Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

449 afișări
Imaginea articolului Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis Tribunalului Bucureşti dosarul în care îl acuză pe Solomon Wigler de patru fapte de trafic de influenţă, cerând instanţei să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura arestului preventiv şi măsurile asigurătorii dispuse în cazul acestuia.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunţător în cauză), promiţând că va interveni la funcţionari din aparatul administrativ al edilului şi la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei.

"Concret, în perioada anterior menţionată, inculpatul a primit suma totală de 179.000 euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective. În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, denunţătorul s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat că, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În acest context, Solomon Wigler ar fi convenit cu martorul denunţător ca, în 3 iunie, să-i dea 25.000 de euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 de euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie. Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, de procurorii anticorupţie, în timp ce primea cei 25.000 de euro.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Solomon Wigler în legătură cu pretinderea şi primirea sumei de 25.000 euro de la martorul denunţător, pe care l-ar fi asigurat că ar avea influenţă asupra primarul general al Capitalei, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire a unui sens giratoriu, pentru două supermarketuri, precum şi în legătură cu alte aspecte.

Solomon Wigler este în arest din 4 iunie, în urma unei decizii luate de Tribunalul Bucureşti. În urma începerii anchetei, Solomon Wigler a fost suspendat din funcţia de consilier personal al lui Sorin Oprescu.

Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?".

În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri. Într-una dintre aceste situaţii, pentru a obţine autorizaţia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic.

Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiaşi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalţi consilieri, în aşa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie viraţi în tranşe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soţiei omului de afaceri în contul soţiei consilierului.

În ultima declaraţie de avere, din 2013, postată pe site-ul Primăriei Capitalei, Solomon Wigler menţionează un teren intravilan în suprafaţă de 65.000 de metri pătraţi în Popeşti Leodeni, cumpărat în anul 2007, în dreptul rubricii făcând menţiunea ”vânzare - SC TOP Imobiliare SRL - 600.000 lei”.

Solomon Wigler are şi două case în Bucureşti, cu suprafeţe de 360 de metri pătraţi şi 350 de metri pătraţi, cumpărate în 2001 şi 2006, precum şi un apartament de 80 de metri pătraţi în Capitală.

De asemenea, Wigler are trei autoturisme - un Audi Q5, cumpărat în 2013, un BMW X1 din 2011 şi un BMW X320d din 2013.

Solomon Wigler mai are ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 1,9 milioane de euro. Astfel, el declară ceasuri şi bijuterii de 600.000 de euro, obiecte de cult de 500.000 de euro şi obiecte de artă, tablouri şi sculpturi în valoare de 800.000 de euro, toate dobândite în perioada 1994-2008.

În declaraţia de avere, Wigler Solomon mai scrie că are patru depozite bancare cu peste 233.000 de euro şi 33.000 de lei.

El a acordat şi două împrumuturi - unul de 87.000 de euro către Anca Mihai şi altul de 42.000 de euro către Mihaela Zăinescu. Venitul anulat încasat în 2012 de la Primăria Capitalei a fost de 34.857 de lei, potrivit declaraţiei de avere din 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici