Ucraina foloseşte recunoaşterea facială pentru a „vâna” spioni ruşi

Ţara invadată de ruşi foloseşte tehnologia Clearview AI, o companie cunoscută pentru procesarea ilicită a datelor biometrice şi geo-localizare şi, de asemenea, amendată de diverse autorităţi naţionale de protecţia datelor.

625 afișări
Imaginea articolului Ucraina foloseşte recunoaşterea facială pentru a „vâna” spioni ruşi

Ucraina foloseşte recunoaşterea facială pentru a „vâna” spioni ruşi

Sateliţi, drone şi surse deschise, cum ar fi fotografii, videoclipuri şi postări pe reţelele sociale, disponibile pentru toată lumea în „cel mai deschis război din toate timpurile”. La toate astea se adaugă şi recunoaşterea facială, propusă de Hoan Ton-That, cu tehnologia Clearview AI.

Cum poate fi utilă această tehnologie în război? Algoritmul permite ucrainenilor să identifice soldaţii ruşi capturaţi. Pentru a face acest lucru, are nevoie doar de o fotografie. Ministerul Apărării al ţării a acceptat oferta de la Clearview AI, care a pus la dispoziţie sistemul său de recunoaştere facială, pentru a contracara invazia rusă”.
Care sunt riscurile din spatele acestei oferte? Compania Hoan Ton-That este cunoscută pentru prelucrarea ilicită a datelor biometrice şi localizarea geografică, colectate prin datascraping şi vândute forţelor de poliţie şi companiilor private.

Potrivit New York Times, „Clearview este gratuit în Ucraina şi în mai puţin de o lună au fost create peste 200 de conturi care au efectuat deja peste 5.000 de căutări”. Această tehnologie este utilă pentru depistarea spionilor, pentru a afla despre identitatea reală a soldaţilor ruşi şi pentru a informa familiile „cu privire la costul ridicat al conflictului”, după cum a spus vicepremierul ucrainean Mikhailo Fedorov.

Unii susţin că aceste companii de tehnologie ar putea profita de crize, pentru a se extinde, în detrimentul confidenţialităţii utilizatorilor. Aceeaşi companie, care a declarat că are o bază de date cu peste 10 miliarde de imagini cu feţele oamenilor, se confruntă cu procese în toată Europa.
Lansarea unui astfel de software controversat într-o zonă de război poate creşte riscul unui abuz pe viitor, care este mai dificil de urmărit şi de înţeles. Momentan, singurul lucru clar este că recunoaşterea facială este folosită în Ucraina pentru a identifica soldaţii ruşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici