Un medic mustrat şi altul exonerat, în cazul copilului născut în 2013 fără gambe şi antebraţul drept

Un medic a fost sancţionat cu mustrare şi altul exonerat de Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor Hunedoara, în cazul copilului născut în 2013 fără gambe şi antebraţul drept, care acum are un an şi opt luni şi a făcut primii paşi cu proteze ce costă 10.000 lei şi trebuie schimbate la 3 luni.

261 afișări
Imaginea articolului Un medic mustrat şi altul exonerat, în cazul copilului născut în 2013 fără gambe şi antebraţul drept

Un medic mustrat şi altul exonerat, în cazul copilului născut în 2013 fără gambe şi antebraţul drept (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara, Mircea Artean, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că membrii Comisiei de disciplină au decis sancţionarea cu mustrare a medicului Cristina Mustocea, de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, care a făcut trei ecografii într-un cabinet privat, fără să observe că fătul nu avea gambe şi antebraţul drept, şi a exonerat-o pe medicul Sidonia Fabiş, de la aceeaşi unitate sanitară, care a urmărit sarcina mamei.

"Unul dintre medici a fost sancţionat cu mustrare, iar pentru celălalt s-a stins acţiunea disciplinară. Nu vă pot reda în amănunt care a fost motivarea comisiei (…), s-au găsit deficienţe în actul medical, respectiv ecografiile efectuate de către medicul sancţionat", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în luna martie şi a fost contestată de către părinţii copilului, acum în vârstă de un an şi opt luni, dar şi de medicul sancţionat cu mustrare. Contestaţiile vor fi discutate de Comisia Superioară de Disciplină din Bucureşti.

Părinţii copilului născut fără gambe şi antebraţul drept, Corneliu şi Elena Cristina Oprea, sunt nemulţumiţi de decizia Comisiei de Disciplină şi spun că au rămas şocaţi de "cum îşi iau medicii apărarea unul altuia".

"Am primit decizia în scris şi am rămas şocaţi de cum îşi iau apărarea medicii unul altuia, când e un caz evident de malpraxix. A fost o expertiză făcută de un medic din Sibiu, care a recomandat ca medicul Cristina Mustocea care a efectuat trei ecografii în cabinetul privat, contra cost, şi care ne-a spus că vede picioruşele şi mânuţele copilului, să facă nişte cursuri pentru a putea face ecografii în continuare, însă cei din Comisia de disciplină nu au ţinut cont şi doar au mustrat-o", au spus părinţii copilului.

Ei povestesc că medicul Cristina Mustocea face ecografii în continuare, "pe acelaşi aparat, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic".

"Acum, ea face în continuare ecografii în acelaşi cabinet privat, pe acelaşi aparat, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Eu cred că din start doctorul care mi-a făcut ecografiile ar fi trebuit să renunţe să mai facă, să nu mai greşească şi a doua oară. Am înţeles că să greşeşti e omeneşte, dar în cazul nostru deja s-a depăşit măsura. Putea să fie mai atentă. Putea să-şi dea interesul. Să spunem că nu observa că nu este mânuţa, nu observa un picior, dar să nu vadă că nu sunt două picioare şi o mânuţă, 15 degeţele din 20 e prea mult. Nu ar trebui să mai facă ecografii! Niciodată!", a spus mama copilului, Elena Cristina Oprea.

Copilul, care a fost botezat Luca, împlineşte în 11 aprilie un an şi opt luni şi a schimbat deja două perechi de proteze de picioare. Băieţelul a făcut deja primii paşi cu proteze, însă părinţii îl privesc cu inimile sfâşiate de durere şi abia se abţin să nu plângă atunci când copilul le spune: "Merg! Mama, merg!".

"În momentul în care îi tai unghiile la mânuţa pe care o are mi-o dă şi pe cealaltă şi spune: «Luca nu are». El singur! Ni se rupe inima! Când sora lui mai mare se încalţă să plece afară, el ştie că papucii lui, aşa le spunem protezelor, sunt undeva în cameră pe pat. Simte că e altfel, dar e un copil ambiţios şi încercă să facă tot ce fac ceilalţi copii", spune mama lui Luca.

Cât timp e în creştere, protezele lui Luca trebuie schimbate la trei luni. Ultimele, care sunt mai performante, au fost donate de o clinică din Oradea, valoarea acestora fiind de peste 9.700 de lei. Părinţii spun că nu îşi permit să le schimbe pe cât de des spun medicii, iar Casa de Asigurări de Sănătate "decontează cele mai ieftine proteze, care mai mult îl încurcă pe copil".

"Nu pot să ţin pasul. N-am cum, n-am de unde! Protezele trebuie schimbate la trei luni, la şase luni, cum spune domnul doctor. Eu de unde scot zeci de mii de lei ca să cumpăr proteze? Să fac din lemn? Acum au fost donate, dar pe viitor ce fac? Să vând apartamentul? Nici dacă aş vinde totul nu aş putea să-i pun proteze copilului cât trăieşte el. Tot aş vinde", spune Corneliu Oprea, tatăl lui Luca.

Potrivit acestuia, medicii care l-au consultat pe Luca au spus că băiatul are un genunchi şi o bucată foarte scurtă de tibie.

"Încercăm să găsim un specialist să vedem dacă nu se poate cumva să-i mărescă tibia, să aibă măcar un picior pe care să-l poată îndoi", a mai spus bărbatul.

Toate investigaţiile costă mulţi bani, iar familia Oprea, formată din patru persoane, trăieşte dintr-un salariu de miner şi din indemnizaţia pentru creşterea lui Luca.

Copilul s-a născut în 11 august 2013, la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, cu mai multe malformaţii, respectiv lipsa picioarelor de la genunchi în jos şi lipsa braţului drept de la cot în jos, iar părinţii i-au acuzat pe cei doi medici care au supravegheat sarcina că nu au descoperit malformaţiile, deşi mama a făcut ecografii, fiind asigurată că totul este în regulă.

Mama copilului, Elena Oprea, pe atunci în vârstă de 32 de ani, spunea că în 9 august 2013, cu două zile înainte de naştere, i-a fost făcută ultima ecografie, la o clinică privată din oraş, de către medicul Cristina Mustocea, care a asigurat-o că bebeluşul nu are nicio problemă şi că se va naşte la începutul lunii septembrie.

La rândul său, tatăl copilului, Corneliu Oprea, în vârstă de 41 de ani, spunea că a stat de vorbă cu cele două doctoriţe care i-au supravegheat soţia pe durata sarcinii şi care i-au dat o explicaţie pe care el nu o poate accepta.

"Mi-au spus că în placenta soţiei mele s-au creat nişte firişoare care s-au înfăşurat în jurul picioruşelor şi al mâinii drepte, iar apoi porţiunile unde au fost strangulate membrele s-au uscat şi au căzut. Eu cred că explicaţia lor nu stă în picioare pentru că atunci când am văzut copilul la unul dintre picioruşe, puţin mai jos de genunchi, unde se termină, îi creştea o unghiuţă. Nu îmi vine să cred că au putut să spună aşa ceva. Am stat de vorbă şi cu alţi medici, care mi-au spus că este vorba despre o malformaţie genetică şi copilul meu nu a avut niciodată acele porţiuni din picioruşe, şi nici mânuţa", declara bărbatul.

El afirma că medicul care a făcut ecografiile în cabinetul privat, Cristina Mustocea, i-a spus, la una dintre investigaţii, care a avut loc la 23 de săptămâni de sarcină, că îi vede talpa şi un călcâi: "Mi-a arătat talpa, mi-a arătat călcâiul. Unde au dispărut? Credeam că voi duce acasă un băiat întreg şi am ajuns să fim întreaga familie în stare de şoc. I-am cumpărat papucei. Unde mai pun eu aceşti papucei?".

Bărbatul explica faptul că pe toată durata sarcinii soţia sa a fost supravegheată de doctoriţa Cristina Mustocea de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, care i-a făcut mamei trei ecografii în cabinetul său privat, plătind de fiecare dată pentru investigaţii şi fiind asiguraţi că sarcina este în evoluţie, iar copilul se dezvoltă normal. De asemenea, mama a fost supravegheată în timpul sarcinii şi de doctoriţa Sidonia Fabiş, de la acelaşi spital, şi la care a ajuns iniţial femeia, în luna ianuarie, când a aflat că este însărcinată.

La prima vizită la spital, femeia a fost trimisă de către medicul Sidonia Fabiş să facă ecografii într-un cabinet privat, spunându-i-se că aparatul din spital este vechi. Ulterior, femeia a ajuns la Cristina Mustocea pentru ecografii, aceste investigaţii fiind văzute, însă, şi de Sidonia Fabiş, care, de asemenea, i-a asigurat pe părinţi că bebeluşul nu are nicio problemă.

Managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, Alin Vasilescu, declara, în 15 august 2013, că va fi declanşată o anchetă internă în acest caz, dar că medicii pot fi traşi la răspundere doar pentru ceea ce fac în spital, nu şi în cabinetul privat.

Medicul ginecolog de la Spitalul Petroşani Sidonia Fabiş, care a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii şi care a urmărit-o clinic pe mamă, susţinea, o zi mai târziu, că "niciun medic nu poate să ofere garanţii sută la sută".

"Despre partea de ecografii sau despre urmărirea ecografică o să vă poată spune colega mea mai multe lucruri. Un lucru vreau să precizez. Sunt lucruri care se pot vedea şi lucruri care nu se pot vedea. Niciodată niciun medic nu poate să ofere garanţii sută la sută. Noi lucrăm cu probabilităţi. Certitudini de sută la sută nu poate oferi nimeni. Medicina are, din păcate, lucruri pe care nu le poţi explica sau pe care nu le poţi vedea", declara medicul Sidonia Fabiş de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

Întrebată dacă ea consideră că este o eroare genetică, Sidonia Fabiş răspundea: "Este comisia care va stabili. Sunt lucruri care se pot discuta, de genetică, de obstetrică, de ginecologie, dar nu e cazul. O să primiţi toate informaţiile când se vor trage concluziile. Sunt cazuri în care poţi să vezi ceva la 22 de săptămâni şi după aceea să apară o surpriză la 37 de săptămâni. Şi mai e un lucru: sunt malformaţii letale şi malformaţii neletale. Acest copil, în afară de faptul că are problemele la membrele inferioare şi la membrul superior drept, în rest, el mănâncă şi este dezvoltat şi atunci, şi dacă depistai malformaţia la 22 de săptămâni, ce făceai? Că nu puteai întrerupe sarcina, e clar...".

Băieţelul cu malformaţii, Luca Gabriel, a fost botezat în spital, iar în 17 august 2013 a fost externat.

Două zile mai târziu, tatăl bebeluşului a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Petroşani, iar poliţiştii din Petroşani au început cercetările într-un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în acest caz.

Reprezentanţii Poliţiei Huneodara au precizat că ancheta în acest caz este încă în desfăşurare.

De asemenea, părinţii bebeluşului au trimis prin poştă o sesizare la Colegiul Medicilor Hunedoara, dar şi la Ministerul Sănătăţii, precum şi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani.

"Nu-mi doresc altceva decât să se facă dreptate. Vreau ca medicii vinovaţi că nu au văzut la ecografii faptul că bebeluşul nu are picioruşe de la genunchi în jos şi nici antebraţul drept să plătescă. Cred că nu ar trebui să mai fie lăsaţi să practice medicina pentru ca alţi părinţi să nu ajungă în situaţia în care am ajuns noi", mai spunea Corneliu Oprea, tatăl copilului, după ce a depus plângerea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici