Sindicaliştii anunţă miercuri acţiunile de protest, după ce primesc forma finală a Codului muncii

Liderii celor cinci confederaţii sindicale vor anunţa miercuri acţiuni de protest, după ce vor analiza forma finală a proiectelor Codului Muncii şi Codului de dialog social, pe care urmează să le primească marţi.

19 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii anunţă miercuri acţiunile de protest, după ce primesc forma finală a Codului muncii

Sindicaliştii anunţă miercuri acţiunile de protest, după ce primesc forma finală a Codului muncii (Imagine: Liviu Adascalitei/Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus, luni, la finalul unei întâlniri la care au participat liderii confederaţiilor sindicale, că proteste vor fi cu siguranţă, pentru că de cele mai multe ori cei cu care negociază nu îi iau în seamă pe sindicalişti.

Potrivit lui Costin, confederaţiile sindicale trebuiau să primească luni după-amiază formele finale ale proiectelor Codului Muncii şi Codului de dialog social, dar până în prezent acestea nu au ajuns la sindicalişti.

"Ne fusese promis astăzi (luni, n.r.) un punct de vedere politic al Cabinetului Boc privind modificările la Codul Muncii şi la cele cinci legi din Codul de dialog social, dar nu am primit nimic. Probabil vom primi mâine (marţi, n.r.). Oricum, noi vom anunţa miercuri programul acţiunilor de protest", a spus Costin.

Liderul BNS a adăugat că este posibil să fie tensiuni în coaliţia de guvernământ privind modificările şi acesta să fie motivul pentru care până în prezent sindicaliştii nu au primit aceste texte.

Secretarul general adjunct al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că BPN al PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul Muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni Codul Muncii, precizând că nu s-a discutat despre angajarea răspunderii Guvernului pe acest cod.

Reprezentanţii sindicatelor şi ai unor patronate s-au întâlnit, vineri, la Guvern, pentru a treia oară, cu premierul pentru a discuta în legătură cu modificările la Codul Muncii, cea mai importantă temă aflată în diversiune fiind păstrarea sau nu a contractelor colective de muncă la nivel naţional.

Aceştia nu s-au înţeles cu premierul Emil Boc privind păstrarea sau nu a contractelor colective de muncă la nivel naţional, astfel că decizia finală privind proiectul de modificare a Codului Muncii va fi luată de către Coaliţie.

Anterior, premierul Emil Boc anunţa că au fost făcute "progrese substanţiale" în întâlnirile cu sindicatele, fiind acceptate un total de 27 propuneri ale acestora, dar că în discuţie mai sunt încă anumite teme, precum valabilitatea şi caracterul extins sau restrâns al contractelor colective de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici