Udrea a inaugurat o bază de tratament în Salina Turda

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a inaugurat, duminică, o bază de tratament balnear în Salina Turda, din judeţul Cluj, unde turiştii vor putea face băi cu aer salin, pentru tratarea afecţiunilor căilor respiratorii.

1591 afișări
Imaginea articolului Udrea a inaugurat o bază de tratament în Salina Turda

Udrea a inaugurat o bază de tratament în Salina Turda (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Udrea a coborât, duminică, până la o adâncime de 40 de metri în salină şi a vizitat atât mina Ghizela, amenajată ca bază de tratament, cât şi mina Rudolf, cuprinsă într-un proiect de reabilitare din fonduri europene.

"Mina Rudolf poate impresiona pe oricine. Nu mă aşteptam să văd aşa ceva. Cred că vor veni turişti aici, atât pentru tratarea căilor respiratorii, dar şi turişti care vor doar să se bucure de frumuseţea acestui loc", a spus ea.

Ministrul Turismului a testat şi un teren de minigolf, aflat în mina Rudolf.

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Salinei Turda a început anul trecut şi va fi finalizat în luna noiembrie a acestui an, investiţia ridicându-se la aproape 6 milioane de euro.

"Mina Rudolf va avea un lift panoramic, o zonă pentru practicarea minigolfului, un teren de sport şi un amfiteatru cu 180 de scaune, unde se vor desfăşura concerte. De asemenea, aici va fi amplasată o roată cu o înălţime de 20 de metri, care îi va urca pe turişti pentru a admira sala, care are o înălţime de 40 de metri", a declarat Ovidiu Mera, directorul Salinei Turda.

Potrivit acestuia, în mina Terezia, care include o insulă de sare şi un lac cu apă sărată, va fi amenajată o zonă de agrement cu debarcader, unde turiştii se vor putea plimba cu barca.

Ultima mină amenajată este Ghizela, unde turiştii vor beneficia inclusiv de serviciile unui cabinet medical.

"O cură de aer salin durează între 30 de minute şi patru ore, în funcţie de prescripţiile medicilor, iar tratamentul pentru afecţiunile căilor respiratorii durează între şapte şi 12 zile. Microclimatul din sala Rudolf este cel mai bun pentru tratarea afecţiunilor respiratorii", a explicat Mera.

Proiectul de modernizare a Salinei Turda se ridică la 4,8 milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri Phare, la care se adaugă un milion de euro, cofinanţarea Primăriei Turda şi a Consiliului Judeţean Cluj.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici