Sfatul ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu de Ziua Mondială a Sănătăţii: Să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni un infarct

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îndeamnă oamenii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic sau accident vascular.

799 afișări
Imaginea articolului Sfatul ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu de Ziua Mondială a Sănătăţii: Să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni un infarct

Nicolăescu: Oamenii să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni un infarct (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, cu o temă care evidenţiază un domeniu prioritar. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă "Hipertensiunea arterială".

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, consideră că prevenţia este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei.

"De aceea, îndemnul meu către cetăţeni este să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic şi accident cerebral", a spus Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii.

Ministrul a adăugat că va acorda o mare atenţie programelor de prevenţie primară, respectiv combaterea factorilor de risc înainte de apariţia bolilor, precum şi de prevenţie secundară, care presupune depistarea precoce a maladiilor deja instalate.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. Boala nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte "ucigaşul tăcut", fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, pentru inimă, angină, infarctul de miocard, insuficienţa cardiacă sau alte boli cardiace, renale, dar şi pentru diabetul zaharat, a precizat ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, consumul de alcool şi tutun şi lipsa de activitate fizică. Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la aceşti factori, incidenţa bolilor cardiovasculare poate creşte.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată. Peste nouă milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale.

Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială şi monitorizează pacienţi deja diagnosticaţi, 12 la sută din consultaţiile oferite de aceştia fiind pentru controlul hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea poate fi depistată dacă oamenii merg la medicii de familie pentru a-şi măsura corect tensiunea arterială, a spus preşedinte Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu.

"Dacă în familie există cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii", a adăugat Rodica Tănăsescu, citată într-un comunicat de presă al SNMF.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a spus că dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui "ucigaş în serie" ar fi incomparabil mai mici.

"Ca profesionişti, suntem îngrijoraţi de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie şi prin creşterea complianţei la tratament", a precizat Doina Mihăilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici