Sute de persoane la cozi, o nouă zi de aglomeraţie la Direcţia Paşapoarte din Pipera. Oamenii, direcţionaţi la sediul din Amzei: "Ne-am luat apă, mâncare şi răbdare la noi"

Sute de oameni s-au strâns, joi dimineaţa, la sediul Direcţiei de Paşapoarte din Pipera, fiindu-le permis accesul de la ora 7.00, ghişeele urmând a fi deschise la 8.30. O parte dintre solicitanţi a fost direcţionată către sediul din Piaţa Amzei. La direcţiile din ţară situaţia e similară.

1257 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane la cozi, o nouă zi de aglomeraţie la Direcţia Paşapoarte din Pipera. Oamenii, direcţionaţi la sediul din Amzei: "Ne-am luat apă, mâncare şi răbdare la noi"

Sute de persoane la cozi, o nouă zi de aglomeraţie la Direcţia Paşapoarte din Pipera. Oamenii, direcţionaţi la sediul din Amzei: "Ne-am luat apă, mâncare şi răbdare la noi"

Filofteia Gherasim are 65 de ani şi locuieşte în Italia. Trebuie să îşi schimbe paşaportul înainte de a pleca din nou din România aşa că este a doua dimineaţa pe care şi-o începe la Direcţia de Paşapoarte.

„Ieri am fost la Amzei, aşa cum ne-au spus, ca să scap de coadă. Când am ajuns acolo, după 20 de minute, mi-au zis că paşaportul temporar nu se poate face decât aici. Acum am venit de la ora 07:00, am găsit deja 200 de persoane în faţa mea, iar domnul de la Paşapoarte îmi zice iar să merg în Amzei, că au montat imprimanta acolo. Eu de aici nu mai plec, că nu vreau să mai pierd încă o zi şi să mă trezesc că nu am rezolvat problema asta", spune femeia.

Ionuţ are 30 de ani şi se pregăteşte de vacanţă. Şi el a venit de la prima oră la Direcţia de Paşapoarte din Pipera, alături de soţie şi de bebeluş.

"Plecăm în septembrie cu toţii în vacanţă în străinătate şi trebuie noi să ne reînnoim paşapoartele şi celui mic să îi facem unul. Noi voiam să venim cu câteva zile înainte să plecăm, dar am văzut la televizor că e nebunie şi am venit de acum. Ne-am luat apă, mâncare şi răbdare la noi. Nu mi se pare normal să fie cozile astea, dar aşa se întâmplă când dai afară oamenii, nu investeşti în infrastructură şi te aştepţi să meargă totul cu vorba buna. E vina mea şi a noastră că acceptam", spune tânărul.

Şi la sediul din Piaţa Amzei s-au strâns zeci de persoane.

„Am venit de la Pipera. Acolo ni s-a spus că aici sunt şase ghişee, că se merge fără bonuri şi că în jumtatae de oră ne putem depune actele şi că ni se eliberează în două, trei ore. Şi când am ajuns aici, ni s-a spus că este o listă cu vreo 78 de persoane. Am cam picat din lac în puţ. Am luat ţeapă. Au anunţat că au adus de azi noapte o imprimantă, dar acum se aude că trebuie să o aducă, nu că s-a adus. Îmi trebuie paşaportul pentru vacanţă. Acum mă gândesc să mă întorc la Pipera că era mai puţină lume”, povesteşte Costel Lazăr, un bucureştean care a venit la Direcţia Paşapoarte din Amzei.

„În Pipera ne-au spus că venim aici, s-a anunţat cu megafoane. Ne-au zis că au pus la dispoziţie un microbuz că să nu mai fie coadă. Dar am venit cu maşina noastră pentru că se tot anunţa că va ajunge microbuzul de vreo trei sferturi de oră, dar nu venise niciunul. Am ajuns aici şi ne-am trecut pe listă. A venit lume multă. Mi se pare normal să ne trecem pe listă şi să ne strige după număr pentru că vin alţii după noi şi intră înaintea noastră. Sunt şi oameni nemulţumiţi pentru că au venit mai târziu. Sunt din Piteşti şi am nevoie de paşaport pentru că sâmbătă plec la muncă în străinătate. Sper să iasă până atunci”, explică Iulian, un bărbat de aproximativ 40 de ani.

„Noi am venit direct aici, am încercat să evităm aglomeraţia din Pipera, dar văd că şi aici se formează cozi. Nu ştiu nici dacă se mai ţine cont de liste. Sperăm să se rezolve repede pentru că suntem şi cu un copilul mic după noi şi începe să îşi piardă răbdarea”, spune, supărată, Ana, o femeie în vârstă de 30 de ani, din Bucureşti.

Pe de altă parte, oficialii Ministerului de Interne explică faptul că aceste cozi apar din cauza oamenilor care preferă să îşi facă un paşaport cu o valabilitate de doar un an, când ar putea opta pentru cele care pot fi folosite cinci ani.

„În cursul nopţii am resetat sistemul astfel încât el să ne permită ca cetăţenii să poată depune cereri în oricare dintre locaţii, în Pipera sau în Amzei. Până acum nu era posibilă depunerea cererilor decât aici, la sediul din Pipera. Imprimeria va fi instala în cursul zilei de astăzi (joi - n.red.) o imprimanta şi în sediul din Piaţa Amzei. Până acum, cererile depuse în Amzei trebuiau transportate în Pipera pentru a fi emise paşapoartele. Cozile se formează şi fiindcă cetăţenii nu sunt obişnuiţi să îşi facă paşapoarte cu o durată de valabilitate de cinci ani, ci pe un an, iar cu câteva zile înainte de concediu, vara, vin să îl reînnoiască. În fiecare an ne vom lovi de această situaţie. Toată lumea se înghesuie acum pentru paşapoarte temporare. De aceea am făcut demersurile necesare să prelungim valabilitatea paşapoartelor de la cinci ani la 10 ani, în speranţa că cetăţenii vor alege să facă această variantă. În plus, de luni vom da în folosinţă încă un sediu, în Plaza Mall, cu 20 de ghişee, care va funcţiona în paralel cu cele din Amzei şi Pipera”, explică subsecretarul de stat în cadrul MAI Valeriu Mihai.

Ministrul Afacerilor Interne a solicitat, miercuri, soluţii directorului general al Direcţiei de Paşapoarte pentru rezolvarea problemelor de la nivelul ţării dar şi a celor din Pipera. Ulterior, o imprimantă pentru tipărirea paşapoartelor simple temporare a fost instalată noaptea trecută la sediul din Piaţa Amzei, pentru ca cererile pentru paşapoarte temporare să poată fi depuse şi la acest sediu.

„A fost solicitată de la Imprimeria Naţională o imprimantă specială pentru sediul din Piaţa Amzei la care să se poată tipări paşapoartele simple temporare. Până în prezent, acest tip de paşaport se putea elibera doar la trei ghişee din sediul din Şoseaua Pipera. Potrivit informaţiilor primite de la specialiştii Direcţiei Generale de Paşapoarte şi ai Imprimeriei Naţionale, imprimanta va fi montată la sediul din Piaţa Amzei în această noapte”, arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă remis miercuri seară MEDIAFAX.

De asemenea, pentru că în sediul din Pipera, miercuri la ora 15.30 erau în aşteptare 448 de cereri depuse, în timp ce la sediul din Piaţa Amzei erau doar 10 persoane, au fost puse la dispoziţia cetăţenilor mijloace de transport ale MAI pentru a fi transportaţi de la Pipera la sediul din Piaţa Amzei. Totodată, s-a luat decizia ca persoanele care aşteptau eliberarea paşapoartelor la sediul din Pipera sau care au rămas acolo pentru a depune documentele să primească apă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici