Şeful IPJ Iaşi: Modul în care atacatorul femeilor a acţionat arată că avea discernământ

Şeful Poliţiei Judeţene Iaşi, Ioan Scripniciuc, a declarat că modul în care a acţionat bărbatul suspectat că a înţepat cu un cuţit 16 femei din Iaşi conduce la ideea că avea discernământ, adăugând că acesta fusese în trecut condamnat de două ori pentru viol, stând în închisoare peste zece ani.

67 afișări
Imaginea articolului Şeful IPJ Iaşi: Modul în care atacatorul femeilor a acţionat arată că avea discernământ

Şeful IPJ Iaşi: Modul în care atacatorul femeilor a acţionat arată că avea discernământ

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi, Ioan Scripniciuc, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în anul 1996, Petru Constantin Gavrilaş a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru viol, iar în anul 2001 a fost condamnat pentru a doua oară, tot pentru un viol, comis asupra unei fete de 13 ani.

"Violul asupra fetiţei de 13 ani a fost comis cu violenţă, în acest caz fiind condamnat la 12 ani de închisoare. Are un rest de pedeapsă de 1.260 de zile, fiind eliberat din Penitenciar în luna decembrie a anului trecut. În cazul primului viol, pedeapsa a fost de doi ani şi jumătate. Probabil că instanţa a decis această pedeapsă având în vedere că era prima faptă comisă, însă bărbatul n-a înţeles clemenţa legii", a afirmat Ioan Scripniciuc.

Şeful Poliţiei ieşene a precizat că, în cazul condamnării la 12 de ani de închisoare, decizia Penitenciarului a fost luată, cel mai probabil, în baza unei evaluări a comportamentului acestuia din perioada detenţiei.

Totodată, Ioan Scripniciuc a spus că, pentru acuzaţiile care i se aduc atacatorului în urma agresării celor 16 femei, pedeapsa maximă care poate fi acordată bărbatului este de şapte ani, la aceasta adăugându-se şi restul de pedeapsă neefectuată, de 1.260 de zile, de la condamnarea anterioară.

El a adăugat că, după modul în care cele 16 femei au fost agresate, bărbatul pare să aibă discernământ, în timpul audierilor acesta dovedind că are o inteligenţă normală.

"Modul în care a acţionat în ultimele zile ne duce la ideea că avea discernământ. Pare un om cu inteligenţă normală, asta am dedus în timpul cât a fost audiat. Vom face şi o evaluare psihologică, pentru a vedea ce s-a petrecut în mintea lui", a spus Scripniciuc.

Potrivit sursei citate, bărbatul a declarat în faţa anchetatorilor că doar se plimba prin oraş şi că nu el este autorul agresiunilor asupra celor 16 femei. De asemenea, şeful Poliţiei ieşene a mai spus că atacatorul îşi alegea un anume tip de femei, în general tinere, între 18 şi 25 de ani.

"Sper să devină cooperant în timpul anchetei. Avem toate probele necesare, inclusiv imagini, unele foarte bune, surprinse pe camerele de supraveghere din oraş. A spus că doar se plimba prin oraş şi căuta nişte rude. Şase victime l-au recunoscut. Îşi alegea un anume tip de femei, în general tinere, între 18 şi 25. Una dintre victime este cetăţean francez, în vârstă de 42 de ani", a afirmat Scripniciuc.

În ceea ce priveşte modul de operare al bărbatului, şeful Poliţiei Iaşi a precizat că, în momentul în care înţepa femeile, agresorul ţinea cuţitul în mână de lamă.

"Este un cuţit artizanal, ascuţit la vârf, lung de patru centimetri şi cu lăţimea de un centimetru. Ţinea cuţitul de capătul lamei, iar din acest motiv rănile au fost superficiale", a adăugat Ioan Scripniciuc.

El a mai spus că au fost luat amprente de pe cuţitul aruncat de agresor într-un tufiş cu puţin timp înainte de a fi prins.

Un număr de 16 femei au fost atacate pe stradă, în municipiul Iaşi, suspectul, Petru Constantin Gavrilaş, fiind reţinut, miercuri noapte, pentru prinderea acestuia fiind mobilizaţi 275 de poliţişti şi 40 de jandarmi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Judeţene Iaşi, Ioan Scripniciuc.

Joi după-amiază, bărbatul a fost prezentat instanţei, iar judecătorii au emis mandat de arestare pe numele său, pentru 29 de zile.

Bărbatul în vârstă de 35 de ani este acuzat de ultraj, lovire, tulburarea liniştii publice şi port ilegal de armă albă.

Şeful Poliţiei Judeţene Iaşi a afirmat că primul apel la 112 a fost înregistrat marţi, în jurul orei 16.30, o femeie reclamând că a fost atacată pe strada Râpa Galbenă, fiind înţepată în zona coapsei şi suferind o rană superficială. Ulterior, poliţiştii au făcut verificări în toate spitalele din municipiul Iaşi, constatându-se că au ajuns la unităţi medicale alte opt femei care aveau acelaşi gen de leziuni, produse prin înţepare. Toate victimele, care fuseseră atacate de către bărbat înainte de sesizarea la 112, au suferit leziuni superficiale, fapt ce nu a necesitat internarea acestora.

Şeful Poliţiei Iaşi a precizat că majoritatea femeilor atacate de bărbat au depus plângere la Poliţie, după ce cazul a început să fie mediatizat.

Petru Constantin Gavrilaş, din localitatea Ţigănaşi, aflată la 20 de kilometri de municipiul Iaşi, a fost audiat, miercuri seară, timp de peste şapte ore, anchetatorii afirmând că el nu şi-a recunoscut faptele, deşi în timpul confruntării cu victimele o parte dintre acestea l-au indicat ca fiind autorul agresiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici