Suspiciune de ANTRAX. Autorităţile sunt în alertă după ce un cioban a fost internat la Spitalul Judeţean din Focşani

Un cioban a fost internat la Spitalul Judeţean din Focşani, cu suspiciune de antrax. Autorităţile sunt în alertă şi au izolat, vineri, oile de la stâna unde lucra bărbatul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

579 afișări
Imaginea articolului Suspiciune de ANTRAX. Autorităţile sunt în alertă după ce un cioban a fost internat la Spitalul Judeţean din Focşani

Suspiciune de ANTRAX. Un cioban a fost internat la Spitalul Judeţean din Focşani

Ciobanul lucra la o stână din comuna Măicăneşti, judeţul Vrancea, a fost internat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Focşani, iar medicii spun că acesta prezintă simptomele atraxului de piele, o variantă mai puţin periculoasă decât antraxul de la nivelul aparatului digestiv sau pulmonar.

Antraxul este o boală infecţioasă transmisă de o bacterie care se găseşte în sol şi care afectează animalele. Determină infecţii grave la om, 95% dintre cazuri sunt de antrax cutanat. Apare la oieri, la lucrătorii în agricultură care intră în contact cu animalele. Dacă nu este depistată şi tratată la timp poate duce la septicemie şi apoi la deces. Tratamentul se face cu antibiotice, sub monitorizare, iar bolnavul trebuie să fie izolat”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, medicul Valentin Boldea.

În paralel, reprezentanţii Direcţiei Sanitare-Veterinare Vrancea au demarat o anchetă la stâna de unde provine ciobanul, deoarece boala se transmite în special prin contactul direct cu animalul bolnav aşa că au fost luate probe de la oi şi s-au făcut vaccinări şi dezinsecţie.

De asemenea, oile au fost izolate de celelalte animale din regiune şi au fost instituite restricţii de circulaţie pe păşunile din zonă, potrivit directorului DSV Vrancea, Necula Botezatu.

Există o suspiciune, nu o confirmare. Eu am fost acolo, specialiştii au verificat fiecare animal în parte. Am stabilit o serie de măsuri preventive, o echipă se află la faţa locului, se fac inspecţii zilnice, cel mult 24 de zile vom proceda aşa, până acum nu este nimic deosebit. Personalul a fost informat, la cea mai mică suspiciune trebuie să informeze medicul. Laptele este colectat separat pentru neutralizare, animalele sunt izolate”, a spus Botezatu.

În funcţie de rezultatul analizelor de laborator, autorităţile stabili măsurile care se impun în astfel de cazuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici