Trei dintre minerii morţi la Uricani, îngropaţi în grădinile caselor unde au locuit

Ultimii trei mineri care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani au fost îngropaţi, marţi după-amiază, în grădinile caselor unde au locuit, potrivit obiceiului specific comunităţii majoritare din localitate - momârlanii, la slujbele religioase fiind prezente peste 500 de persoane.

387 afișări
Imaginea articolului Trei dintre minerii morţi la Uricani, îngropaţi în grădinile caselor unde au locuit

Trei dintre minerii morţi la Uricani, îngropaţi în grădinile caselor unde au locuit (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Peste 500 de persoane - rude, colegi, autorităţi locale - i-au condus pe ultimul drum pe Ion Nădrag, Cosmin Calotă şi Cornel Borc Hici, ceilalţi trei mineri morţi în explozia de sâmbătă de la Mina Uricani, slujbele religioase fiind oficiate în curţile caselor în care ei locuiau, cei trei fiind înmormântaţi în grădină.

Alegerea familiilor de a-i îngropa pe cei trei în grădina casei, şi nu într-un cimitir, reprezintă un obicei specific comunităţii majoritare din localitatea Uricani, populaţie ce poartă numele de momârlani.

Şi în cazul lor, au fost împodobiţi cu flori trei brazi, care au fost plantaţi lângă morminte.

La ceremoniile funerare au participat fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, reprezentanţi ai CNH din Petroşani şi primarul din Uricani, Dănuţ Buhăescu.

Funeraliile a doi dintre cei cinci mineri care au murit în explozia de la Mina Uricani - Iulian Stoi şi Marian Cucu - au avut loc mai devreme în cursul zilei de marţi, ei fiind înmormântaţi în localităţile de domiciliu, Uricani şi Lupeni.

Marian Cucu, de 41 de ani, avea o vechime în muncă de peste 23 de ani, fiind şef de echipă de peste patru ani. El era căsătorit şi avea un copil de 20 de ani, iar soţia lui este casnică.

Inginerul conducător de formaţie de lucru Cosmin Calotă, de 36 de ani, avea o vechime totală în muncă de peste 17 ani, doi ani dintre aceştia fiind în funcţia de inginer.

Cornel Borc Hici, de 36 de ani, a fost electrician, având o vechime totală în muncă de peste 18 ani. Electricianul avea un copil de opt ani, soţia acestuia fiind asistent medical.

Electricianul Iulian Stoi, de 36 de ani, avea doi copii în vârstă de nouă şi 13 ani, iar soţia sa era tot asistent medical. El avea o vechime în muncă de peste 18 ani.

Cel de-al cincilea miner care a murit în explozia de la mina Uricani, electricianul Ion Nădrag, avea 37 de ani şi o vechime în muncă de peste 18 ani.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran.

Procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la Mina Uricani au început, luni, audierea salvatorilor minieri care au intrat în subteran, sâmbătă, după producerea deflagraţiei în urma căreia cinci mineri şi-au pierdut viaţa, audierile fiind finalizate luni seară.

Ancheta este suspendată pe parcursul zilei de marţi, din cauza înmormântărilor celor cinci mineri, audierile urmând să fie reluate miercuri, când se va discuta cu alte persoane care au legătură cu explozia de la Mina Uricani.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, luni, că acumulările de gaze persistă la Mina Uricani, iar din acest motiv ancheta va dura, probabil, 30 de zile.

Medicii legişti din judeţul Hunedoara au finalizat, luni după-amiază, necropsiile în cazul tuturor celor cinci mineri care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani, stabilind că trei dintre ei au murit pe loc în urma traumatismelor, iar ceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici