Uniunea Minorităţilor Naţionale din Europa: Membrii comunităţilor se simt străini în propriul stat

Preşedintele Uniunii Federale a Minorităţilor Naţionale din Europa, Hans Heinrich Hansen, afirmă că minorităţile nu s-au mai confruntat cu o situaţie la fel de precară în Europa de la căderea Cortinei de Fier, membrii acestor comunităţi simţindu-se "străini în propriul stat".

182 afișări
Imaginea articolului Uniunea Minorităţilor Naţionale din Europa: Membrii comunităţilor se simt străini în propriul stat

Uniunea Minorităţilor Naţionale din Europa: Membrii comunităţilor se simt străini în propriul stat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Preşedintele Uniunii Federale a Minorităţilor Naţionale din Europa, Hans Heinrich Hansen, a declarat, miercuri, în deschiderea seminarului anual organizat de Fundaţia "Bernady Gyorgy" din Târgu Mureş, că discuţiile despre prezentul şi viitorul Europei stau sub semnul crizei financiare, care se reflectă şi în situaţia minorităţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Hans Heinrich Hansen, în unele state membre chiar şi peste jumătate dintre tineri sunt şomeri, în timp ce reprezentanţii minorităţilor "trăiesc în zonele periferice inclusiv din punct de vedere economic".

Hansen a spus că minorităţile nu s-au mai confruntat cu o situaţie la fel de precară în Europa de la căderea Cortinei de Fier.

"O situaţie gravă o au romii, minoritatea cea mai numeroasă din Europa. Niciodată nu a fost o situaţie mai proastă economic în Europa. În loc de cooperare, asistăm la una de renaţionalizare în Europa. Procesul este unul de a scoate în evidenţă caracteristice pozitive ale unei naţiuni. După căderea Cortinei de Fier nu ne-am confruntat, minorităţile naţionale, cu o asemenea situaţie, ne regăsim ca străini în propriul stat, în condiţiile în care retorica de stat naţional devine din ce în ce mai puternică. Avem nevoie ajutorul dumneavoastră, al tuturor partidelor, pentru ca valorile diversităţii, multiculturalităţii să fie păstrate şi să nu fie măcinate în statisticile europene", le-a spus Hans Heinrich Hansen participanţilor la seminar.

Potrivit acestuia, chiar dacă deviza UE este "unitate în diversitate", acest lucru nu este aplicat în mod corespunzător şi asupra limbilor şi culturilor.

Hans Heinrich Hansen a adăugat că, în timp ce noile state membre au respectat la aderare criteriile de la Copenhaga, unele dintre statele occidentale "au continuat să nege existenţa minorităţilor naţionale", pentru că nu există în UE un mecanism care să reglementeze respectarea standardelor în domeniu şi să verifice respectarea acestora.

"În majoritatea statelor europene există derogări de la acele criterii - şi nu este vorba de România şi Bulgaria în mod special. Nu, nu este vorba despre aceste două state, ci de celelalte. Noile state au fost obligate să respecte standardele create, în timp ce statele occidentale au continuat să nege, unele dintre ele, existenţa minorităţilor naţionale. Unele ţări membre vechi, tradiţionale, nici nu îndeplinesc criteriile de la Copenhaga", a conchis preşedintele Uniunii Federale a Minorităţilor Naţionale din Europa.

La seminarul organizat de Fundaţia "Bernady Gyorgy", care a început miercuri, sunt prezenţi reprezentanţii a zece minorităţi din cele 19 recunoscute în România, precum şi liderii Uniunii Federale a Minorităţilor Naţionale din Europa.

Uniunea Federală a Minorităţilor Naţionale din Europa este o organizaţie "umbrelă" a minorităţilor naţionale şi a grupurilor etnice din România, cu 90 de organizaţii membre din 32 de ţări europene, fiind fondată la Paris în 1949 şi având statut consultativ în cadrul ONU, potrivit site-ului organizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici