Şefa DIICOT, dezamăgită că Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea lui Vosganian

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, a declarat, vineri, că s-a simţit dezamăgită că Parlamentul a refuzat, în octombrie 2013, să-i ridice imunitatea fostului ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

143 afișări
Imaginea articolului Şefa DIICOT, dezamăgită că Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea lui Vosganian

Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Mi s-a părut dezamăgitor. Nu am cerut o afectare a drepurilor persoanei, ci cerusem o îngăduinţă ca să cercetăm dacă aspectele pe care noi le-am suspicionat ca fiind necorespunzătoare sunt reale sau nu. Or, din această perspectivă, eu am crezut că DIICOT va beneficia de acceptul Parlamentului în ceea ce priveşte verificarea aspectelor cuprinse în referat. Aceasta este situaţia. Ne conformăm şi ne vedem mai departe de cauză, se fac activităţi investigative", a spus Bica, în conferinţa de presă susţinută cu ocazia prezentării bilanţului DIICOT pe 2013.

Şefa DIICOT a spus, în acelaşi context, că în funcţie de modul în care se va derula mai departe dosarul, anchetatorii vor decide dacă vor formula, din nou, o cerere pentru ridicarea imunităţii lui Vosganian - în prezent, senator.

"Legiuitorul spune că, într-o astfel de situaţie (formularea unei noi sesizări - n. r.), trebuie să vii cu aspecte noi care ţin de starea de fapt. În funcţie de lucrurile care vor rezulta ca urmare a activităţilor investigative derulate, rămâne să analizăm în viitor", a adăugat Alina Bica.

Şefa DIICOT a mai precizat că, de luni, cei aproximativ 50 de învinuiţi din dosarul în care este implicat şi Varujan Vosganian au început să fie informaţi cu privire la schimbarea încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale.

DIICOT a cerut procurorului general, în 3 septembrie 2013, să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că aceştia l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro.

Procurorul şef al DIICOT a solicitat atunci procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator la acel moment, care ocupa şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se preciza într-un comunicat de presă al DIICOT. Această solicitare a fost respinsă, în 7 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".

Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.

Dosarul este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici