Şeful clinicii Sabyc, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare. Victor Zota, fost şef al ANT, a primit 3 luni cu suspendare

Instanţa supremă i-a condamnat definitiv, marţi, pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron la câte 3 ani de închisoare cu executare, iar Victor Zota, fost şef al ANT, a primit o pedeapsă de 3 luni de închisoare cu suspendare.

1386 afișări
Imaginea articolului Şeful clinicii Sabyc, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare. Victor Zota, fost şef al ANT, a primit 3 luni cu suspendare

Şeful clinicii Sabyc, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, Victor Zota, 3 luni cu suspendare (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, instanţa a condamnat-o pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), la 6 luni de închisoare cu suspendare.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul privind traficul cu ovule prin clinica Sabyc este definitivă, persoanele condamnate la pedepse cu executare urmând să fie încarcerate.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în 24 februarie 2010, pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT, şi pe soţia sa, Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucureşti al ANT.

După doi ani şi nouă luni, în 14 noiembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a anunţat sentinţa în judecarea pe fond a dosarului. Contestate la Curtea de Apel Bucureşti atât de către inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT, pedepsele dispuse iniţial au fost scăzute, prin decizia pronunţată în 30 mai 2013.

Harry Mironescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare, dar la Curtea de Apel Bucureşti i-a fost redusă pedeapsa la trei ani de închisoare cu executare.

Natan Lewit, Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron au primit la Curtea de Apel Bucureşti pedepse de câte trei ani de închisoare cu executare, în timp ce la Tribunalul Bucureşti fuseseră condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare.

Fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant Victor Zota a fost condamant la trei luni de închisoare cu suspendare la Tribunalul Bucureşti, pedeapsa fiind menţinută şi de Curtea de Apel Bucureşti.

De asemenea, Rosana Turcu a fost condamnată, atât de instanţa de fond cât şi de cea de apel, la şase luni de închisoare cu suspendare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început în 14 ianuarie judecarea recursurilor, pronunţând decizia definitivă după nouă luni.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc au racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată. Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Angajaţii clinicii ţineau evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţilor de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentaţiei acordate, a transportului, dar şi plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la clinica Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică.

Procurorii mai arătau că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

Procurorii DIICOT au solicitat instanţei dizolvarea SC Sabyc SRL, "având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracţiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de trei ani".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici