Şefii grupului specializat în comerţ ilegal cu petrol au sponsorizat BCCO Alba prin Berbeceanu - dosar

Soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, au sponsorizat Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu, susţin procurorii.

1787 afișări
Imaginea articolului Şefii grupului specializat în comerţ ilegal cu petrol au sponsorizat BCCO Alba prin Berbeceanu - dosar

Şefii grupului specializat în comerţ ilegal cu petrol au sponsorizat BCCO Alba prin Berbeceanu - dosar

Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara.

"Soţii Biriescu, aşa cum există indicii (declaraţii de martori) în cauză, au sponsorizat indirect, prin comisarul Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, au asigurat cazarea gratis la motelul din Simeria Vechea ce le aparţinea prin societăţile controlate, a poliţiştilor care veneau din ţară la acţiuni sau a celor de la BCCO Alba, precum şi multe petreceri, toate prin relaţia cu Traian Berbeceanu, aşa cum reiese chiar şi din declaraţia înv. Biriescu Titus", arată anchetatorii.

Potrivit documentelor din dosar, legǎtura dintre soţii Biriescu şi Traian Berbeceanu a fost confirmatǎ şi de cǎtre comisarul şef Man Victor, decedat în prezent, în discuţiile purtate cu Alin Munteanu, primul "povestind cǎ l-a auzit de nenumǎrate ori pe Traian Berbeceanu discutând cu Biriescu Titus, precum şi faptul cǎ cei doi se întâlneau constant şi discutau chiar despre afaceri cu produse petroliere, Berbeceanu Traian spunându-i cum să procedeze".

"Această legătură este confirmată şi de listingurile telefonice solicitate, care atestǎ şi ele legǎtura dintre Traian Berbeceanu şi Biriescu Titus. Astfel, s-a dovedit în cauză că, într-adevăr, comisarul Berbeceanu avea informaţii despre infracţiunile comise de soţii Biriescu, dar nu le-a utilizat aşa cum avea obligaţia profesională, ci numai în sens invers, prin divulgarea căre soţii Biriescu a informaţiilor din dosar, aşa cum avea tot obligaţia profesională să nu o facă. Există probe certe că soţii Biriescu au ştiut încă din 2011, probabil imediat după data înregistrării cauzei, despre existenţa acesteia, obiectul şi procedurile derulate în acesta, aspect confirmat şi de raportul de constatare poligraf pe care Biriescu Titus nu l-a trecut, reieşind că minte, negând întrebările cu privire la aceste aspecte", afirmă procurorii.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi soţi se lăudau cu faptul că au parte de protecţia lui Traian Berbeceanu, iar faptul că ei aveau o relaţie apropiată a afectat activităţile de cercetările realizate de oamenii legii.

"Având în vedere importanţa şi puterea conferită de funcţia şi logistica deţinută, pe care o are o structură de dimensiunea BCCO în cadrul autorităţilor judiciare, este probabilă şi chiar dovedită în cauză, ca o relaţie de prietenie, de notorietate între soţii Biriescu şi Berbeceanu Traian, completată de activităţile ilegale de sprijinire şi favorizare derulate de acesta, să fie de natură a stopa activităţile punctuale de cercetare a organelor judiciare din judeţul Hunedoara şi de a îngreuna mult şi afecta în mod negativ grav dimensiunea constatărilor în prezenta cauză, înregistrată la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba", potrivit concluziilor la care au ajuns achetatorii.

Aceste aspecte nu sunt singurele care au stat la baza constituirii dosarului în cazul lui Berbeceanu. Procurorii susţin că şeful BCCO Alba ar fi "omis" să treacă în declaraţia de avere faptul că a vândut un autoturism. El este, astfel, acuzat de anchetatori şi de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.

"În declaraţiile de avere formulate de comisarul Berbeceanu Traian, din 25.05.2012 pentru anul 2011, apare autorurismul VW Passat din 2010 achiziţionat de la SC Uranus Junior 2003 SRL (pct. II/1, poziţia 1), dar nu apare înregistrată vânzarea autoturismului VW Passat vechi, din 2002, către cine s-a efectuat, cu ce valoare şi data înstrăinării, aspect solicitat la pct. III din formular, intitulat 'bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 3000 de euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate, în ultimele 12 luni", se specifică în documentele anchetatorilor.

Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, în baza unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seară, că instanţa a admis propunerile de arestare preventivă înaintate de către procurorii DIICOT atât pentru şeful BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, cât şi pentru celelalte două persoane cercetate în acest dosar, respectiv Titus Biriescu şi Ramona Biriescu.

Cosmin Muntean a spus că decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, iar inculpaţii au declarat recurs în sală, care va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Miercuri, după ce a fost ridicat de anchetatori din locuinţa sa, Berbeceanu spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat şi cercetat de-a lungul timpului pentru infracţiuni deosebit de grave sunt forţate să depună plângeri împotriva sa şi că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: "Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflaţi în curând foarte multe detalii...".

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici