Un deputat PDL iniţiază o lege privind acordarea de vouchere culturale de 125 de lei pentru bugetari

Deputatul PDL Claudia Boghicevici a depus, în decembrie, o iniţiativă legislativă, la Camera Deputaţillor, prin care propune acordarea unui ”voucher cultural”, bugetarilor, în valoare de 125 de lei, pentru cumpărarea de cărţi, bilete la evenimente culturale, spectacole de teatru, muzee, sau operă.

762 afișări
Imaginea articolului Un deputat PDL iniţiază o lege privind acordarea de vouchere culturale de 125 de lei pentru bugetari

Un deputat PDL iniţiază o lege privind acordarea de vouchere culturale de 125 de lei pentru bugetari (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

Claudia Boghicevici arată în expunerea de motive la propunerea legislativă că potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii de Comisia Europeană şi realizat în perioada 26 aprilie-14 mai 2013, aproximativ 51% dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni, procent inferior mediei europene, care este de 68%.

Ea menţionează că prin această propunere doreşte să ofere cadrul legal pentru şanse egale în ceea ce priveşte accesul la cultură a angajaţilor din sistemul bugetar şi să stimuleze creşterea gradului de acces şi participare la cultură.

Boghicevici propune ca acest voucher cultural să se acorde o singură dată, fondurile urmând a se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Potrivit propunerii legislative de acordare a voucherelor culturale, cuantumul acestui voucher care va fi acordat pentru fiecare angajat din sistemul bugetar este stabilit în valoare de 0,5 ISR, respectiv 125 lei.

Deputatul PDL mai propune ca valoarea acestui voucher să se actualizeze şi să se indexeze, anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.

Criteriile de întocmire, acordare şi repartizare a voucherelor se stabilişte, prin ordin comun, de Munisterul Curturii, Ministerul Finanţelor Pubice şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Prin normele de aplicare ale legii urmează să se stabilească şi modalitatea prin care fiecare angajat din sistemul bugetar poate folosi suma prevăzută de voucher, respectiv pentru achiziţionarea sau decontarea de sumelor cheltuite pentru cărţi, bilete la evenimente culturale, bilete la spectacole de teatru, filarmonică, operă, sau muzee.

Propunerea legislativă a fost înregistrată pe 15 decembrie la Camera Deputaţilor şi a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici