Salariul minim în mediul privat va fi de 700 de lei

Sindicatele şi patronatele au semnat vineri Contractul colectiv de muncă la nivel naţional care prevede un salariu minim de 700 de lei şi o creştere a veniturilor pentru muncitorii calificaţi şi pentru maiştri, cei cu studii superioare rămânând la acelaşi nivel, de 1.200 de lei minimum.

645 afișări
Imaginea articolului Salariul minim în mediul privat va fi de 700 de lei

Salariul minim în mediul privat va fi de 700 de lei (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corîci, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că de doi ani nu mai fusese majorat salariul minim, iar prin acest contract colectiv s-a încercat acoperirea inflaţiei măcar pentru cei cu salarii foarte mici.

Coeficientul pentru muncitorii calificaţi va fi de 1,1 astfel ca aceştia vor avea un salariu de 770 de lei, până acum având 720 de lei. Cea mai mare creştere va fi pentru maiştri care vor avea un coeficient de 1,3, ceea ce înseamnă o creştere de la 780 la 910 lei. Cei cu studii superioare vor rămâne la aceeaşi valoare de 1.200 de lei salariul minim, scăzându-le coeficientul de la 2 la 1,72.

Actualul contract colectiv de muncă este valabil în perioada 2011-2014, dar va fi negociat în fiecare an de sindicate şi patronate.

În contract se introduce salariul de bază minim brut pe oră care va fi de 4,118 lei, astfel încât, la un program complet de lucru de 170 de ore pe lună, să se ajungă la venitul de 700 de lei.

Potrivit patronatelor, România nu va mai avea probleme în a primit următoarele tranşe de la FMI prin introducerea salariului orar în contractul colectiv.

Sindicatele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că România va avea şi în 2011 două salarii minime pe economie, unul pentru angajaţii din mediul privat, şi unul pentru cei din mediul public.

"Guvernul s-a grăbit din nou să stabilească un salariu minim sub cel negociat de sindicate şi patronate, ştiind că partenerii sociali vor semna un contract colectiv de muncă care stabileşte un salariu minim de 700 de lei", a declarat, vineri, vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă.

Potrivit lui Adrian Izvoranu, reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, fondul de salarii va creşte cu 12-17%, depinzând foarte mult de ponderea pe care o au salariile în cheltuielile generale ale unei companii. Potrivit lui Izvoranu FMI a agreat valoarea de 700 pentru salariul minim.

Sindicatele şi patronatele susţin că au fost negocieri aprinse pentru încheierea acestui contract colectiv, spunând că sunt ramuri cum ar fi textilele, mobila, pentru care majorarea salariului minim constituie un efort deosebit, dar că acest pas trebuia făcut, deoarece salariul minim nu a mai fost majorat de doi ani.

Sindicatele şi patronatele au convenit ca la 1 martie 2011 să reactualizeze anexa privind contractul colectiv pe ramură, iar peste şase luni să facă o adaptare a contractului colectiv de muncă la legislaţia în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici