Trupul neînsufleţit al regizorului Lucian Pintilie va fi depus vineri la Teatrul Bulandra

Trupul neînsufleţit al regizorului Lucian Pintilie va fi depus vineri, între orele 10.00 şi 16.00, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra, anunţă UNITER. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

332 afișări
Imaginea articolului Trupul neînsufleţit al regizorului Lucian Pintilie va fi depus vineri la Teatrul Bulandra

Trupul neînsufleţit al regizorului Lucian Pintilie va fi depus vineri la Teatrul Bulandra

"UNITER îşi exprimă tristeţea la plecarea Maestrului LUCIAN PINTILIE şi anunţă cu adâncă reverenţă că trupul neînsufleţit al inegalabilului regizor de teatru şi film va fi depus vineri, 18 mai, între orele 10.00 şi 16.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 19 mai, la orele 12:00, la Cimitirul Bellu Ortodox", se arată într-un anunţ postat pe site-ul UNITER.

Regizorul Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, a murit, miercuri seară, la Spitalul Elias din Capitală.

Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933 în Tarutino, Basarabia. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice precum "Copiii soarelui" (1961), "Proştii sub clar de lună" (1962), "Cezar şi Cleopatra" (1963), "Biedermann şi incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe înălţimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), "Livada cu vişini" (1967), "Revizorul" (1972) - spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie. După scandalul interzicerii piesei "Revizorul", Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. Acesta a plecat la Paris în 1973. În 1973, a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul "Salonul nr. 6", după nuvela omonimă a lui Cehov.

În 1979 a filmat în România "De ce trag clopotele, Mitică", după un scenariu propriu pornind de la piesa "D'ale carnavalului", film interzis vreme de peste zece ani, până în 1990.

După 1990, a revenit în ţară şi a realizat o serie de filme, proiecte mai vechi, pe care nu le dusese la bun sfârşit din pricina intervenţiei cenzurii. Toate sunt coproducţii româno-franceze precum "Balanţa" (1992), adaptarea romanului omonim al lui Ion Băieşu, a doua ecranizare după un alt film, "Mere roşii", în regia lui Alexandru Tatos, "O vară de neuitat" (1994), adaptare a nuvelei "Salata" din romanul fluviu "Cronică de familie", de Petru Dumitriu, "Prea târziu" (1996), scenariul de Răzvan Popescu, "Terminus Paradis" (1998) , "După-amiaza unui torţionar" (2000), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (titlul francez: "Niki et Flo"), scenariul şi dialogurile Răzvan Rădulescu sau "Tertium non datur"(2006), un scurt metraj realizat prin adaptarea nuvelei lui Vasile Voiculescu, "Capul de zimbru".

Lucian Pintilie a fost omagiat în iulie 2008, la Varşovia, printr-o secţiune de autor, în cadrul Festivalului internaţional de film "Vara Filmelor". Astfel, în cadrul festivalului, a fost prezentat un portret artistic "Lucian Pintilie", iar timp de o săptămână, la cinematograful de artă "Luna" din centrul Varşoviei, au fost prezentate majoritatea peliculelor regizorului: "Duminică la ora 6", "Reconstituirea", "De ce trag clopotele, Mitică", "Balanţa", "O vară de neuitat", "Prea târziu", "Terminus Paradis", "După-amiaza unui torţionar" şi "Tertium non datur".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici