Strigăte de dincolo de Covid! Sute de români au nevoie urgentă de transplant

  • Ionuţ aşteaptă de mai bine de un an un transplant pulmonar care să-i salveze viaţa
  • Alţi 7 pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar
  • În contextul pandemiei, activitatea de transplant a fost mult redusă
  • Speranţa pacienţilor este într-un acord pe care specialiştii de la noi îl semnează cu cei din Italia
  • Dr. Radu Zamfir: Două centre de transplant pulmonar de adulţi au confirmat în scris sprijinul pentru pacienţii români
2024 afișări
Imaginea articolului Strigăte de dincolo de Covid! Sute de români au nevoie urgentă de transplant

Strigăte de dincolo de Covid! Sute de români au nevoie urgentă de transplant

Pe lista de aşteptare se mai află 29 de români care aşteaptă un transplant de inimă, 402- transplant de ficat şi 3089 un transplant de rinichi

Într-un sistem sufocat de Covid, mulţi oameni cu alte afecţiuni grave se zbat între viaţă şi moarte pentru că în ţară nu-şi pot găsi, deocamdată, vindecarea! Unul dintre ei este Ionuţ Anghel. Viaţa lui se sting cu fiecare secundă care trece, la propriu. Are boală pulmonară obstructiv – cronică, o afecţiune foarte gravă.

Afecţiunea îi face inima să alerge fără  încetare. Fără un aparat numit complicat concentrator de oxigen nu poate face niciun pas. 

Ionuţ Anghel, pacient: Astăzi, nu ştiu dacă se vede, eu am un puls regulat de 115 bătăi pe minut, eu am impresia că inima mea  aleargă permanent, nici seara nu pot să mă odihnesc din cauza acestui puls. Butelia din spate este pentru momentele de criză majoră, eu când am acele crize de tuse pur şi simplu tuşesc până  când rămân fără aer.

Leacul pentru boala lui Ionuţ este doar un transplant pulmonar ! Bărbatul aşteaptă această operaţie salvatoare de mai bine de un an. Din cauza pandemiei, în multe centre pentru donare multi-organ au devenit imposibile operaţiile de transplant. În plus ai aflat recent  şi că secţia de ATI a spitalului Sfânta Maria din Capitală, unde există centru pentru un astfel de transplant,  este închisă pentru că mai  mulţi medici au Covid. Speranţa lui Ionuţ  dar şi a altor românni care au nevoie de diferite tipuri de transplant vine  acum din Italia, însă procedurile mai durează.

Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: În acest moment două centre de transplant pulmonar de adulţi au confirmat în scris sprijinul pentru pacienţii români care nu pot fi transplantaţi în ţară, şi un centru de transplant pulmonar pediatric a confirmat acelaşi lucru. Paşii până la realizarea demersului este realizarea unui acord între ministerele  Sănătăţii dintre cele două ţăr şi apoi un acord între agenţiile de transplant prin care se pun la punct detaliile tehnice şi logistice

Medicul Radu Zamfir mai spune  că Agenţia Naţională de Transplant a propus chiar o modificare a Legii Sănătăţii, prin care să se permită, pentru transplantarea în alt stat a unui pacient român oferirea unui organ în compensare de la un donator român. 

În acest moment pe lista de aşteptare sunt 29 de oameni care au nevoie de un transplant de inimă, 402 unul de ficat şi peste 3000 unul de rinichi! 

 

 

 

 

 

 

                                                                                   

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici