Secţie de terapie intensivă de 1,4 milioane de euro, inaugurată la Spitalul "Marie Curie" - FOTO

Spitalul de Copii "Marie Curie" din Capitală a inaugurat, marţi, noua secţie de terapie intensivă, care are 27 de paturi şi este, potrivit conducerii unităţii, cea mai modernă din sud-estul Europei, investiţia totală fiind de peste 2,1 milioane de euro.

462 afișări
Imaginea articolului Secţie de terapie intensivă de 1,4 milioane de euro, inaugurată la Spitalul "Marie Curie" - FOTO

Secţie de terapie intensivă de 1,4 milioane de euro, inaugurată la Spitalul "Marie Curie" - FOTO (Imagine: Bogdan Iordache / Mediafax Foto)

Faţă de secţia veche, care avea o capacitate de 11 paturi şi o suprafaţă de 190 de metri pătraţi, corpul de clădire în care se află acum noua secţie de terapie intensivă nou-născuţi are patru niveluri, o capacitate de 27 de paturi şi o suprafaţă totală de 1.600 metri pătraţi. Din totalul paturilor, peste jumătate sunt destinate pacienţilor în stare critică.

În afara încăperilor individuale pentru pacienţi, dotate cu gaze medicale, climatizare şi monitorizare, secţia dispune de spaţii speciale pentru părinţi şi pentru medici, dar şi de unul de training. De asemenea, în secţie sunt spaţii pentru consultaţii şi pentru consilierea psihologică a părinţilor.

Investiţia a fost finalizată în 16 luni, costurile totale de 2,165 milioane de euro fiind asigurate de Fundaţia Vodafone (1,4 milioane de euro), din fonduri proprii ale Asociaţiei Inima Copiilor (510.000 de euro), din fonduri strânse de Asociaţia Inima Copiilor prin donaţii SMS (105.000 de euro) şi din fonduri ale spitalului (150.000 de euro).

"Am reuşit, cu ajutorul Fundaţiei Vodafone România şi al celor de la Asociaţia Inima Copiilor, să construim cea mai modernă secţie din sud-estul Europei şi sunt foarte mândru de această realizare, unică în România. Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la spitalul nostru avea şi are, în continuare, cele mai bune rezultate şi cea mai mică rată de mortalitate neo-natală din ţară, apropiindu-se de media din centrele europene de prestigiu. Înainte, reuşeam să tratăm, anual, aproximativ 200 de nou-născuţi sau copii născuţi prematur cu boli, malformaţii sau traumatisme diverse. Însă, din cauza lipsei de spaţiu, eram nevoiţi să refuzăm tot atâţia copii de la internare, ceea ce pentru mulţi înseamnă lipsa unei şanse la viaţă. De aceea, extinderea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi era absolut necesară", a spus medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi al Spitalului de Copii "Marie Curie".

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor, Alexandru Popa, a declarat că noua secţie a fost concepută după modelul secţiei omoloage de la Spitalul Universitar din Iowa City, considerată actualmente unul dintre cele mai bune din lume.

"Prin soluţia de proiectare pe care am ales-o, am căutat să asigurăm o funcţionare corectă a noii secţii de terapie intensivă nou-născuţi, prin optimizarea fluxurilor între pacienţi, personalul medical sau vizitatori. Proiectul de construcţie a noii secţii de terapie intensivă nou-născuţi a constat practic din construcţia unei clădiri cu patru niveluri, alipită de actuala clădire a spitalului, extinderea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi, plus amenajarea unor spaţii conexe pentru medici, asistente şi părinţi", a mai spus Popa.

Special pentru noua secţie de neo-natologie, Vodafone România a dezvoltat o soluţie de telemedicină care permite transmiterea de imagini video şi parametri medicali în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienţilor. Implementată pe noua tehnologie 4G, soluţia este o premieră tehnologică în România şi permite accesul facil şi securizat la datele medicale, de la distanţă.

Soluţia cuprinde şi un car de teleprezenţă care se deplasează autonom în orice loc din secţie şi spital. Acest car poate face transmisiuni de voce şi date oriunde în lume şi poate fi conectat la ecograf sau la computer, pentru a transmite, în mod securizat, datele pacienţilor sau imagini ale acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici