Un bărbat de 74 de ani a murit în timpul pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc

Un bărbat de 74 de ani din Baia Mare a murit, sâmbătă, în timpul pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, fiind vorba în special despre leşinuri provocate de căldură şi efort, potrivit şefului Serviciului de Ambulanţă Harghita.

476 afișări
Imaginea articolului Un bărbat de 74 de ani a murit în timpul pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc

Un bărbat de 74 de ani a murit în timpul pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita, Peter Szilard, a declarat, sâmbătă seară, că bărbatului i s-a făcut rău înainte de a începe Liturghia de Rusalii oficiată pe Muntele Şumuleul Mic.

Conform acestuia, rudele bărbatului l-au dus la cel mai apropiat punct de asistenţă de urgenţă aflat pe munte, însă acesta intrase deja în stop cardiorespirator.

"Când a fost adus la cort era deja în stop cardiorespirator. S-a încercat resuscitarea, dar fără succes, bărbatul era în asistolie. Trebuie spus că era cunoscut cardiac, cu antecedente medicale", a spus Peter Szilard.

El a adăugat că alte 161 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timpul pelerinajului, de două ori mai multe cazuri decât anul trecut.

El a precizat că 90 la sută din cazuri au fost lipotimii provocate de căldură şi efort.

"De mult nu am mai avut atâtea cazuri, cred că numărul acestora a crescut atât de mult din cauza temperaturii ridicate şi, în plus, mulţi au făcut un efort mare să ajungă sus şi au leşinat. Interesant este că foarte puţini pacienţi au necesitat transport la spital, restul fiind trataţi la punctele de asistenţă medicală de urgenţă", a mai spus şeful SAJ Harghita.

Potrivit sursei citate, doar opt persoane au avut nevoie de transport la spital, toate fiind hipertensive şi cardiace. Celelalte cazuri au fost crize de hipertensiune arterială, entorse, dureri abdominale şi câteva toxiinfenţii alimentare.

Pentru acordarea asistenţei medicale pelerinilor, pe Muntele Şumuleu Ciuc au fost amplasate cinci puncte de asistenţă medicală cu medici de la SAJ Harghita, voluntari ai Crucii Roşii, salvamontişti, precum şi medici din Ungaria care vin an de an la Rusalii pentru a ajuta colegii din Harghita.

Peste 150.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Liturghia de Rusalii de pe Muntele Şumuleul Mic, oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, iar invitatul care a ţinut un discurs a fost preotul decan de Mureş şi Târnave, Olah Denes.

La pelerinaj au luat parte şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia, şi mai mulţi reprezentanţi ai Parlamentului de la Budapesta, aflaţi în vizită privată.

Moto-ul pelerinajului de Rusalii din acest an, "Fericit este pântecele care Te-a purtat", provine din Evanghelia după Luca.

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc este organizat, în acest an, pentru a 447-a oară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici