Un fost preot a câştigat în instanţă drepturi salariale, Episcopia Huşilor fiind executată silit

Un fost preot, caterisit în urmă cu patru ani, a câştigat în instanţă drepturi salariale restante, pentru recuperarea şi plata sumelor respective Episcopia Huşilor fiind executată silit, reprezentanţii Bisericii susţinând că s-a ajuns în această situaţie fiindcă nu li s-a comunicat decizia instanţei

388 afișări
Imaginea articolului Un fost preot a câştigat în instanţă drepturi salariale, Episcopia Huşilor fiind executată silit

Un fost preot a câştigat în instanţă drepturi salariale, Episcopia Huşilor fiind executată silit

Fostul paroh al bisericii din localitatea vasluiană Bozia Lucian Botez a câştigat în instanţă procesul intentat Episcopiei Huşilor pentru neplata unor drepturi salariale aferente unei perioade de şapte luni, respectiv aprilie - octombrie 2011, înainte ca preotul să fie caterisit pentru neascultare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru a-şi recupera banii, fostul preot a apelat la serviciile unui executor judecătoresc, care a cerut blocarea conturilor Episcopiei Huşilor, în urma acestui demers fiind recuperată şi încasată suma de 11.587 de lei reprezentând sumele salariale restante ale fostului preot şi cheltuielile de executare silită.

Reprezentanţii Bisericii susţin că s-a ajuns în această situaţie întrucât Curtea de Apel Iaşi, cea care a dat sentinţa favorabilă pentru Lucian Botez, nu a comunicat Episcopiei decizia definitivă.

"Fostul preot a fost sfătuit de avocaţi cum să procedeze şi astfel a apelat la un executor judecătoresc. Cei 11.587 de lei, din care 5.608 lei reprezentând cheltuieli de executare, au fost plătiţi integral, fiind astfel respectată decizia Curţii de Apel Iaşi. Noi am fi pus-o în aplicare şi fără să se ajungă în această situaţie, însă, chiar dacă am solicitat la instanţă certificatul de grefă, nu am primit nici acum acest document", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, preotul Marin Tudorică.

Lucian Botez este unul din cei trei preoţi caterisiţi în noiembrie 2011, după ce au făcut plângere la poliţie împotriva Episcopiei Huşilor pe motiv că le-ar fi fost reţinute nejustificat şi abuziv anumite sume de bani din salarii, ei nemaiavând dreptul să oficieze slujbe sau alte servicii bisericeşti.

Potrivit oficialilor Episcopiei Huşilor, caterisirea preoţilor s-a făcut ca urmare a încălcării grave a statutului de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), precum şi a regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale bisericii. Astfel, susţin reprezentanţii Episcopiei Huşilor, cei trei preoţi au comis mai multe abateri disciplinare, de la neglijenţă sau neascultare, până la calomnierea şi acuzarea neîntemeiată a clericilor şi superiorilor bisericii.

Plângerile penale formulate de cei trei preoţi au fost soluţionate de către anchetatori cu "neînceperea urmăririi penale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici