Senatul a majorat cu peste 30% alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitale

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă a PSD şi PNL, prin care alocaţiile de hrană pentru adulţii din spitale se majorează cu cel puţin 30%, pentru a acoperi inflaţia şi majorarea TVA.

459 afișări
Imaginea articolului Senatul a majorat cu peste 30% alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitale

Senatul a majorat cu peste 30% alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitale (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Propunerea legislativă prevede că normativele de cheltuieli pentru alocaţiile de hrană din spitale, în prezent de 7 lei/zi, vor fi majorate la 9,1 lei pentru bolnavii adulţi care nu suferă de afecţiuni cronice.

Pentru internaţii cu boli cronice, majorarea alocaţiei de hrană este mai mare: 16,3 lei pentru bolnaii de TBC şi HIV/SIDA, 14,95 lei pentru bolnavii de hepatită şi neoplazici, 15,6 lei pentru bolnavii de diabet, 14,95 lei pentru bolnavii arşi.

Lăuzele vor beneficia de o alocaţie zilnică pentru hrană de 10,4 lei, bolnavii în leprozerii - 11,7 lei, bolnavii psihic - 13 lei.

Au fost majorate, corespunzător, şi normativele de cheltuieli pentru hrană pentru copii: 18,85 lei pentru copiii bolnavi de diabet, 14,3 lei pentru copiii bolnavi de TBC şi HIV/SIDA, 7,8 lei pentru copiii născuţi prematur şi cei alimentaţi artificial, 7,8 lei pentru copiii cu vârste între 0 şi 3 ani, 10,14 lei pentru copiii cu vârste între 3 şi 16 ani.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 45 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici