Salariul minim ar putea creşte. Premierul, dispus să accepte propunerea şi să elimine impozitul pe câştiguri mici

Premierul Emil Boc a transmis patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei.

4014 afișări
Imaginea articolului Salariul minim ar putea creşte. Premierul, dispus să accepte propunerea şi să elimine impozitul pe câştiguri mici

Salariul minim ar putea creşte. Premierul, dispus să accepte propunerea şi să elimine impozitul pe câştiguri mici (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalităţii ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate în grila cuprinsă între 700 lei şi 1.000 lei.

Discuţia pe tema salariului minim a avut loc, marţi, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor şi ai confederaţiilor sindicale.

În discuţii, sindicatele au solicitat însă creşterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că una dintre variantele analizate este ca pentru salarii cuprinse între 700 lei şi 1.000 lei să fie eliminat doar impozitul pe venit, nu şi contribuţiile de asigurări sociale, fără însă ca deocamdată să fie stabilit o dată clară de aplicare.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat în urmă cu două săptămâni că Guvernul negociază cu FMI majorarea salariului de bază minim brut pe ţară de la 670 lei la 700 lei, precizând că discuţii pe această temă vor avea loc şi cu organizaţiile patronale.

Confederaţia sindicală "Cartel ALFA" a arătat atunci că intenţia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de "salariu minim", acesta trebuind să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coşului zilnic şi să permită salariaţilor să se întreţină.CNS "Cartel ALFA" menţionează că o valoare reală a salariului minim, conform coşului minim calculat, respectiv 1.100 lei.

La sfârşitul lunii octombrie, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a propus Guvernului adoptarea unei măsuri legislative prin care angajatorii să poată acorda stimulente salariale fără plata impozitului pe salarii pentru câştigurile cuprinse între 700 de lei şi 1.000 de lei.

"În schimb, pentru stimulentele salariale respective se va plăti CAS-ul aferent conform legii în vigoare. Propunerea ACPR se referă la salariile cuprinse între 700 şi 1.000 de lei, care ar putea fi majorate prin această măsură cu sume de la 100 la 300 de lei, ceea ce ar asigura o minimă protecţie a angajaţilor cu salarii mici, afectaţi în mod serios de criză", se arăta într-un comunicat transmis atunci de ACPR.

Adoptarea acestei propuneri ar descuraja acordarea de stimulente financiare în plic, la negru, şi ar aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât şi angajaţilor, prin încurajarea performanţei şi prin oferirea posibilităţii de recuperare a pierderilor salariale cauzate de criză, potrivit sursei citate.

Alianţa consideră că acest sistem ar aduce, în plus, sume considerabile bugetului de stat, care ar încasa plata CAS-ului pentru creşterile salariale respective, sume pe care nu le colectează în prezent din cauza plăţilor la negru în anumite cazuri, situaţie cauzată de fiscalitatea excesivă care apasă atât pe angajator, cât şi pe angajat.

În urmă cu un an, Guvernul a decis creşterea salariului minim de la 600 lei la 670 lei, tot în urma negocierilor cu FMI, premierul Emil Boc arătând atunci că majorarea acoperă în fapt nivelul inflaţiei pe 2009 şi 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici