Studenţii, sfătuiţi să nu intre la cursuri joi, când profesorii sunt în grevă

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) sfătuiesc studenţii din toată ţara să nu intre la cursuri în 22 aprilie, când profesorii sunt în grevă, nemulţumiţi de forma Legii educaţiei aprobată de Guvern.

26 afișări
Imaginea articolului Studenţii, sfătuiţi să nu intre la cursuri joi, când profesorii sunt în grevă

Studenţii, sfătuiţi să nu intre la cursuri joi, când profesorii sunt în grevă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"UNSR a hotărât să susţină acţiunile sindicatelor din învăţământul superior, drept pentru care va lua atitudine joi, 22 aprilie 2010, şi va sfătui studenţii din toată ţara să urmeze exemplul cadrelor didactice şi să nu intre la cursuri", se arată într-un comunicat de marţi al organizaţiei studenţeşti.

Studenţii UNSR susţin că Legea educaţiei are numeroase nereguli şi încalcă "sistematic şi ostentativ" multe dintre drepturile studenţilor, precum şi prevederi ale Pactului Naţional pentru Educaţie, astfel că resping vehement forma noului act normativ.

Conducerea UNSR acuză Ministerul Educaţiei că a neglijat în totalitate demersurile şi propunerile de amendamente ale liderilor studenţilor cu privire la noua Lege a educaţiei.

Potrivit preşedintelui UNSR, Ion Poenaru, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au tratat cu superficialitate şi rezoluţia semnată de studenţii senatori din zece centre universitare, convocaţi de către Uniunea Naţională a Studenţilor din România, niciuna din propunerile de modificări cuprinse în rezoluţie neregăsindu-se în varianta Legii educaţiei transmisă către Parlament.

De asemenea, conducerea UNSR susţine că reprezentanţii Ministerului Educaţiei au încălcat principiile şi punctele cuprinse în parteneriatul pe care Uniunea Naţională a Studenţilor din România l-a realizat cu MECTS, "în definitiv anulându-l".

"Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Ne-am săturat ca Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să nesocotească drepturile noastre şi să desconsidere întregul demers de amendare a proiectului Legii Educaţiei Naţionale. Nu putem accepta să fim daţi la o parte, mai ales când principalii care vor suferi în urma promulgării acestei legi vom fi noi, studenţii. Ne opunem experimentelor de cea mai joasă speţă pe care ministrul Daniel Funeriu le cataloghează ca fiind o reformă de calitate a sistemului educaţional şi nu vom renunţa la promovarea principiilor democratice, europene, după care trebuie să se producă o schimbare benefică în învăţământul superior", a declarat Ion Poenaru.

Liderul UNSR a adăugat că, printr-o inţiativă de solidaritate, organizaţia studenţească pe care o conduce va respecta calendarul acţiunilor sindicatelor din educaţie şi va mobiliza studenţii să ia atitudine în acest sens.

"Uniunea Naţională a Tuturor Studenţilor din România nu exclude organizarea unui protest de proporţii, dacă actuala formă a proiectului Legii Educaţiei Naţionale va rămâne neschimbată", a mai spus Poenaru.

Profesorii afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi FEN au decis să menţină greva generală de o zi în sistemul educaţional anunţată pentru joi, nemulţumiţi de rezultatele întâlnirii de marţi cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici