SONDAJ: Trei sferturi dintre români se declară de acord cu UNIREA României cu Republica Moldova

Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, iar 63% dintre ei au o părere pozitivă despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu acest demers, considerat de şeful statului "următorul proiect politic" al ţării, arată un sondaj IRES.

2517 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Trei sferturi dintre români se declară de acord cu UNIREA României cu Republica Moldova

SONDAJ: Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea României cu Republica Moldova (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)

Pe de altă parte, însă, aproape o treime dintre respondenţi cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu această unire, relevă cercetarea realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit aceluiaşi sondaj, 64% dintre români au auzit despre declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora "următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE, este unirea cu Republica Moldova", în legătură cu care doar 20% dintre respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă.

De asemenea, peste 70% dintre respondenţi sunt de acord cu declaraţia şefului statului conform căreia "acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă la Chişinău va exista un interes unionist, România va spune da".

Cercetarea a fost realizată vineri, pe un eşantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.

Acelaşi sondaj a evaluat percepţia publică legată de Ziua Naţională a României, dar şi de Summit-ul China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în această săptămână la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici