniturile investind în imobiliare, companii, vacanțe și produse de lux, inclusiv mașini și bijuterii.

„În decembrie 2024, forțele de ordine au efectuat o operațiune împotriva grupării în Regatul Unit. Pe 23 iulie 2025, a fost întreprinsă o acțiune ulterioară împotriva bandei, de data aceasta în Bacău, România. Această operațiune a dus la 2 arestări,18 percheziții domiciliare și confiscarea de bunuri imobiliare, mașini de lux, dispozitive electronice și numerar”, a precizat Europol.

Europol a furnizat analize semnificative ale datelor bazate pe informațiile colectate de anchetatorii români și britanici, care s-au dovedit esențiale pentru succesul operațiunii. Pe parcursul anchetei, Europol a găzduit, de asemenea, mai multe întâlniri operaționale și a trimis un analist în România pentru a asista autoritățile naționale în acțiunile lor de aplicare a legii.

Grupul a comis o fraudă folosind metoda Fraudei de Anulare a Tranzacțiilor (TRF)

Suspecții au îndepărtat ecranul unui bancomat și au introdus un card bancar pentru a solicita fonduri. Înainte de eliberarea fondurilor, au anulat tranzacția (sau au inversat-o). Acest lucru le-a permis să acceseze aparatul și să ia numerarul înainte ca acesta să fie retras. Anchetatorii cred că grupul infracțional a furat o sumă estimată la 580.000 de euro folosind această metodă.

Autorii au fost implicați și în alte activități infracționale, inclusiv skimming, falsificarea cardurilor electronice de plată și de transport și efectuarea de atacuri la coșuri de gunoi – un tip de fraudă cu carduri efectuată folosind software conceput pentru a identifica numerele de carduri și a genera venituri ilicite prin plăți frauduloase.