TRAGEDIA din Colectiv - Inspecţia Muncii: Incendiul intră în categoria accidentelor colective de muncă

Incendiul din clubul Colectiv, în care 32 de persoane au murit şi aproximativ 200 au fost rănite, intră în categoria accidentelor de muncă colective, iar persoanele care au salvat vieţi omeneşti vor fi considerate victime ale accidentului colectiv, precizează IM, într-un răspuns transmis MEDIAFAX.

3522 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA din Colectiv - Inspecţia Muncii: Incendiul intră în categoria accidentelor colective de muncă

TRAGEDIA din Colectiv - Inspecţia Muncii: Incendiul intră în categoria accidentelor colective de muncă

Inspecţia Muncii (IM) arată, în răspunsul solicitat de agenţia MEDIAFAX, că cercetează evenimentul din incinta societăţii Pionierul SA, la clubul Colectiv, sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor care au dus la producerea acestuia, inspectorul general de stat, Nicolae Dantes Bratu, dispunând formarea unei comisii alcătuite din cinci inspectori de muncă, doi de la Inspecţia Muncii şi trei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti.

"Evenimentul care s-a produs în data 30.10.2015 intră în categoria accidentelor colective. Membrii comisiei au început verificările necesare imediat după producerea evenimentului. Cercetarea în curs are ca scop stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea evenimentului, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate", se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, şi persoanele fizice care au fost rănite încercând să salveze victimele din clubul Colectiv sunt considerate victime ale accidentului colectiv de muncă.

"Persoanele care au salvat vieţi omeneşti, conform articolului 30, litera d) din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătaţii în muncă, actualizată, vor fi cercetate ca victime ale accidentului colectiv", se mai arată în documentul transmis de IM.

Articolul 30 din legea menţionată stabileşte în ce situaţie anumite evenimente intră în categoria accidentelor de muncă, iar litera d) face referire la "accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru salvarea de vieţi omeneşti".

IM precizează că, deocamdată, nu pot emite concluzii preliminare, având în vedere faptul că ancheta este în fază iniţială şi au fost cerute expertize în conformitate cu articolul 119 alineatele 1 şi 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006.

Alineatele menţionate prevăd: "(1) Pentru cercetarea evenimentelor se pot solicita experţi sau specialişti, cum ar fi cei din cadrul unor operatori economici cu competenţe potrivit prevederilor legale să efectueze expertize tehnice, iar aceştia trebuie să răspundă solicitării"; "(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), expertizele tehnice întocmite vor face parte integrantă din dosarul de cercetare a evenimentului.".

Potrivit sursei citate, comisia numită din dispoziţia inspectorului general de stat colaborează cu toate celelalte instituţii implicate în cercetarea evenimentului, în limitele de competenţă stabilite de lege.

În urma incendiului care a avut loc, în 30 octombrie, în clubul Colectiv, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte aproape 200 au fost rănite, majoritatea fiind internate în spitalele din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici