Ucraina confirmă: Rusia îşi concentrează trupele şi echipamentele militare în apropiere de Kupiansk

Rusia concentrează, într-adevăr, un număr de trupe semnificativ în apropiere de Kupiansk, deşi cifrele oferite de Forbes în urmă cu două zile sunt puţin diferite, a transmis Andrii Kovalenko, şeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate.

5114 afișări
Imaginea articolului Ucraina confirmă: Rusia îşi concentrează trupele şi echipamentele militare în apropiere de Kupiansk

Ucraina confirmă: Rusia îşi concentrează trupele şi echipamentele militare în apropiere de Kupiansk

Publicaţia Forbes a scris, în urmă cu două zile, că forţele ruseşti plănuiesc capturarea oraşului Kupiansk până în luna martie, când vor avea loc alegerile prezidenţiale în Rusia. 400 de tancuri ruseşti, peste 600 de blindate, sute de obuze şi 40.000 de militari ruşi ar fi concentraţi în acest sector, relatează www.monitorulapararii.ro.

Ruşii ar vrea să ocupe întregul teritoriu din Doneţk şi Lugansk şi o parte din Harkov, până la râul Oskil, mai precis. Capturarea acestor teritorii înainte de alegerile prezidenţiale din martie i-ar oferi preşedintelui Putin o victorie pe care să o prezinte alegătorilor săi ca să arate că aşa-zisa „operaţiune specială” are rezultate.

Anticipând mişcarea ruşilor şi intenţia de a captura Kupiansk, Ucraina a dislocat în apropiere de acest oraş brigăzi mecanizate şi a început să facă tranşee şi buncăre. Kupianskul este apărat de în jur de 10 brigăzi ucrainene (Brigada 3 de Tancuri, la nord, şi Brigada 3 de Tancuri, la sud). Ar fi în jur de 20.000 de militari ucraineni în această zonă şi sute de tancuri, blindate şi obuze. Problema ucrainenilor este, însă, muniţia. Dacă ruşii folosesc în jur de 10.000 de lovituri de artilerie pe zi, ucrainenii folosesc doar 2.000, un număr care a scăzut cu două treimi pe fondul întârzierilor sau lipsei de livrări de muniţie din Occident.

Kovalenko a transmis pe Telegram, relatează yahoonews.com, că este important ca Occidentul să înţeleagă seriozitatea situaţiei, în special cei care iau decizii cu privire la ajutorul pentru Ucraina, făcând referire, cel mai probabil, la membrii Congresului SUA.

Şi Institutul pentru Studiul Războiului scria, pe 20 ianuarie, că ruşii au avansat pe direcţia Kupiansk-Svatove-Kreminna şi au capturat satul Krohmalne, din Harkov. Acest lucru a fost confirmat şi de Volodimir Fitor, şeful serviciului de relaţii publice al Comandamentului Forţelor Terestre. Potrivit ucrainenilor, retragerea forţelor Ucrainei din acest sat, Krohmalne, nu a fost una care să aibă consecinţe strategice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici