Teodorovici: Românii din diaspora vor primi bani să-şi facă firme cu puncte de lucru în străinătate

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, spune că românii din diaspora vor putea accesa fonduri europene prin POSDRU, pentru a învăţa meserii căutate pe piaţa externă şi pentru a-şi deschide afaceri, cu puncte de lucru în străinătate, condiţia fiind ca sediile firmelor să fie în România.

2437 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Românii din diaspora vor primi bani să-şi facă firme cu puncte de lucru în străinătate

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

“Ne gândim la o schemă de finanţare pentru comunităţile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut. Vizăm cel puţin două zone: o dată să pregătim românii din afara ţării noastre, fie că sunt şomeri, fie absolvenţi ai unei forme de învăţământ, fie alte categorii, pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, din PODSRU al nostru, cu bani europeni, fiindcă avem o axă dedicată acestui tip de finanţare. Acesta ar fi un element, iar al doilea chiar să-şi facă mici afaceri acolo unde locuiesc, dar companiile să se deschidă în România, pentru ca noi, în România, să luăm totuşi taxele şi impozitele unei afaceri pe care o instituim într-un mediu economic, să spunem mult mai facil, poate, dar afacerea să se facă strict de români, cu români", a declarat Eugen Teodorovici, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa.

Răspunzând unei întrebări, Teodorovici a spus că sediul firmelor trebuie să fie în România, iar în străinătate acestea să aibă doar puncte de lucru sau sucursale.

"Asta este şi ideea. Cele două zone să fie acoperite şi în acest fel toată lumea va câştiga. Statul respectiv va spune că e în regulă fiindcă tu creezi locuri de muncă cu banii tăi, românul de aici nu se mai bate cu spaniolul meu pe un loc de muncă, al tău îl pregăteşti şi, dacă e bun şi face faţă, am de câştigat ca servicii prestate, iar tu ca firmă în România, unde românul e angajat, ai taxele şi impozitele la tine la buget, deci este un win-win situation. E o idee nouă care sper să fie şi aplicată", a afirmat ministrul, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Teodorovici a spus că va trebui să facă personal o analiză la minister pentru a vedea câţi bani se vor aloca pentru această taxă.

"Trebuie să vedem exact câte sunt comunităţile de români şi câţi bani să punem. E vorba de nişte economii pe care le avem acum, deci suma nu va fi foarte mare, însă câteva zeci de milioane de euro vor fi. Când am vorbit despre asta la întâlnirea cu românii din diaspora au fost foarte încântaţi fiindcă au spus că e o chestiune pragmatică de care au nevoie", a spus Teodorovici.

El a explicat că, în privinţa formării profesionale, se va merge pe meserii căutate pe piaţa locală.

"Mergem pe acele zone de pregătire de care are nevoie piaţa locală, iar românii pot primi, cu acea pregătire, un job foarte bine plătit. Eu am interesul, chiar dacă va locui acolo, ca el să fie foarte bine plătit în cazul în care se întoarce în ţară să fie la fel bine pregătit pentru ca aici, când vine, să aibă deja mult mai multe şanse să găsească un loc de muncă sau să-şi mute afacerea pe care o dezvoltă prin cea de-a doua componentă. E o chestiune extreme de proactivă", a explicat Teodorovici.

Pe de altă parte, el a precizat că anul trecut au intrat în România 2,8 miliarde de euro, bani europeni, ceea ce a dus la creşterea PIB cu peste 2%, iar anul acesta au intrat două miliarde de euro, până la sfârşitul anului estimându-se că vor intra în jur de 3,4 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici