Stanciu, despre afirmaţiile lui Cazanciuc: Justiţia poate aprecia dacă anumite acţiuni sunt penale

Preşedinta ICCJ, Livia Stanciu, a declarat marţi, comentând afirmaţiile ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit cărora organizarea oricăror manifestări politice ilegale pot atrage răspunderea penală, că "justiţia, parchetele pot aprecia dacă anumite acţiuni sunt sau nu în sfera penală".

107 afișări
Imaginea articolului Stanciu, despre afirmaţiile lui Cazanciuc: Justiţia poate aprecia dacă anumite acţiuni sunt penale

Stanciu, despre afirmaţiile lui Cazanciuc: Justiţia poate aprecia dacă anumite acţiuni sunt penale (Iamgine: ALexandru Hojda/Mediafax Foto)

Întrebată despre afirmaţiile ministrului Justiţiei, potrivit cărora organizarea de acţiuni politice poate atrage răspunderea penală, Stanciu a spus: "Sunt acţiuni care se pot circumscrie unei infracţiuni prevăzute în cod, acţiuni contra ordinii constituţionale, dar, atenţie, nu o să-mi permit niciodată să fac doar o radiografie a acelui text de lege răspunzând la o întrebare. (...) Justiţia, parchetele pot aprecia dacă anumite acţiuni se circumscriu sau nu se circumscriu sferei penale sau dacă reprezintă sau nu o contravenţie şi pot atrage eventual o răspundere de o altă natură".

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a atras atenţia liderilor PNL, luni, printr-un comunicat de presă transmis prin intermediul biroului mass-media al Partidului Social Democrat, folosind antetul formaţiunii politice şi semnând cu funcţia pe care o deţine în cadrul Guvernului, că organizarea unor "manifestări politice ilegale" care au scopul de a "împiedica exercitarea puterii" de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală.

Liderii Partidului Naţional Liberal au reacţionat, considerând că prin aceste afirmaţii ministrul Justiţiei i-a ameninţat.

Marţi, Robert Cazanciuc a spus că este regretabil că membrii PNL nu au înţeles mesajul pe care l-a transmis, adăugând că apelul de utilizare a procedurilor legale "nu înseamnă în niciun caz ameninţare".

"Din păcate, nu au înţeles sensul declaraţiei mele. A fost un apel la raţiune şi respectarea procedurilor legale. Cred că domnul Blaga a citit corect acea declaraţie a mea şi a făcut un apel spunând că vor fi respectate procedurile legale, acela era spiritul declaraţiei mele. Pe de altă parte aş face un apel la cei din conducerea opoziţiei în special la cei care au studii juridice să nu confunde lucrurile. Apelul la utilizarea procedurilor legale nu înseamnă în niciun caz ameninţare. E destul de trist să vezi că oameni care se cred responsabili în statul român utilizează necunoaşterea legii ca armă politică", a afirmat Cazanciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici