Surparea de teren produsă la Ocna Mureş s-a stabilizat, dar nu s-a oprit

Şeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, afirmă că surparea de teren produsă la Ocna Mureş "s-a stabilizat, însă nu se poate spune că s-a oprit", urmând ca în timpul nopţii zona să fie monitorizată, iar forţele de ordine să fie în alertă în cazul în care craterul va avansa.

162 afișări
Imaginea articolului Surparea de teren produsă la Ocna Mureş s-a stabilizat, dar nu s-a oprit

Surparea de teren produsă la Ocna Mureş s-a stabilizat, dar nu s-a oprit (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Fenomenul s-a stabilizat, nu mai evoluează atât de rapid, de violent, ca în timpul zilei, dar nu pot să spun că s-a oprit", a declarat corespondentului MEDIAFAX Dorel Sofica.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba a spus că autorităţile au luat toate măsurile necesare pentru a putea interveni în cazul unei evoluţii rapide a surpării de teren.

El a spus că la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş au fost pregătite spitale de campanie şi forţe care să intervină în caz de necesitate, iar în Ocna Mureş a fost pregătită o sală de sport în care ar putea fi cazaţi de urgenţă locuitorii din blocurile aflate în apropierea craterului, în cazul în care se impune evacuarea lor.

Sofica a afirmat că în timpul nopţii de miercuri spre joi vor exista patrule care vor monitoriza locul, iar instituţiile abilitate să intervină vor fi în alertă, fiind constituită o comisie specială atât la nivelul judeţului, cât şi la cel al Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, în prezent aproximativ 1.500 de consumatori nu au gaz, deoarece alimentarea a fost întreruptă din cauza unei avarii produse la reţea în urma surpării terenului.

Şeful ISU Alba a spus că realimentarea cu gaz nu se va face în timpul nopţii, însă familiile respective au curent electric şi apă potabilă.

Craterul s-a format miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar potrivit autorităţilor fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş, apă care a ajuns la suprafaţă, determinând prăbuşirea unei foste galerii.

În cursul după-amiezei, magazinul în spatele căruia se află craterul s-a prăbuşit, fără ca bunurile aflate în acesta să poată fi salvate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Bălaş, craterul se întinde pe aproximativ 200 de metri pătraţi.

În zonă a fost interzis accesul, a fost oprită furnizarea energiei electrice, a gazului şi a apei potabile, iar circulaţia rutieră pe străzile Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga a fost închisă.

De asemenea, au fost evacuate 15 persoane din patru imobile aflate în apropierea craterului, fiind vorba despre o casă parohială a Bisericii Ortodoxe, o casă şi o florărie, imobil care era folosit şi ca locuinţă, şi încă o clădire, toate având fisuri. Persoanele evacuate au mers la rude sau la cunoştinţe.

De asemenea, a fost evacuat şi sediul Administraţiei Financiare, iar angajaţii au fost mutaţi temporar în două săli ale Casei de Cultură.

Prefectul de Alba, Ştefan Bardan, a afirmat că situaţia de la Ocna Mureş este destul de gravă, deoarece craterul se extinde şi, totodată, de la acesta au pornit fisuri care s-au extins pe şosea şi la clădirile din apropiere.

"Este un fenomen pe care nu îl putem controla. Situaţia este destul de gravă, supermarketul din zonă s-a prăbuşit, iar craterul se extinde. Am evacuat şi sediul Finanţelor, deoarece este posibil să se prăbuşească şi acesta", a spus Bardan.

Strada din apropierea craterului s-a surpat, miercuri după-amiază, pe o lungime de aproximativ 200 de metri, fiind închisă traficului rutier, care a fost deviat pe alte rute.

La rândul său, prefectul de Alba, Ştefan Bardan, a declarat că locuitorii din blocurile aflate în apropierea zonei în care s-a format craterul au fost avertizaţi să fie pregătiţi ca, în cazul în care surparea va avansa, să poată fi evacuaţi.

Miercuri după-amiază, la Ocna Mureş au fost mobilizaţi aproape 200 de angajaţi ai ISU, jandarmi, poliţişti, militari şi specialişti de la Salina Ocna Mureş, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene încercând să găsească soluţii pentru oprirea surpării terenului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici