Sindicaliştii de la metrou fac grevă de avertisment marţi. Conducerea Metrorex a solicitat salariaţilor să renunţe la protest

Angajaţii de la metrou fac marţi, între orele 4.00 şi 6.00, grevă de avertisment şi anunţă că, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, potrivit unui comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.

1376 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii de la metrou fac grevă de avertisment marţi. Conducerea Metrorex a solicitat salariaţilor să renunţe la protest

Sindicaliştii de la metrou fac grevă de avertisment marţi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vă anunţăm că din cauza eşecului înregistrat în urma negocierilor susţinute în data de 12.09.2013 cu administraţia Metrorex, în data de 17.09.2013, între orele 4.00 şi 6.00, la nivelul SC Metrorex SA, va avea loc greva de avertisment, urmând ca, în cazul nesoluţionării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30.09.2013 să fie declanşată greva propriu-zisă pe termen nelimitat", spune preşedintele USLM, Ion Rădoi, în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Conducerea USLM precizează că îşi cere scuze pentru disconfortul pe care îl va crea. "Problemele noastre sunt în mare măsură şi ale marii majorităţi a cetăţenilor României, şi anume scăderea calităţii vieţii, în condiţiile în care de cinci ani nu putem negocia un contract colectiv de muncă pentru acoperirea indicelui de inflaţie", se mai arată în comunicat.

Ministerul Transporturilor a anunţat, în 5 septembrie, că dezaprobă intenţia sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală, şi a cerut administratorului reţelei de metrou, Metrorex, soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor angajaţilor.

"Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de acţionar majoritar, a cerut noii conduceri a Metrorex prezentarea unor soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor înaintate de către USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou, n.r.) şi speră într-o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei create", a arătat instituţia, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat coordonator al relaţiei cu partenerii sociali, Nicu Buică, a discutat, în 4 septembrie, cu preşedintele USLM, Ion Rădoi, despre problemele privind încheierea noului contract colectiv de muncă la Metrorex, întâlniri între sindicat/administraţie şi conducerea ministerului urmând să aibă loc şi în perioada următoare.

Conducerea Metrorex a solicitat salariaţilor să renunţe la grevă, precizând că a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, se arată într-un comunicat transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Administraţia apreciază că, prin încetarea activităţii, un segment de călători, care în mod normal sunt utilizatori ai transportului cu metroul, va fi afectat şi va fi obligat să-şi reconsidere activitatea diurnă privind deplasările în oraş şi atrage atenţia că societatea comercială desfăşoară o activitate de transport de persoane, cu metroul, în scopul satisfacerii interesului public şi social, iar acest scop nu trebuie afectat printr-o acţiune de grevă.

"Mijloacele de presiune nu trebuiesc exercitate prin afectarea acelor categorii de populaţie cărora le este adresat acest mijloc de transport. Consecinţele celor prezentate mai sus, pot fi producerea de incidente cauzate de aglomeraţia din staţiile de transport public de suprafaţă şi traficul general supraaglomerat din oraş, incidente ce pericliteză sănătatea şi viaţa oamenilor", se arată în comunicat.

Totodată, Metrorex precizează că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, cu modificările şi completările ulterioare, art. 157 care prevede «Nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ», această revendicare nu poate face obiectul unui conflict de muncă.

"Este prejudiciată imaginea companiei, în contextul în careMetrorex face eforturi remarcabile de modernizare şi dezvoltare, de adaptare continuă la solicitările pieţei. Concluzionând, administraţia apreciază că dreptul la grevă trebuie exercitat numai în condiţiile şi limitele prevăzute de lege şi cu respectarea strictă a garanţiilor stabilite de legiuitor în scopul asigurării unor servicii esenţiale pentru comunitate şi ocrotirii unor interese generale. Conducerea Metrorex a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, propunând la fiecare rundă de negociere încheierea unui nou CCM în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, astfel încât activitatea societăţii Metrorex să se desfăşoare în continuare în condiţii normale fără afectarea publicului călător. Sperăm ca toţi salariaţii Metrorex să răspundă solicitării administraţiei de a renunţa la grevă, întrucât este spre binele nostru comun, al salariaţilor şi al călătorilor deopotrivă", se mai arată în comunicatul semnat de directorul Aurel Radu.

Protestele sindicaliştilor vor continua în 18 septembrie cu un miting şi un marş organizate de federaţie, inclusiv de sindicatele Metrorex şi RATB.

La greva generală de la metrou se vor solidariza şi sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.

Sindicaliştii reclamă lipsa de comunicare a Guvernului, susţinând că din ianuarie şi până în prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese în care era explicată situaţia transportatorilor.
Planul acţiunilor de protest a fost stabilit în urmă cu cinci zile de către federaţie şi a fost aprobat de Consiliul Naţional, a precizat Rădoi.

"Este un program comun al federaţiei şi al sindicatului de la metrou, şi după cum aţi văzut în multe acţiuni, solidari cu noi sunt şi cei de la RATB", a declarat Ion Rădoi.

Preşedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situaţia autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizând că există aproape 350 de vehicule blocate pentru că sunt defecte şi nu există piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficienţe care ar putea fi rezolvate mai uşor, pentru a ieşi în traseu.

Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste funcţionează 875 de autobuze, 285 de tramvaie şi 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.

Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20% din posturile de conducere şi execuţie ale RATB. Petrariu cere o întâlnire de urgenţă cu primarul general al Capitalei, pentru rezolvarea problemelor din transportul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici