Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale.

1222 afișări
Imaginea articolului Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare (Imagine: Marius Dumbaveanu/Mediafax Foto)

Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Solomon Wigler la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată, dar şi interzicerea mai multor drepturi, în dosarul în care fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu a fost judecat pentru că fi luat 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Astfel, lui Wingler i-a fost interzis, pe durata executării pedepsei şi cinci ani după executarea acesteia, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Instanţa a dispus şi confiscarea specială a 154.000 de euro de la Solomon Wigler, sumă obţinută prin săvârşirea infracţiunii. De asemenea, magistraţii au constatat că suma de 25.000 de euro a fost recuperată de la fostul consilier al lui Oprescu, cu ocazia organizarii prinderii în flagrant.

Totodată, instanţa a decis să menţină măsura arestului la domiciliu în cazul lui Solomon Wigler.

Sentiţa Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ci poate fi contestată cu apel.

Solomon Wigler a fost trimis în judecată în 26 iunie, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de patru fapte de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunţător în cauză), promiţând că va interveni la funcţionari din aparatul administrativ al edilului şi la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei.

După primirea celor 179.000 de euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective, Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, în timp ce primea alţi 25.000 de euro, din diferenţa de 51.000 de euro de la suma pretinsă.

Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?".

În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri. Într-una dintre aceste situaţii, pentru a obţine autorizaţia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic.

Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiaşi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalţi consilieri, în aşa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie viraţi în tranşe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soţiei omului de afaceri în contul soţiei consilierului.

Solomon Wigler a fost arestat preventiv în 4 iunie, dar în 9 noiembie Tribunalul Bucureşti a decis să fie plasat în arest la domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici