Subsecretar de stat, directori de instituţii, procurori şi avocaţi, condamnaţi în dosarele DNA în noiembrie şi decembrie 2014

Un subsecretar de stat, un viceprimar de municipiu, un prim-procuror, un procuror, 11 directori ai unor instituţii ale statului, un profesor universitar, avocaţi şi ofiţeri de poliţie au fost condamnaţi în dosare ale DNA în noiembrie şi decembrie 2014.

205 afișări
Imaginea articolului Subsecretar de stat, directori de instituţii, procurori şi avocaţi, condamnaţi în dosarele DNA în noiembrie şi decembrie 2014

Subsecretar de stat, directori de instituţii, procurori şi avocaţi, condamnaţi în dosarele DNA în noiembrie şi decembrie 2014 (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

DNA a anunţat, luni, că în cursul lunilor noiembrie şi decembrie 2014 au rămas definitive în total 60 de hotărâri judecătoreşti în dosare de corupţie ale instituţiei, prin care au fost condamnaţi 129 de inculpaţi, la pedepse cuprinse între 10 ani de închisoare şi amendă de 50.000 lei.

Între persoanele condamnate se află: un subsecretar de stat, un viceprimar de municipiu, un prim-procuror, un procuror, 11 directori în diferite instituţii ale statului (între care trei directori de la Poşta Română şi un director al APIA, ), un profesor universitar, trei avocaţi, trei ofiţeri de poliţie şi doi primari de comună.

Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat, definitiv, în 26 noiembrie 2014, pe Gabor Attila Marko, subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Cei trei au fost trimişi în judecată pe 22 decembrie 2010.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) i-a condamnat în 6 noiembrie 2014, definitiv, pe Iulian Laurian Lucaşm, fost viceprimar şi consilier local al Municipiului Bacău şi pe Varisle Dorinel Ifrim, şef al Serviciului Cadastral şi Fond Funciar din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, la data faptelor, la patru ani închisoare şi interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată (opt acte materiale).

În acelaşi dosar judecătorii au încetat procesul penal faţă de Dumitru Sechelariu ca urmare a decesului acestuia. Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpaţii Iulian Laurian Lucas Dorinel Vasile Ifrim (câte 98.318 de dolari USD şi 1.616,174 de lei). Aceştia au fost trimişi în judecată în 25 iulie 2005.

În aceeaşi perioadă, au mai fost condamnaţi Adrian Petre Podeaî, judecător în cadrul Tribunalului Prahova, la data faptelor, la o pedeapsă de trei ani de închisoare, Radu Eugen Moisescu, procuror în cadrul Serviciului Iaşi al DIICOT, la data faptelor, la doi ani de închisoare cu suspendare, şi Ghenadie Ciobanu, prim-procuror al Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, la data faptelor, la patru ani de închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici