Un lider din Opoziţie propune schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, că partidul din care face parte pregăteşte un proiect legislativ care prevede schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR, astfel încât aceştia să nu mai fie aleşi doar de către politicieni, ci şi de Consiliul Superior al Magistraţilor.

370 afișări
Imaginea articolului Un lider din Opoziţie propune schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR

Un lider din Opoziţie propune schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR

„Vom propune schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR. Este o discuţie pe care o purtăm în partid, în grupul de jurişti. Propunerea a fost lansată mai demult. Cu siguranţă vom avea o astfel de propunere. Sunt mai multe variante. În orice caz Constituţia cum este acum noi considerăm că nu va trebui să se menţină, în sensul în care judecătorii de la CCR să fie numiţi doar de către politicieni. Va trebui să găsim o modalitate de numire a lor astfel încât să fie implicată şi autoritatea judecătorească”, a declarat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Printre variantele luate în calcul de USR se numără şi implicarea Consiliului Superior al Magistraturii în procedura de numire a judecătorilor CCR.

„O variantă concretă este aceea ca o parte din judecătorii CCR, măcar o treime să fie numiţi de către CSM, iar restul să fie numiţi o treime de Parlament şi o treime de puterea executivă. O altă variantă este una mai îndrăzneaţă, în sensul în care CSM să aibă un rol hotărâtor, adică să numească majoritatea judecătorilor acolo. O să condiţionăm calitatea de judecător la CCR de calitatea de magistrat. Sunt mai multe variante”, a adăugat Stelian Ion.

Deputatul USR a susţinut că procedura actuală de numire a judecătorilor CCR creează impresia că CCR e o instituţie politizată în analizele făcute de această instituţie.

„Cert e că articolul care este acum în vigoare aruncă o umbră de îndoială asupra activităţii CCR şi creează această impresie care nu cred că e greşită, că ponderea politicului în analiza făcută de CCR e foarte mare. Adică deciziile devin sau se dau în ultimul timp din ce în ce mai mult pe raţiuni de ordin politic şi mai puţin pe raţiuni de ordin tehnic. Lucrul acesta ar trebui să fie înlăturat pe viitor”, a afirmat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, judecătorii sunt aleşi de Camera Deputaţilor, Senat şi de preşedintele României.

„Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi.Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputaţi şi de senatori. Fiecare candidat va depune “curriculum vitae” şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie şi de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii”, prevede articolul 5 al capitolului II din Legea privind organizarea CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici