Un nou grup de români şi străini evacuaţi cu o aeronavă MApN a ajuns la Bucureşti duminică dimineaţă

Aeronava militară de transport C-130 HERCULES, având la bord 65 de cetăţeni români şi străini evacuaţi din Libia, a aterizat, duminică dimineaţă, în jurul orei 04.00, la Bucureşti, informează MApN.

29 afișări
Imaginea articolului Un nou grup de români şi străini evacuaţi cu o aeronavă MApN a ajuns la Bucureşti duminică dimineaţă

Un nou grup de români şi străini evacuaţi cu o aeronavă MApN a ajuns la Bucureşti duminică dimineaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceştia au plecat de pe Aeroportul din Tripoli sâmbătă seară, iar aeronava a făcut o escală pentru alimentare pe Aeroportul din La Valletta, Malta.

O a doua aeronavă militară de tip C-27 J SPARTAN a aterizat sâmbătă, la ora 18.10, în Malta, unde va rămâne în aşteptare, pregătită să decoleze de urgenţă, în funcţie de necesarul de zboruri stabilit de MApN şi MAE.

MApN reaminteşte că ministrul Apărării naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat celulei de criză din minister să ia toate măsurile necesare astfel încât să poată fi evacuaţi în siguranţă toţi cetăţenii români care solicită acest lucru autorităţilor competente.

Misiunea Forţelor Aeriene ale Armatei României, desfăşurată în aceste zile, este prima operaţiune de evacuare aeriană a unor cetăţeni aflaţi în pericol într-o ţară străină, după cel de-al Doilea Război Mondial, precizează comunicatul.

Ca urmare a activării la nivelul UE a mecanismului de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă, cu scopul sprijinirii cetăţenilor europeni din Libia, în spirit de solidaritate şi întrajutorare cu ţările Uniunii Europene, ministrul Gabriel Oprea a aprobat ca la bordul aeronavelor militare române să aibă acces, alături de cetăţenii români, şi cetăţeni ai altor state, reaminteşte MApN.

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru aprobarea unor măsuri speciale, ca urmare a stării de criză şi urgenţă umanitară din Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă. Executivul a alocat suma de 900.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata cheltuielilor aferente activităţilor de transport şi asistenţă consulară la evacuarea persoanelor afectate de starea de instabilitate din Libia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici