Tribunalul Giurgiu, despre agresorul lui Chauncey Hardy: Şapte ani de închisoare sunt suficienţi ca să se îndrepte - MOTIVAREA SENTINŢEI

Pedeapsa de şapte ani de închisoare dată lui Ionuţ Tănăsoaia - agresorul baschetbalistului american decedat după ce a fost lovit cu pumnul în faţă - este suficientă pentru ca acesta să se îndrepte, conform motivării sentinţei dispuse de Tribunalul Giurgiu.

584 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Giurgiu, despre agresorul lui Chauncey Hardy: Şapte ani de închisoare sunt suficienţi ca să se îndrepte  - MOTIVAREA SENTINŢEI

Chauncey Hardy

Judecătorul Tribunalului Giurgiu care a decis, la 9 mai, condamnarea lui Tănăsoaia la şapte ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice a precizat, în motivarea sentinţei, că pedeapsa "este în măsură să atingă scopul prevăzut de articolul 52 din Codul Penal, respectiv reeducarea inculpatului în sensul de a înţelege că trebuie să-şi modifice conduita şi atitudinea în vederea respectării valorilor sociale ocrotite de legea penală şi reintegrarea în societate".

Instanţa mai apreciază, în motivarea sentinţei, că pericolul social al faptelor lui Tănăsoaia este extrem de ridicat având în vedere valorile sociale ocrotite de lege.

Pe de altă parte, judecătorul menţionează, în documentul citat, atitudinea sinceră a inculpatului pe durata procesului, dar şi o caracterizare favorabilă acestuia, făcută de locatarii blocului de domiciliu.

"În ceea ce priveşte persoana inculpatului, tribunalul reţine că acesta a avut o comportare sinceră pe parcursul procesului penal cu privire la împrejurările concrete ale comiterii faptelor, a regretat faptele săvârşite, la caracterizarea persoanei inculpatului instanţa urmând să ia în considerare şi vârsta acestuia, pregătirea profesională a inculpatului, respectiv că are studii medii, faptul că nu are ocupaţie, dar şi faptul că nu este cunoscut ca fiind o persoană violentă, ci ca o o persoană liniştită, aşa după cum rezultă din cuprinsul caracterizării întocmite de Asociaţia de proprietari Bloc 504, şi nu are antecedente penale", se arată în motivarea Tribunalului Giurgiu.

Ionuţ Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în 2011, a fost condamnat, la 9 mai, la şapte ani de închisoare cu executare de Tribunalul Giurgiu.

Instanţa l-a condamnat pe Ionuţ Tănăsoaia, zis Gipsy-Gypsanu, în prezent deţinut în Penitenciarul Giurgiu, la şapte ani închisoare pentru loviri cauzatoare de moarte şi trei ani interzicerea unor drepturi.

Tribunalul Giurgiu l-a mai condamnat pe Tănăsoaia la un an şi opt luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, acesta urmând să execute, dacă această condamnare rămâne definitivă, pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de închisoare.

Tănăsoaia a beneficiat de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoarea, pentru că a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Instanţa a mai decis ca Ionuţ Tănăsoaia să rămână în arest, acesta fiind încarcerat din 10 octombrie 2011. Totodată, instanţa a dispus ca lui Tănăsoaia să îi fie prelevate probe biologice, în vederea introducerii profilurilor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Tribunalul Giurgiu a constatat că mama baschetbalistului american, Olamae Hardy, nu s-a constituit parte civilă în acest dosar.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Dosarul în care Ionuţ Tănăsoaia este acuzat de loviri cauzatoare de moarte a fost rejudecat la Tribunalul Giurgiu, în urma unei dispoziţii din septembrie 2012 a instanţei supreme, care a desfiinţat atunci decizia de condamnare la cinci ani de închisoare.

În 22 februarie 2012, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia la cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, sentinţa fiind menţinută de Curtea de Apel Bucureşti în decizia din 17 aprilie 2012.

Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis Gipsy-Gypsanu, a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy şi-a pierdut viaţa a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu nişte tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuţ Adrian Tănăsoaia şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.

Hardy ar fi iniţiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o şapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoţeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în faţă, iar sportivul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.

Medicii legişti au stabilit că moartea lui Hardy a fost violentă şi a fost cauzată de o insuficienţă cardio-respiratorie, urmare a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.

Surse judiciare precizau că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul incidentului din discotecă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici